Vágólapra másolva!
Balázs Attila két szettben legyőzte a harmadik helyen kiemelt zentai Györe Lászlót az 524 ezer euró (168 millió forint) összdíjazású umagi salakpályás férfi tenisztorna szombati elődöntőjében, ezzel a 30 éves játékos pályafutása során először jutott fináléba ATP-tenisztornán.

A világranglistán 207. játékos a selejtezőből jutott fel a főtáblára, ahol előbb hét meccslabdát hárítva verte a horvát Viktor Galovicot, majd a hatodik kiemelt szerb Filip Krajinovicot és az olasz Stefano Travagliát búcsúztatta.

A 30 éves Balázs Attila pályafutása második ATP-elődöntőjére készült. Az elsőt még 2012 áprilisában, Bukarestben játszotta, akkor kikapott az olasz Fabio Fogninitől.

Balázs a világranglista 32. helyezettjével, Györe Lászlóval küzdött meg élete első ATP-s döntőjéért, és remekül kezdte a meccset, mert az első játszmában kétszer is brékelni tudta a vajdasági teniszezőt, így nagy lépést tett az első szett megnyerése felé. A folytatásban Balázs magabiztosan hozta az adogatójátékait, így könnyedén, 6:2-re megnyerte az első szettet.

Balázs Attila káprázatosan kezdte a meccset Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Balázs Attila a második játszmát ott folytatta, ahol az első abbahagyta. Hozta az adogatását, majd a harmadik játékban brékelte Györét. A 30 éves teniszező remekül játszott, a labdamenetek között a magyar szurkolóktól rendszeresen felharsant az Ati, Ati, Ati csatakiáltás a Goran Ivanisevic stadion lelátóján.

A hetedik játékban Balázs ismét brékelte Györét, így 5:2-re vezetett, és a döntőbe jutásért adogathatott.

40:30-nál Balázs Attilának meccslabdája volt, de Györe László hárítani tudott, majd a tíz percig elhúzódó játékban a mérkőzés során először brékelt.

Ezt követően Györe love game-mel hozta a saját adogatását, így feljött 5-4-re, ezzel fokozta a nyomást Balázs Attilán, aki ismét a győzelemért adogathatott.

40:40 után Balázs Attila egy ásszal meccslabdához jutott, majd a következő szerváját Györe nem tudta fogadni,

így a 30 éves magyar teniszező 1 óra 40 perc alatt megnyerte a mérkőzést, és pályafutása során először jutott be ATP-torna döntőjébe.

Umagi ATP-tenisztorna, elődöntő, 524 ezer euró összdíjazás
Balázs Attila-Györe László 6:2, 6:4

A horvátországi tenisztorna döntőjében Balázs Attila ellenfele a szerb Dusan Lajovic lesz. A szerb teniszező az olasz Salvatore Carusóval találkozott, aki az első, elveszített játszma után lábsérülés miatt feladta a mérkőzést.

Balázs Attila jelen pillanatban a 208. helyen áll az ATP rangsorában, de remek szereplésének köszönhetően bizonyosan bekerül a legjobb 170 közé a világranglistán, amit a jövő hétfőn frissítenek.