300 millióért tekert egykor a doppinggal megbukott legenda

Horizontal
Lance Armstrong of the US (C) is interviewed in prepartation for the upcoming Tour Down Under cycling event in Adelaide on 15 January 2011. The Tour Down Under cycling event will be held from January 16-23. IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE – STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP PHOTO / MARK GUNTER (Photo by Mark Gunter / AFP)
Vágólapra másolva!
Mesés rajtpénzt kapott a 2009-es ausztrál körversenyen való részvételéért a doppingolással lebukott korábbi országúti kerékpáros, Lance Armstrong.

Dél-Ausztrália szövetségi állam kormányának gazdasági minisztere hétfőn közölte, hogy másfél millió ausztrál dollárt - azaz 300 millió forintot - fizettek a korszak amerikai sztárjának azért, hogy pályafutása során először elinduljon a Tour Down Underen.

"Korábban is szerettük volna nyilvánosságra hozni a megállapodást, de tízéves titoktartási kötelezettség akadályozott bennünket" – mondta el Rob Lucas hozzátéve, Armstrong a rajtpénzen felül a szervezők költségén repült első osztályon, illetve szállt meg luxushotelekben.

Lance Armstrong (középen) akkor sem volt szívbajos, amikor a gázsijáról kellett alkudnia Forrás: AFP/Mark Gunter

A szerződés nem tartalmazott doppingolásra vonatkozó cikkelyt, így a pénz nem követelhető vissza. A most 47 éves ex-bringás 2010-ben és 2011-ben is versenyzett Ausztráliában, de azokat a kontraktusokat egyelőre nem lehet közzé tenni.

Mike Turtur versenyigazgató ugyanakkor megvédte a csillagászati gázsit, mondván,

Armstrong részvétele óta folyamatosan emelkedik az Adelaide környékén zajló viadal bevétele,

és az amerikai kerekesnek köszönhetően figyelt fel rá a világ.

Armstrongot az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 2012-ben megfosztotta mind a hét Tour de France-elsőségétől, és örökre eltiltotta a sportágtól, miután kiderült: a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el. A sportoló sokáig tagadta, hogy bűnös lenne, 2013 januárjában azonban beismerte, hogy tiltott szerek segítségével érte el sikereit.