Vágólapra másolva!
A kedd reggeli előfutamos nyitány során két magyar egység - a kajakos Kopasz Bálint és a Kárász Anna, Kozák Danuta kettős - egyből a döntőbe verekedte magát a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében, amely idén a legjelentősebb kontinentális viadal a sportágban.

Kedden verőfényes napsütés fogadta a versenyzőket és a szurkolókat, köztük a világversenyekről elmaradhatatlan maroknyi magyar csoportot.

A csapat tagjai közül elsőként Kopasz szállt vízre a Zaszlavl regatta centrumban, amely a fehérorosz evezős és gyorsasági kajak-kenu válogatott fő edzőközpontja. A 21 éves algyői kajakos tavaly második volt az Európa-bajnokságon 1000 méteren, és most is éremesélyesnek számít ebben a számban.

Kopasz Bálint magabiztos győzelmet aratott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ennek megfelelően utcahosszal nyerte előfutamát, s mivel a győzelem egyből döntőt ért, már készülhet a szerda délelőtti fináléra.

Oldalhátszél van, ez jó nekem, teljesen meg vagyok elégedve a körülményekkel. Az egyetlen negatívum az, hogy a víz nagyon hínáros, ha felakad a hajóra, az tud problémákat okozni" - nyilatkozott az MTI-nek a 22 éves győri sportoló.

Ezt követően a Kárász Anna, Kozák Danuta páros a legjobb idővel jutott be egyből a döntőbe.

1:37.813-mal nyerték az előfutamot.

Kárász Anna és Kozák Danuta berúgták az ajtót az Európa Játékokon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az olimpiai bronzérmes kenus, Kiss Tamás is közel állt ahhoz, hogy megspórolja magának a középfutamot 1000 méteren, végig harcban volt az egyenes ági továbbjutást jelentő harmadik helyért, de végül negyedikként ért a célba, így ismét vízre kell szállnia a döntős folytatásért. Hozzá hasonlóan az egy kilométeren párosban érdekelt Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak kettes is megy még egy pályát délután, miután az előfutamban a szlovákok, az olaszok, a fehéroroszok és a norvégok mögött az ötödik helyen végzett. A háromszoros olimpiai bajnok, 41 éves Kammerer még a rajt előtt az MTI-nek azt mondta, mindent beleadnak, megpróbálnak minél jobb teljesítményt nyújtani, de nagyon erős a mezőny.

Az első felnőtt világversenyén szereplő 1000 méteres kenupáros, Kiss Balázs és Dóri Bence hatodikként zárt első pályáján, ez is középfutamos folytatást jelent.

Minszkben 16 számban rendeznek versenyeket, a döntőkre szerdán és csütörtökön kerül sor.