Vágólapra másolva!
A nagy nemzetközi sportversenyek mellett, a nemzetközi sportszervezeteknek is otthont adna Magyarország.

- jelentette ki Thomas Bach a vivó-világbajnokság keretein belül rendezett sajtótájékoztatón júliusban.

Budapest kiválóan vizsgázott a nagy sportesemények megszervezésében az utóbbi időben, de Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár és a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztos elmondta, hogy nem csak a világversenyeket szeretné hazánkba hozni, hanem otthont adna a nemzetközi sportszervezeteknek.

A legtöbb nagy világszövetség a svájci Lausanne-ban székel, ami számukra az adók és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelsége miatt is előnyös. Ennek ellenére a magyar kormány által biztosított adókedvezmények és a magyar főváros dinamikus fejlődése miatt egyre több szövetség hajlik rá, hogy Budapestre helyezze át a székhelyét.

Fürjes Balázs azon dolgozik, hogy Budapesten vonzó legyen a nemzetközi sportszövetségek számára is Fotó: Polyák Attila - Origo

A Nemzetközi Dzsúdószövetség (IJF) lehet az első szervezet, amelyik Budapestre költözik. Marius Vizer elnök és a munkatársai már a magyar fővárosból intézik a szövetség ügyeit, és a vezetőség már jelezte a közgyűlésnek, hogy hivatalosan is költözzön át a szervezet Svájcból Magyarországra.

A 2017-es után a 2022-es cselgáncs-világbajnokságnak is Budapest lesz a házigazdája, ami szintén elősegítheti az IJF magyar fővárosba költözését.

„Valóban folyamatban van az ügy, és reméljük, hamarosan már a költözéssel kapcsolatos hivatalos döntésről is beszámolhatunk" – mondta Marius L. Vizer, az IJF elnöke a Nemzeti Sportnak.