Autószalonban készültek a magyar vívók a budapesti világbajnokságra

Szatmári András és Decsi Tamás rögtönzött bemutatója az autószalonban
Vágólapra másolva!
Ünnepélyes sajtótájékoztatót tartott egy óbudai autószalonban a Magyar Vívószövetség a nyári, budapesti vívó-világbajnokság apropóján, ami a tokiói olimpia szempontjából is nagyon fontos lesz.

A sajtótájékoztatón Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke elmondta, Budapest 2013 után szervezhet újra világbajnokságot, melyre 130 ország 2000 versenyzőjét várják.

Érdekesség, hogy az augusztusi szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottságával is együttműködnek a vívók.

Dalnoki Balázs, a Volkswagen márkaigazgatója és a szövetség elnöke együttműködést írtak alá, melynek értelmében 13 autót kap a szövetség a világbajnokság idejére és további ötöt a napi működéshez.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kulcsár Krisztián is, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki maga is vívó volt, így érthetően közel áll hozzá a budapesti rendezés. Elmondta, nagy a felelősség a sportolókon és a szervezőkön is, ugyanis mindkét téren magasan van a léc.

Budapest egyébként ötödik alkalommal rendez felnőtt vívó-világbajnokságot.

A július 15-én rajtoló vb azért is fontos, mert a ranglistán duplaszorzójú versenynek számít, aki jól szerepel, az nagy lépést tesz a tokiói részvétel felé.

A szövetség elnöke és két kardvívó, Szatmári András és Decsi Tamás később elindított egy órát, ami a világbajnokságig számol vissza, 103 napról. A BOK csarnokban rendezendő vb-re a visszaszámláló elindításakor kezdődött meg a jegyértékesítés. A csarnokba 4800 néző fér majd be, a jegyek 1000-3000 forintba kerülnek majd.

Szatmári Andrásnak óriási élmény volt a budapesti világbajnokság Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Az egyéniben világbajnok kardozó, Szatmári András elmondta, a csapat jó formában várja a vb-t.

„Azon dolgozunk, hogy sikeresek legyünk a hazai világbajnokságon. A csapat legutóbb ezüstöt szerzett a világkupa-versenyen, a célunk, hogy érmet szerezzünk, kijussunk az olimpiára és akkor egyéniben is ott lehetünk hárman Tokióban, ott is szép eredményt szeretnénk elérni.

– mondta Szatmári.

Decsi Tamás szerint is összekovácsolódott a csapat, ő is az éremszerzést tűzte ki célul a csapat számára, de egyéniben is jó esélyeik vannak a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világbajnok Szatmárival és ugye ő is szerzett már érmet egyéniben világbajnokságon.

A két vívó átöltözött és tartott egy bemutató vívást is, ami tíz asszóig tartott. Végül döntő-tussal ért véget a küzdelem, amit a szalonban épített ideiglenes páston tartottak, és nagyon jó hangulatú volt.

Szatmári András és Decsi Tamás rögtönzött bemutatója az autószalonban Forrás: Márványi Péter - Origo

A hazai világbajnokság előkészületei tehát jól haladnak, a jegyek már kaphatók, reméljük, az eredmények is jönnek majd.