Vágólapra másolva!
Az olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok Márton Anita 18.86 méteres eredménnyel ötödik helyen végzett a dohai atlétikai világbajnokságon a női súlylökők versenyében. A magyar sportoló a hatodik kísérletére érte el a legjobb eredményét.

Márton egy remek lökéssel, 18.75 méteres eredménnyel kezdett, amivel rögtön a második helyre került a kínai Gong mögé, aki 19.07-et lökött az első sorozatban.

Az első kör legvégén a jamaicai Thomas-Dodd 18.97-et, a másodikban 19.02-t lökött és megelőzte Mártont. A második körben 18.41 méterig jutott a magyar versenyző, nem tudott javítani és maradt a bronzérmes pozícióban.

A harmadik kísérletével sem tudott javítani a békéscsabai sportoló, maradt a 18.75-ös eredménye. A német Schwanitz viszont 18.87-ig, a fehérorosz Dubickaja 18.86-ig, az amerikai Ewen pedig 18.79-ig jutott a harmadik próbálkozásra, így Márton Anita a hatodik helyre csúszott vissza a verseny felénél.
Eperjesi László, Márton edzője a döntő alatt azt nyilatkozta az M4 Sportnak, hogy remek eredményeket dobott a tanítványa, de ha a vállövét vissza tudja tartani a lökéséknél, akkor javíthat az utolsó három sorozatban.

Márton Anita az első kísérletére lökte a legmesszebbre a súlyt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A negyedik sorozatban 18.28-at lökött Márton, amivel nem javított, de az igazán rossz hír számára az volt, hogy az amerikai Ealey is megelőzte. Miután az ötödik kísérletére sem tudott előrelépni, így az utolsó kör előtt a hetedik helyen állt.

A hatodik sorozatban a riói olimpián és a londoni vb-n is tudott Márton javítani az addigi eredményén, ahol érmeket nyert – előbbi versenyen bronzot, utóbbin ezüstöt. Igazi babona lett számára az utolsó kísérlet, és ezúttal is sikerült egy nagyot löknie, 18.86 méterre szállt a súlygolyó, amivel az ötödik helyre lépett előre. Mivel mögötte lévők nem tudtak javítani az addigi eredményeiken,

így Márton Anita az ötödik helyen zárta a világbajnokságot.

"Szerettem volna jobbat, szoros volt ez a döntő. Jól kezdtem, bíztam benne, hogy ebből kijön egy 19 méter fölötti eredmény, de nem" – nyilatkozott Márton Anita, aki azt hangsúlyozta, örül neki, hogy utolsóra tudott javítani, ugyanakkor úgy érzi, elérhető volt az érem.

– mondta a 30 éves dobó, aki hozzátette, innen kell tovább építkezni, mert jövőre olimpia lesz.

Eredmények:
női súlylökés, világbajnok:
Kung Li-csiao (Kína) 19,55 m
2. Danniel Thomas-Dodd (Jamaica) 19,47
3. Chirstina Schwanitz (Németország) 19,17
4. Maggie Ewen (amerikai) 18,93
5. Márton Anita 18,86