Vágólapra másolva!
A Magyar Sakkszövetség közgyűlése Szabó László kommunikációs szakembert választotta meg elnöknek. Az új elnök szerint óriási dolog lenne elhozni Magyarországra a 2024-es sakkolimpiát, de az is nagyon fontos lenne, hogy minden magyar ember ismerje, tudja a sakk szabályait, valamint az is, hogy a sakk oktatása a nemzeti alaptanterv része legyen, azaz minden óvodás és iskolás gyermek megtanuljon sakkozni. Interjú.

Amikor a megválasztása előtt beszédet mondott a sakkszövetség közgyűlésén, Rapport Richárdnak is üzent, mondván, hogy visszavárja őt a férfiválogatottba. Miért tartotta fontosnak azt, hogy megszólítsa a legjobb magyar sakkozót?
Pontosan azért, amit ön is említett.

Ha ő nem csatlakozik a nemzeti együtteshez, hogyan várhatjuk el a többiektől, hogy szerepeljenek a válogatottban?

Rapport Richárdot visszavárja Szabó László a válogatottba Forrás: MTI/Beliczay László

Márpedig azt mindenki tudja, hogy a közelmúltban több válogatott játékos lemondta a szereplést. Az sem titok, hogy a közeljövőben Belgrádba utazom, hogy személyesen találkozzam Rapporttal. Amúgy ismerjük egymást.

illetve szeretném őt visszahívni a magyar válogatott első táblája mellé.

Hogyan lett ön a Magyar Sakkszövetség elnöke? Miért vállalta el egy olyan testület vezetését, amely az elmúlt időszakban semmiképpen sem a sikerektől volt hangos?
Nézze, amikor világossá vált, hogy az elődöm, Seszták Tamás és az általa felkért elnökség nem kívánja folytatni ezt a munkát,

nagyon sokan megkerestek, és arra kértek, hogy vállaljam el ezt a posztot.

Tudták rólam, hogy szeretem a sportágat, ismerték a vonzódásomat a sakk iránt, talán kézenfekvő is volt, hogy megkeressenek.

Szabó Lászlót a magyar sakktársadalom kérte fel a tisztségre Forrás: Talán Csaba

A régi elnökségből két tag folytatja az új testületben is a munkát, egyebekben viszont egy vadonatúj, innovatív elnökséget állítottam össze. Fontos, hogy az előző elnökségből az olimpiai bajnok Mádl Ildikóval is beszéltem már, mert szeretném, ha ő is részese lenne a megújuló sakkszövetség munkájának.

A sakkszövetség vezetése mellett párhuzamosan a Magyar Paralimpiai Bizottságot is irányítja. Belefér mindez az idejébe úgy, hogy mindkét feladatát a lehető legjobban lássa el?
Nagyon fontos, amit mondott, mert

De már utaltam az előbb arra, hogy egy hatékonyan dolgozó elnökség nagyon sok terhet levehet az elnök válláról. A testületbe éppen ezért került be több volt sakkozó, a gazdasági élet szereplői, egyetemi tanár, és olyat is felkértem, aki szervezetvezetésben jártas szakember. Közvetlenül a megválasztásom után már meg is tartottuk az első elnökségi ülést, ezen – többek között – arra kértem a tagokat, hogy május 24-re, a következő elnökségi ülésig mindenki dolgozza ki, hogy mivel szeretne foglalkozni.

A magyar sport koordinátarendszerében hol helyezkedik el a sakk?
Magyarországon egy hétvégén a labdarúgás után a sakk az a sportág, amely a legtöbb embert megmozgatja, illetve a mi esetünkben asztalhoz ülteti. Ki gondolná, hogy

tehát az ország ma is sakkfertőzött.

Magyarországon egy hétvégén 14 ezer ember foglalkozik a sakkal. A Széchenyi-fürdőben is Forrás: Photononstop/Photononstop/Rosine Mazin

Ezzel együtt is rengeteg tennivalónk akad még.

Célul tűztem ki, hogy ne legyen olyan magyar ember, aki nem ismeri a sakk szabályait, aki nem tud legalább alapszinten sakkozni.

Jó lenne, ha minél többen ismernék a sakk történetét és azokat a magyar hősöket, akik ebben a sportágban az elmúlt évtizedekben maradandót alkottak.

A végső cél az, hogy a sakk iskolai tananyag legyen?
Igen, de részben már most is az. A nemzeti alaptanterven belül egyes kerettantervek már tartalmazzák a sakk oktatását.

Ehhez persze még nagyon hosszú út vezet. Mást ne mondjak, meg kell találni azokat a pedagógusokat, akik tanítani tudják a sakkozást – akár az óvodákban, akár az általános iskolákban. Ne feledjük el, hogy a sakk globális játék, a szabályai a világ minden országában ugyanazok, a sakk nyelvét mindenki érti. A magyar sakksport egyik világsztárja, Polgár Judit elindította a Sakkpalota programot, amelyet ezen a héten Rómában az olasz szövetségnek mutatunk majd be. Polgár Judit számunkra olyan csillag, mint a labdarúgásnak Zinedine Zidane vagy David Beckham.

Polgár Judit sakkszimultánt ad Forrás: APA-PictureDesk/HERBERT PFARRHOFER / APA / picturedesk.com/Herbert Pfarrhofer

Ő bárhol a világon megjelenik, tudják róla, hogy Magyarországról érkezett, miként azzal is mindenki tisztában van, hogy

a magyaroknak micsoda érdemeik vannak a sportág fejlesztésében – elég, ha csak az Élő Árpád fejlesztette pontszámítási rendszerre gondolunk.

Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy a sakk nem kizárólag sport. A sakk lényege a sakkról való gondolkodás – ezt nem én mondtam, hanem a kiváló nagymester, a négyszeres olimpiai bajnok David Bronstein. A sakk tehát nem pusztán sport, hanem a kultúra része is. Benne van a játék, a művészet, a történelem – túlmutat a sporton.

2024-ben Budapest tényleg sakkolimpiát szeretne rendezni?
Igen, de ez nem lesz egyszerű feladat.

A Papp László Aréna kicsi lenne egy sakkolimpia megrendezéséhez, de például a Hungexpón meg tudnánk csinálni.

Egy sakkolimpia megrendezése óriási szervezési feladat Forrás: NurPhoto/Oleksandr Rupeta/NurPhoto/Oleksandr Rupeta

A kormányzat támogatását bírom az ügyhöz, mondanom sem kell, hogy mekkora dolog lenne az ország számára egy sakkolimpia megrendezése.