Vágólapra másolva!
Csütörtökön és pénteken rendezik Szegeden a masters kajak-kenu világbajnokságot, amelyre rekordszámú nevezés érkezett.

A múlt héten benépesült az ICF olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság miatt a felújított Maty-ér. Ahogy a versenyzők és a csapatok vasárnap és hétfőn elhagyták a pályát, máris érkezett az utánpótlás, pontosabban érkeztek a masters versenyzők. A csütörtökön és pénteken rendezendő korosztályos világversenyt első alkalommal nevezik hivatalosan is világbajnokságnak, ez pedig jelentősen növeli a rangját.

A résztvevők száma is jelzi ezt, hiszen amíg tavaly Portugáliában 250 versenyző indult, addig most 32 ország 407 kajak-kenusa áll rajthoz Szegeden. A 2011-es szegedi masters világeseményen voltak eddig a legtöbben, akkor 350-en indultak. A magyarok közül olyan egykori világklasszisok ragadnak lapátot, mint Pulai Imre, Vaskuti István, Hoffmann Ervin vagy Foltán László, de a külföldi versenyzők között is számtalan egykori világbajnokot találunk.

A korosztályokat ötéves bontásban határozták meg, a versenyszámokat tekintve pedig az olimpiai számok dominálnak. A nőknél csak kajakban 200-on és 500-on, a férfiaknál pedig kajakban és kenuban is 200-on és 1000 méteren rendeznek futamokat.