Csipes Tamarát zavarták az ügyetlen kajakosok, a férfi páros megcélozta az aranyérmet

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019 Csipes Tamara
Csipes Tamara magabiztosan készül a jövő évi olimpiára
Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt is remekül szerepeltek a magyarok a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. K1 1000 méteren Kopasz Bálint és az olimpiai bajnok Csipes Tamara is valóságos erődemonstrációt tartott. A férfiaknál a K2 500 méteres versenyszámban a Noé Zsombor-Bogár Gábor egység egy szenzációs előfutam-győzelem után aranyéremért szállhat vízbe. Az előfutamok után a magyar válogatott tagjai elégedetten nyilatkoztak, azonban az ebédszünetben derül égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy a vb-címvédő Kárász Anna-Kozák Danuta párost kizárták a versenyből. 

Csütörtök reggel biztossá vált, hogy egészségügyi okok miatt Dóri Bence nem indul a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A helyére a 35 éves Mike Róbert ugrott be a C2 1000 méteres olimpiai számban, és Kiss Balázzsal sikerült kivívnia a továbbjutást az előfutamból.

„Nagyon sajnáljuk a Bencével történteket. Fontos volt, hogy egy rutinos, párosban már bizonyított versenyző kerüljön Kiss Balázs mellé a hajóba, ezért esett rá a választás"

– indokolt Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Mike és Kiss korábban soha nem versenyeztek együtt, most először térdeltek egy hajóban, ehhez képest az előfutamban megszerzett ötödik hely bravúrosnak számít, ez pedig középfutamot ért az új páros számára, és edzésnek is mindenképp hasznos volt ebben az olimpia számban. Ráadásul ők voltak a leggyorsabbak a második 500 méteren.

– kezdte a világ- és Európa-bajnok Mike Róbert, aki korábban még soha nem ült össze Kiss Balázzsal, így összeszokott párosról vagy begyakorolt mozdulatokról nem lehet beszélni.

Mike Róbert és Kiss Balázs a C2 1000 méteres olimpiai versenyszám előfutamában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arra mentem rá, hogy Balázst lelkileg felhozzam, mert kicsit maga alatt van. A távval nincs gond, hiszen világ életemben ezer méteren gyakoroltam.

– folytatta Mike, aki elmondta, hogy a reggel kilences futam előtt egy órával mentek ki először a vízre Kiss Balázzsal.

Mike Róbertnek ez a harmadik száma a vébén, Korisánszky Dáviddal 200-on már bejutottak a döntőbe, emellett az 500 négyesnek is a tagja.

A 22 éves Kopasz Bálint a szegedi világbajnokság egyik legnagyobb sztárja. Az Európa-bajnok algyői kajakos az idei szezont kirobbanó formában kezdte. Kopasz előbb a duisburgi világkupán, majd a minszki Európa-bajnokságon is legyőzte a vb-címvédő Fernando Pimentát K1 1000 méteres olimpiai távon, így esélyesként várta a szegedi világbajnokságot, amit tökéletesen el is kezdett.

Kopasz Bálintot ostromolják az újságírók az előfutama Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az előfutamát csaknem másfél másodperccel nyerte meg a bolgár Miroslav Kirchev előtt, így bejutott a középfutamba.

„Magabiztosnak éreztem magam, jó formában érkeztem a vb-re, mert jól sikerült a felkészülés az elmúlt hetekben. Talán ezt most meg is tudtam mutatni,

Nem hagytam, hogy elvigyen a hév, csak arra figyelek, hogy mentálisan és fizikálisan is a topon legyek. A középfutamban pénteken már nehezebb dolgom lesz, sok erős versenyző van, de így is szeretnék viszonylag könnyen döntőbe jutni" – mondta Kopasz Bálint, aki péntek este hat óra magasságában száll újra vízre.

Az olimpiai bajnok Csipes Tamara boldogan szállt ki a hajóból Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csipes Tamara valóságos erődemonstrációt tartott K1 1000 méteren. Az olimpiai bajnok kajakos már a rajt után élére állt, és végül egy hajóhossznyi előnnyel nyerte meg az előfutamát, így bejutott a döntőbe, amit szombat délután negyed egytől rendeznek.

„Nem számítottam nehéz előfutamra, de mivel olimpiai kvalifikációs vébén vagyunk, így olyan nemzetek versenyzői is elindulnak, ahol a kajak nem túl erős. Ezért

– kezdte Csipes Tamara, aki hozzátette, hogy ilyen bakikon akár egy verseny is múlhat, szerencsére ez most nem befolyásolta a végeredményt. – Nagyon jó formában érzem magam, és mehetnékem van már. Szeretnék már döntőzni" – tette hozzá Csipes Tamara, aki elmondta, hogy imád a Matyi-éren versenyezni, mivel nyolc évvel ezelőtt aranyérmet nyert 1000 méteren a szegedi világbajnokságon.

Juhász Tamás már szerdán bejutott a döntőbe, Suba Róbert pedig csütörtök délelőtt második lett a VL2 200-as középfutamában, így két magyarért szurkolhatunk a fináléban.

„Elégedett vagyok, mert nagyon erős volt a mezőny. Picit rosszabbra számítottam magamtól, mert ez egy nagytestű hajó, ami most a szélnek nagyon ki van téve.

- mondta Suba Róbert, aki a délután fél ötkor száll vízre a döntőben.

Suba Róbert miután döntőbe jutott a VL2 200 méteres versenyszámban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Varga Katalin a szerdán VL3-as kategóriában döntőzött parakenuval, csütörtökön pedig parakajakkal vívta ki a finálés szereplést KL2 200 méteren.

- mondta Varga Katalin, aki szerdán a női parakenu 200 méteres VL3 kategóriájának döntőjében a hetedik helyen ért célba. - Mivel az én kategóriában a kenu nem szerepel a paralimpiai programban, ezért nem fordítottam rá túl nagy figyelmet. Rosszul sikerült a döntő, de már nem idegeskedem rajta. Most már csak a pénteki döntőre koncentrálok, ahol szeretnék az első ötben végezni" - tette hozzá Varga Katalin, akinek az első hatban kell végezni a paralimpiai kvóta megszerzéséhez.

Bogár Gábor és Noé Zsombor pacsija az előfutam megnyerése után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi K2 500 méteres előfutamban a Noé Zsombor-Bogár Gábor páros első helyen végzett, és a legjobb idővel jutott be a fináléba. A magyar egység tagjai elégedetten értékeltek, és elmondták: aranyéremért jöttek Szegedre.

"Megálmodtuk, hogy így lesz. Az utolsó száz métertől már elkezdtünk csúszni, akkor éreztük, hogy nyerni fogunk. A németek nagyon erős rajtot vettek, de a saját begyakorolt pályánkat végigcsináltuk, és ez sikerre vezetett. Holnap kielemezzük a dolgokat, aztán irány a döntő" -

mondta Noé Zsombor, aki Bogár Gábor nagy egyetértésben kijelentette, hogy győzni jöttek Szegedre, és csak az aranyérem lebeg a szemük előtt.

Az utolsó délelőtti előfutamban a Kárász Anna-Kozák Danuta páros magabiztos versenyzéssel az első helyen végzett.

Elképesztő hangulatban ért célba a vb-címvédő magyar páros:

A vb-címvédő páros ugyan megnyerte a K2 500 méteres előfutamát, de fél órával később érkezett a hír, hogy négyszeres világbajnok Kárászt és az ötszörös olimpiai bajnok Kozákot kizárták a versenyből, mert a hajómérésnél 80 dekábal könnyebb volt a hajójuk, mint a minimum súlyhatár.