Vágólapra másolva!
A 20-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federer nyerte a 2,2 millió euró (725 millió forint) összdíjazású bázeli tenisztornát. Ezzel a svájcinak Halle után már Bázelben is megvan pályafutása tízedik tornagyőzelme. Ennél csak Rafael Nadal tudott többször nyerni ugyanazon a tornán.

A 38 éves sztár a vasárnapi döntőben a világranglistán 28. ausztrál Alex De Minaurt verte két játszmában, aki pályafutása hatodik ATP-fináléját vívta, és eddig három sikernél tart. Federer tizedszer nyert szülővárosában, összességében pályafutása 103. trófeáját gyűjtötte be, és már csak hatra van az amerikai Jimmy Connors rekordjától.

Roger Federer tizedszer győzött Bázelben Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Bázel mellett Halléban is tízszer nyert már Federer. Ennél csak a spanyol Rafael Nadal tudott egy helyszínen többször is győzni. A spanyol a Roland Garroson tizenkét, Monte Carlóban és Barcelonában tizenegy-tizenegy alkalommal tudta magasba emelni a trófeát.

A héten Bázel mellett Bécs is egy 500-as tornának adott otthont, és itt is érvényesült a papírforma. Federer mellett az osztrák Dominic Thiem is megnyerte hazai tornáját. A 26 éves teniszező a döntőben az argentin Diego Schwartzman ellen szetthátrányból fordítva nyert. Thiem pályafutása első bécsi tornagyőzelmét szerezte.

Tenisz, ATP 500, DÖNTŐK
Bázel: Federer (svájci, 1.) - De Minaur (ausztrál) 6:2, 6:2
Bécs: Thiem (osztrák, 1.) - Schwartzman (argentin, 5.) 3:6, 6:4, 6:3