Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. augusztus 4-én, a tokiói olimpia 11. versenynapján olyan kajak-kenu versenyszám következik, amelynek évtizedek óta van magyar esélyese, csak a név változik időről időre. Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a négyszeres világbajnok Kárász Annával párosban lehet érdekelt a női K2-500 méteres döntőjében. Olimpiai sorozatunk 11. része.

Az első arany 2004-ben

Az 1960-as római olimpián Bánfalvi Klára és Egresi Vilma nyert bronzérmet K2 500 méteres távon. Nyolc évvel később Mexikóvárosban a Pfeffer Anna, Rozsnyói Katalin páros végzett a második helyen. Az 1976-os montreali játékokon ismét Pfeffer Anna nyert ezüstöt, ezúttal Rajnai Klárával egy hajóban, majd négy évvel később a Rakusz Éva, Zakariás Mára kettős tért haza bronzzal Moszkvából.

1992-ben Kőbán Rita és Dónusz Éva nyert bronzérmet Barcelonában, a 2000-es sydney-i olimpián a Kovács Katalin, Szabó Szilvia páros végzett a második helyen. Az első aranyérem a 2004-es athéni olimpián született meg, amikor a Kovács Katalin, Janics Natasa páros diadalmaskodott.

Janics Natasa és Kovács Katalin nyerték a K2-500 méteres versenyszám első magyar aranyérmét Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kajakkirálynőnek becézett Kovács és Janics négy évvel később Pekingben megvédte a címét, majd 2012-ben ezüstérmes lett Londonban. Sokat azonban nem kellett várni a harmadik magyar aranyra az 500 méteres távon, ugyanis a 2016-os riói olimpián a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kettős is felért a csúcsra.

Kozák Danuta beérheti Gerevich Aladárt

Kozák Danuta – aki 2018-ban szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi Európa-bajnokságon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon – minden idők legeredményesebb magyar sportolója lehet, azaz megelőzheti a hétszeres olimpiai bajok vívót, Gerevich Aladárt. Kozák jelenleg öt aranynál tart, az előzéshez az kell, hogy Tokióban az egyes és a páros mellett nyerjen a négyessel is.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta, a riói aranyérmes páros Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 32 éves Kozák Danuta címvédőként szinte biztosan elindul Tokióban K1 500 méteren, és megkérdőjelezhetetlen a helye a szintén címvédő női kajaknégyesben is. Az UTE versenyzője K2 500 méteren is címvédő, de Szabó Gabriella helyett minden bizonnyal a négyszeres világbajnok Kárász Anna lesz a társa.

Kozák Danuta a 2016-os rió olimpián Szabó Gabriellával nyert aranyérmet, azonban a háromszoros olimpia bajnok Szabó Rio után kereste a helyét, hagyott ki szezont is, és többször edzőt is váltott. 2018-ban és 2019-ben is megpróbálkozott a visszatéréssel, de a válogatókon nem tudta kiharcolni a helyét a magyar válogatottban. A magyar csapat dél-afrikai edzőtáborában Kozákot is kérdezték az összeülésről, de ő kategorikusan elzárkózott a válaszadástól, ugyanis 2018-ban már Kárász Annával nyert világbajnokságot, és úgy tűnt, jól érzi magát ebben a párosban.

Az élet végül nem késztette választásra Kozákot, ugyanis Szabó Gabriella az idei válogatókon sem tudott robbantani, így megmaradt a Kárász, Kozák páros, amely leiskolázta a mezőnyt.

Kárász Anna és Kozák Danuta párosban aranyérmet nyertek a 2018-as világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kárász Annának óriási a motivációja. A 27 éves kajakos 2016-ban lemaradt a riói olimpiáról, pedig az időeredményei alapján kint lett volna a helye.

magamról és a környezetemről is sok mindent megtanultam. Úgy érzem, már túl vagyok rajta" – mondta az Origónak Kárász Anna, aki 2015-ben legyőzte Kozák Danutát a hazai kajak-kenu válogatón. Ez a bravúr azóta sem sikerült senkinek Magyarországon.

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros a 2018-as portugáliai világbajnokságon emlékezetes győzelmet aratott a bombaerős új-zélandi egység előtt.

A mieink győzelmét csak a célfotó után hirdették ki a versenybírók, a magyar páros 23 ezreddel bizonyult jobbnak, mint az új-zélandi egység.

2019-ben a Kárász Anna, Kozák Danuta kettős mindkét kajak-kenu válogatót megnyerte, majd júniusban ezüstérmet nyert a minszki Európa Játékokon. A vb-címvédő páros nem tudta a csúcsformáját hozni, ugyanis az ötszörös olimpiai bajnok Kozák vírusos megbetegedés után versenyzett, így már az ezüstérem is elképesztő teljesítmény volt tőlük.

Motivációban nincs hiány

A két klasszis kajakos legközelebb a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon áll rajthoz, ahol minden bizonnyal a „kisujjukból kirázzák" a tokiói induláshoz szükséges teljesítményt – és valószínűleg érmet is nyernek majd.

Kozák Danuta három aranyéremre van a német Birgit Fischer rekordjától Forrás: Getty Images/Phil Walter

Ezt követően egyenes útjuk lesz a 2020-as tokiói olimpiára, ahol augusztus 3-án, hétfőn rendezik az előfutamokat. Ha azokat sikerrel veszik, másnap jöhet a középfutam, majd

magyar idő szerint hajnali négy óra körül szállhatnak vízre a címvédésért.

Vajon Kozák Danutát mi motiválja öt olimpiai bajnoki cím, 14 vb-győzelem és 17 Európa-bajnoki aranyérem után?

– nyilatkozta az Origónak az UTE kajakosa, akit 2018-ban megválasztottak az év sportolójának.

Az első olimpiájára készülő Kárász Annának pedig nem kell annál nagyobb motiváció, hogy végre megszerezze megérdemelt olimpiai bajnoki címét.