Vágólapra másolva!
A nehézsúlyú (76 kg) Németh Zsanett bronzérmet nyert a bukaresti birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján, míg Galambos Ramóna kikapott az 59 kilogrammos súlycsoport bronzmérkőzésén, így ötödikként zárt.

Az UTE versenyzője 6-1-re múlta felül a norvég Iselin Maria Moen Solheimet a helyosztón, ezzel 2017-es ezüstje után megszerezte pályafutása második Eb-medálját. A magyar csapat szintén második dobogós helyét gyűjtötte a román fővárosban: szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István ugyancsak harmadik lett.

Németh Zsanett megszerezte a magyarok második bronzérmét Forrás: MBSZ/Martin Gábor

Németh kissé visszafogottan kezdett, emiatt hamar figyelmeztették, hogy aktívabban birkózzon. A 25 éves magyar ennek gyorsan eleget tett, hogy elkerülje az intést; befogta skandináv ellenfele fejét, úgy rántotta a földre, ahol utána ügyesen mögé ment (2-0). A második három perc hasonló forgatókönyv szerint zajlott, Németh várt a megfelelő alkalomra, majd egy hirtelen mozdulattal ugyanúgy befogta Solheim fejét, földre húzta, és megint mögé került (4-0). Innentől az újpesti birkózó elsősorban a védekezésre koncentrált, a norvég pedig lábra támadott, de Németh időben ellépett, így könnyedén feküdt ismét riválisára (6-0). Solheim próbálkozott becsülettel, de nem talált fogást, az utolsó másodpercben aztán egy kitolással megszerezte becsületpontját.

- értékelt az MTI-nek a 76 kilós kategória harmadik helyezettje, aki szerint a mostaninál jobb felkészüléssel megszerezheti olimpiai kvótáját a világbajnokságon. Jobb is tud ennél lenni - mondta -, de ezúttal térdsérülés hátráltatta az edzéseit.

Az U23-as kontinensviadalon márciusban aranyérmes Galambos Ramóna 5-1-re maradt alul a tavaly Európa-bajnok és vb-ezüstérmes török Elif Jale Yesilirmakkal szemben.

A PEAC sportolója a tőle megszokott stílusban kezdte a mérkőzést, űzte, hajtotta ellenfelét, akit egy perc után figyelmeztettek passzivitásért, majd újabb fél perccel később megintették. Yesilirmak akciókényszerben lábra támadással próbálkozott, de ezt szépen hárította Galambos, akit a szünet előtt váratlanul szintén figyelmeztetett a bíró, nagyobb aktivitást kérve tőle.

A pihenőt követően még egy perc sem telt el, amikor Galambost intették meg, és mivel ő sem tudott akciót csinálni, a török egyenlített, a döntetlen pedig számára volt kedvező az utolsó pont miatt. Ahogy közeledett a vége, úgy vált a három éve Eb-bronzérmes magyarnak egyre sürgetőbbé a helyzet, mégis ellenfele tudta földre rántani őt, és a mögékerüléssel már 3-1-re vezetett. A hajrában minden mindegy alapon Galambos a nem éppen erősségének számító lábra támadással is megpróbálkozott, riválisa viszont visszafogott, így ismét a magyar maradt alul (1-5).

Galambos Ramóna (pirosban) az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- értékelt az MTI-nek Galambos, aki idén két súlycsoporttal szerepel feljebb, és úgy érzi, ehhez a kategóriához még erősödnie kellene, ugyanakkor az év hátralévő részében visszafogy az 57 kilóba, mert az szerepel az olimpiai programban. "Tudom, hogy nehéz lesz, mert Barka Emese az esélyesebb, de minden sportoló álma az olimpia, meg kell próbálnom, nekem nincs veszítenivalóm" - tette hozzá.

Pénteken megkezdik szereplésüket a kötöttfogású birkózók is: Andrási József (55 kg), Kovács Bence (63), Szabó László (77), Szilvássy Erik (87) és Lám Bálint (130) lép szőnyegre. Rajtuk kívül délelőtt a vigaszágon a 62 kilós Sastin Marianna birkózik még, este pedig az 57 kilogrammos Barka Emese küzdhet meg az aranyéremért.