Milánó és Cortina d'Ampezzo rendezi a 2026-os téli olimpiát

olimpia
International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach shows the card with the name Milan/Cortina d'Ampezzo as the winning name of the 2026 Winter Olympics during the 134th session of the International Olympic Committee (IOC), in Lausanne on June 24, 2019. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen rendezi a 2026-os téli olimpiát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői lausanne-i döntése alapján.

A rendezésért Stockholmmal vetélkedett az olasz pályázat. Cortina 1956 után másodszor rendezhet téli játékokat, míg Olaszország harmadszor látja vendégül a téli olimpiát, legutóbb 2006-ban Torino volt a házigazda.

Korábban Sion, Szapporo, Graz és Calgary is visszavonta a jelentkezését, Erzurumot pedig a NOB zárta ki a kandidálók közül. A 95 szavazásra jogosult NOB-tagból 83-an voksolhattak, és az elnök Thomas Bach tartózkodása miatt 82-en adták le szavazatukat. Hétfőn délelőtt mindkét kandidáló megtartotta utolsó prezentációját, amely során Guiseppe Conte olasz miniszterelnök kiemelte: Olaszország egységesen támogatja a pályázatot. Stefan Lofven svéd kormányfő hangsúlyozta: az általában kétségkívül szkeptikus svéd nép nagyon szeretné vendégül látni a téli ötkarikás játékokat.

A NOB méltatta, hogy mindkét pályázat költségvetése mintegy húsz százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi phjongcshangié, illetve a 2022-es pekingi játékok tervezett büdzséje. A NOB tagjainak készült 144 oldalas, egy hónapja ismertetett elemzésben a többi között az szerepelt, hogy az olasz hatóságok több pénzügyi garanciát nyújtottak Milánó és Cortina d'Ampezzo számára, mint a svédek Stockholmnak. Utóbbiból például hiányoztak a kötelező érvényű helyszínbiztosítási garanciák a sportolói falu és két új sportág arénája esetében.

A svédeknél egyébként nem is a főváros volt a hivatalos kandidáló település, mivel a legfontosabb megállapodásokat a síközpont Are illetékesei írták alá.

A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.