Vágólapra másolva!
Babos Tímea kétszeres címvédőként vág neki párosban a női teniszezők év végi világbajnokságának. A magyar teniszező Lindsay Davenportot érheti utol Sencsenben. Az egyéni versenyben pedig egy olyan teniszező a legnagyobb favorit, aki három éve még krikettjátékos volt, a kínaiak pedig egy Porschéval jutalmazzák az idei eredményeit. Egyiküknek sem lesz könnyű dolga minden idők legnagyobb pénzdíjazású tenisztornáján.

A címvédő Babos Tímea és Kristina Mladenovic páros 3. kiemeltként kezdheti meg a WTA Finals páros versenyét. Az elmúlt öt évben Szingapúrban megrendezett torna a következő tíz évre átköltözik Kínába. A helyszín a Hongkong melletti Sencsen városa lesz. Itt védheti meg címét a magyar teniszező, aki 2018 előtt 2017-ben – Andrea Hlavacková oldalán – is győzni tudott.

Babos Tímea lehet az első az évezredben, aki zsinórban három vb-címet nyert női párosban Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ha Babos sorozatban harmadszor is győzni tudna, azzal 21 éve nem látott tettet vinne véghez.

Legutóbb Lindsay Davenport tudott - 1996-98 között – egymás után három vb-címet nyerni párosban. Az abszolút rekord picit messzebb van a magyar teniszezőtől. Martina Navratilova hatos sorozata 1980-85 közötti időszakból szinte utolérhetetlennek tűnik.

Babos és Mladenovic idén a Roland Garrost megnyerték, az Australian Openen pedig a döntőig meneteltek. Legutóbb a moszkvai tornán az elődöntőig jutottak. Babosék a vb-n hétfőn kezdenek, első ellenfelük a tajvani Chan Hao-ching, Latisha Chan páros lesz. Csoportjukban található még az 1. kiemelt Elise Mertens, Aryna Sabalenka, valamint a 8. kiemelt Grönefeld, Schuurs páros.

A jóval nagyobb érdeklődéssel várt egyéni verseny címvédője az az ukrán Elina Szvitolina, aki csak a legrosszabb, 8. kiemelést kapta a tornára. Csoportjában található a cseh Karolina Plisková, akinek továbbra sem megy a Grand Slameken. Szereplését négy kisebb torna megnyerésével (Róma, Brisbane, Eastbourne, Csengdu) biztosította be. Szvitolina és Plisková négyeséből a másik két teniszező lesznek a továbbjutás igazi esélyesei.

Bár Simona Halep 2019-ben sérülésekkel küszködött, amiért a világelsőséget is elveszítette, Wimbledonban fantasztikusan szerepelt. A döntőben 56 perc alatt mosta le a pályáról a 23-szoros GS-győztes Serena Williamst. Serena ugyanígy járt a US Open döntőjében is, ahol Bianca Andreescu, a vb egyetlen 2000 után született játékosa verte meg nagy meglepetésre. A fiatal kanadai a vb megnyerésével teljessé tehetné berobbanását az elitbe.

A tornára elsőként kijutó Ashleigh Barty jutalma egy Porsche lett Forrás: WTA

A másik csoportban kapott helyet a világelső Ashleigh Barty.

A 20 évesen még krikettező ausztrál három év alatt jutott el a világranglista tetejére.

Barty év végi világelsőségét csupán matematikai okokból nem lehet még kijelenteni. Előnye 1100 pont Pliskovával szemben. A tornán összesen 1500 pont gyűjthető, egy csoportkörös győzelemért 250, egy vereségért 125 pont jár, így két győzelemmel biztosan ő zárja 2019-et az első helyen.

Azonban a Roland Garros bajnoka kemény csoportba került. Naomi Osaka és Petra Kvitová személyében két kétszeres GS-győztes társaságából kellene odaérnie a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikére. Ha ez nem lenne elég, a negyedik teniszező az a Belinda Bencic lesz, aki februárban hosszú sérülés után visszatérve Dubajban tornát nyert, és a formája azóta csak javult.

A 2019-es egyéni verseny mezőnye Forrás: WTA Finals, Facebook

Ha maga a vb-cím nem lenne elég motiváló a hölgyek számára, akkor a tenisztörténelem legnagyobb pénzdíjazása biztosan az lesz.

Az összdíjazás az előző évi 7 millió dollárról a duplájára emelkedett. A torna győztese akár 4,725 millió dollárt is hazavihet Sencsenből, ha veretlenül vívja meg mind az öt mérkőzését. Az eddig rekord, amit egy tornagyőztes hazavihetett, a 2019-es US Openen kiosztott 3,85 millió dollár volt.

Párosban sem volt soha ekkora a tét, mint amekkora október 27-november 3. között lesz. Egy veretlenül megnyert világbajnokság kerek 1 millió dollárt hozhat Babos Tímeának és francia társának.