Több sportág világversenyei is veszélybe kerültek a koronavírus miatt

BELGASPORTS ATLETIEK ATHLETISME CHAMPIONNATS DU MONDE KAMPIOENSC
Belgian Thomas Van Der Plaetsen looks dejected after the 1000m race of the men's heptathlon competition on the third and last day of the European Athletics Indoor Championships, in Glasgow, Scotland, Sunday 03 March 2019. The championships take place from 1 to 3 March. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE
Vágólapra másolva!
Három sportág olimpiai kvalifikációs tornáit már el is hozta az adott sportág nemzetközi szövetsége Kínából, miután az ázsiai országban egyre nagyobb méreteket ölt a koronavírus általt terjesztett járvány. A sornak azonban itt várhatóan még nem lesz vége, és, ha csak április végéig nézzük a versenynaptárt, akkor is több rangos eseményt találunk, melyekre nem biztos, hogy ott és akkor fog sor kerülni, ahová és ahogy meg vannak hirdetve.

Mint arról már korábban beszámoltunk, három sportág, a kosárlabda, a labdarúgás és az ökölvívás irányítói is úgy döntöttek, hogy elhozzák Kínából az olimpiai selejtezőket. Kína női labdarúgásban és kosárlabdában, valamint férfi és női ökölvívásban rendezett volna kvótaszerző viadalokat a közeljövőben. A futballtornának Ausztrália, a kosárlabdának pedig Szerbia az új házigazdája, míg a kontinentális bokszviadalt Jordánia rendezheti majd meg márciusban.

Veszélybe került a kínai gyeplabdások Belgium elleni két mérkőzése is, és törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában. Jancsingban két férfi lesiklóviadalra került volna sor a 2022-es pekingi téli olimpia első sportági próbaversenyeként. De veszélyben van a pekingi műugró világkupaverseny (március 6-8.), a szucsoui műúszó világkupaverseny (április 23-25.) is.

Iméntieknél azonban sokkal nagyobb gondot jelent, hogy március 13-15. között Nancsing adna otthont a fedettpályás atlétikai világbajnokságnak, ami a fentiekkel ellentétben egy világszerte nagy figyelmet kiváltó sportesemény.

A helyszínek pedig már készen állnak:

A sportág nemzetközi szervezete (World Athletics, WA) szerdán jelezte, hogy legkésőbb csütörtökön döntés születik arról, hogy Nancsingban rendezik-e a versenyt. Ennek azonban minimális az esélye, különösen azok után, hogy a sportági nagyhatalomnak számító britek már jelezték, a külügyminisztériumuk figyelmeztetésének megfelelően, nem fognak elutazni Kínába.

Hasonlóan nagy dilemma előtt állnak a Forma-1-es világbajnokság szervezői, április 17-19. között ugyanis a sorozat 4. futamát Sanghajban rendeznék meg.

"A vírus tovább fog terjedni, ez nem kétséges, ráadásul Kína után már több országban is feltűnt. Hosszú küzdelem elé nézünk, mert ez nem egy olyan dolog, ami a jövő hétre el fog tűnni. Nehéz megjósolni, hogy mi történik április, de, ha ebben az ütemben terjed tovább a járvány, akkor nem lennék túl optimista egy, a kínai futamra szóló Forma-1-jeggyel a zsebemben" – idézi a Guardian Dr. Sergio Brusin, az Európai Járványügyi Megelőzési Ellenőrző Központjának egyik vezető munkatársa.

A sanghaji F1-es futamot lenne a legnehezbb pótolni Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Éppen a vírus terjedése miatt földrajzilag és időben is kitágítjuk a kereteket, hiszen a régióban nem csak Kína számít sportági világversenyek lelkes rendezőjének. Elég csak arra gondolni, hogy Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője a debreceni Európa-bajnokság utolsó napján arról beszélt, hogy a csapat nem csak a februárra tervezett kínai edzőtábort mondta le, de a március 13-15. közötti szöuli világbajnokságon való részvétel is kérdéses.

A tervek szerint a dél-koreai főváros ad otthont a műkorcsolya Négy kontinens bajnokságnak (február 4-8.), május 14-17. között pedig egy öttusa világkupadöntő, ami magyar szempontból is fontos verseny. Puszanban asztalitenisz csapat-vb lesz (március 22-29.), míg - visszatérve Kínába - május 12-17. között Sencsenbe egy World Tour Platinum verseny van kiírva. A május 15-17. hétvégén tőrvívó GP-verseny és atlétikai Gyémánt Liga-viadal is lesz (lenne?) Sanghajban, míg egy héttel korábban Hongkongban lenne az aszteliteniszb World Tour egyik állomása. Ugyancsak a térséghez tartozik, így veszélyeztetett az indiai 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtező (március 18-22.), a gyorsasági motors vb 2. futama, a Thai Nagydíj (március 20-22.) és a szingapúri műugró GP (május 29-31.) is.

Egész biztos, hogy a híreket figyelve minden nemzetközi sportszövetség hamarosan döntést hoz, hogy még legyen ideje áthelyezni az adott versenyt egy biztonságosabb(nak vélt) helyszínre.