Vágólapra másolva!
Szerdán délután, Óbudán átadták az idén 70 éves újpesti kajak-kenu szakosztály megújult és kibővített Urányi-Fábián kajak-kenu vízitelepét, így az egyik legsikeresebb magyar sportág szereplő méltó körülmények között alapozhatják meg jövőbeli sikereiket.

Az ünnepélyes átadó az idén 70 éves újpesti kajak-kenu szakosztály legnagyobb sikereinek felidézésével indult. Az óriáskivetítőn megelevenedett Szepesi György és Knézy Jenő hangja, megnézhettük Urányi János és Fábián László 1956-os Melbourne-i olimpiai aranyérmét, Dónusz Évával és Mészáros Erikával újraélhettük a női kajaknégyes 1992-es barcelonai győzelmét és az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta 2016-os riói célba érését.

Ezt követően dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár méltatta Fábián László és Urányi Jánost, akik rengeteget tettek az újpesti kajak-kenu szakosztályért.

A jövőt csak szilárd alapokra lehet építeni, a múltunkat nem feledve alapozhatjuk meg a sikereket. Az átadott létesítményt megannyi generáció használja majd céljaik elérésére, és álmaik megvalósításához. Olyan méltó körülmények között edzhetnek majd, amelyek mindig is megillették őket. A kajak-kenu Magyarország egyik legsikeresebb sportága, amely gazdagítja a magyar sporttörténelmet.

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, fontos a jó körülmények megteremtése Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek a sikerek azonban nem maguktól jönnek, hanem sok szakember áldozatos munkája kell ahhoz, hogy lépést tarthassunk a nemzetközi mezőnnyel. A sikerek részét képezik a körülmények is, ugyanis ha a világ elitjébe tartozunk, akkor biztosítanunk kell a megfelelő körülményeket is.

Így újították fel például a szegedi, Maty-éri versenypályát is, amely idén nagy sikerű kajak-kenu világbajnokságnak adott otthont és ezt a most átadandó budapesti bázist is" – mondta dr. Szabó Tünde, aki külön köszönetet mondott Bús Balázsnak, Óbuda polgármesterének a támogatásért.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere Fotó: Csudai Sándor - Origo

2013 nyarán a dunai árvíz jelentős pusztítást végzett az UTE vízitelepén.

A károk helyreállításához komoly összefogás kellett, a szakosztály előbb a létesítmény árvízvédelmét oldotta meg, majd 2014-ben felújították a telep főépületét is, a lila-fehérek kajak-kenu bázisa abban az évben kapta meg az Urányi-Fábián nevet.

A bruttó 180 millió forintos, tíz hónapig tartó beruházás keretében az MKKSZ vagyonkezelésében működő Urányi-Fábián vízitelep új épületrésszel gazdagodott. A forrásokat az anyaegyesület és az MKKSZ közösen teremtette elő.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Fotó: Csudai Sándor - Origo

Új emeletet építettek a tanmedence és a konditerem épületének tetejére, ahol egy tornatermet, valamint egy komplett női szárnyat alakítottak ki öltözőkkel és szociális helyiségekkel.

„Pezsgő év áll mögöttünk. A hazai rendezésű világbajnokságon az újpesti versenyzők – Kozák Danuta, Tótka Sándor és Lucz Dóra - rendesen kivették a részüket a kvótaszerzésből, nekik is köszönhető, hogy jövőre ott lehetünk a tokiói olimpián. A kiemelkedő eredmények mellett ugyanolyan fontos, hogy a kormány támogatásának köszönhetően folyamatosan újulnak meg a vízitelepek.

Örömmel nézem, hogyan újulnak meg a létesítmények, amelyek így igazi klubokká válnak, ami nagyon fontos az utánpótlásnevelés szempontjából"

– mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki külön köszöntötte a közönség soraiban helyet foglaló legendás edzőt, Fábiánné Rozsnyói Katalint.

Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályának vezetője - egyben Schmidt Gábor korábbi versenyzője - hivatalosan is megnyitotta a létesítményt. Felidézte az UTE öt megszerzett olimpiai bajnoki címét. Elmondta, hogy az UTE célja, hogy saját vízibáziusa legyen a ráckevei ágban, hogy a versenyzők méltóképpen tudjanak majd felkészülni a 2024-es párizsi olimpiára.

Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályának vezetője Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Szakosztályunk nem csak dicső múltra, hanem komoly hagyományokra is tekint vissza. A vízitelep névadói, Urányi János és Fábián László szerezték meg az első magyar kajak-kenus olimpiai aranyérmet. Ezt követően további négyet nyertek az újpesti versenyzők. Ezzel vezetőpozíciót foglalunk el a kajak-kenu klubok közül. Az edzőink több mint száznyolcvan gyerekkel foglalkoznak itt a vízitelepen, így kijelenthető, hogy elképesztő munkát végeznek. Ennek a munkának a gyümölcse a sok jó, egészséges szemléletű gyerek mellett eredményességekben is meglátszik.

A fejlesztésekkel viszont nem állhatunk meg, mert azt szeretnénk, hogy a vízitelep méltó lenne az olimpiai bajnokokhoz. Sok munka vár még ránk, de érezzük a kormány kiemelt támogatását, ami nélkül ezeket a lépéseket nem tudnánk megtenni" – mondta az UTE szakosztályvezetője, aki bízik benne, hogy a következő hetven évük is hasonlóan sikeres lesz.

Bús Balázs, Óbuda polgármester és a legendás edző, Fábiánné Rozsnyói Katalin Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szerdai ünnepség facsemeték ültetésével zárult, Szabó Tünde Kozák Danutával, az UTE ötszörös olimpiai bajnok kajakosával, Bús Balázs, Óbuda polgármestere Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredzővel, Fábián László özvegyével, az újpesti jegyző, Tahon Róbert pedig az 1992-es olimpia két bajnokával, Dónusz Évával és Mészáros Erikával közösen ültetett el a vízitelep udvarán egy-egy fát.

„Nagyon tetszik a vízitelep felújítás, és bízom benne, hogy a fám is életben marad, mert nagyon szép

– mondta az Origónak mosolyogva Kozák Danuta. – Nagyon jól érzem magam újpestiként. Igaz, most Óbudán vagyunk, de laktam is Újpesten és nagyon tetszik a lila szív. A klubházon felfüggesztett dicsőségtáblán is szépen fest a nevem. Sokan vagyunk rajta, és remélem gyarapodni fognak rajta a nevek – folytatta az ötszörös olimpiai bajnok, aki a szegedi kajak-kenu világbajnokságon sérülten versenyzett, de így is bronzérmes lett K-1 500 méteren.

Az ötszörös olimpia bajnok Kozák Danuta és dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kozák a világbajnokság után azt mondta, talán jövőben sokkal lazábban kellene hozzáállni a dolgokhoz, és újra élvezni akarja a kajakozást. Elmondása szerint túl nagy terhet tett magára azzal, hogy 2018-ban két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

„A vb után nyaraltam, pihentem, élveztem, hogy a családommal lehetek.

Szeretném, ha jövőre minden jobban alakulna, és ezért mindent meg fogok tenni. Sikerült feltöltődnöm, úgyhogy próbálom újra megtalálni az örömöt a kajakozásban" – tette hozzá az ötszörös olimpiai bajnok, aki múlt héten kezdett újra edzeni.