A világcsúcstartó nyerte a londoni maratont

2019 Virgin Money London Marathon London athletes England United Kingdom April London Marathon 2019
LONDON, UNITED KINGDOM - APRIL 28: Eliud Kipchoge of Kenya crosses the line to win the Men's Elite race during the 2019 Virgin Money London Marathon in the United Kingdom on April 28, 2019 in London, England Kate Green / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az esélyeknek megfelelően a világcsúcstartó kenyai Eliud Kipchoge diadalmaskodott a férfiak között a vasárnap rendezett London Marathonon, amelyen minden idők második legjobb eredményével védte meg címét és a negyedik sikerét aratta a brit fővárosban, ami rekord.

A mezőny a hagyományoknak megfelelően bombaerős volt idén is, ott volt a rajtnál többek között a pályán négyszeres ötkarikás aranyérmes hazai Mohamed Farah is, ám a klasszikus táv olimpiai címvédője nem hagyott kétséget afelől, hogy ő nyeri meg a versenyt.

Kipchoge a rajttól az élre állt, csak az etióp Mosinet Geremew és Mule Wasihun tudta tartani vele a lépést, az utolsó két kilométert azonban már ők sem bírták.

Eliud Kipchoge győzni jár Londonba Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Kate Green

A győzelmet 2:02:37 órás versenycsúccsal szerezte meg, ami 58 másodperccel marad el a tavaly szeptemberben Berlinben felállított világrekordjától. Mögötte Geremew 18, Wasihun pedig 39 másodperces hátránnyal ért célba. Farah több mint két perccel lemaradva az ötödik lett.

A 34 éves kenyai atléta ismét bizonyította, hogy kiemelkedik a maratonisták mezőnyéből, 2013-as debütálása óta ez volt a 12. versenye, s a 11. sikere. Egyedül második maratoniján, 2013-ban Berlinben nem tudott nyerni, akkor második lett.

A nőknél nem érvényesült a papírforma, ugyanis a háromszoros londoni győztes, kenyai Mary Keitany erős kezdés után visszaesett, s végül csak ötödikként ért célba. A győzelmet honfitársa, Brigid Kosgei szerezte meg nagyszerű futással. A tavaly Chicagóban győztes, Londonban második 25 éves futó 2:18:20 órás egyéni rekorddal győzött, óriási fölénnyel, a második, szintén kenyai Vivian Cheruyiotot közel két perccel utasította maga mögé.

Eredmények:
férfiak:
1. Eliud Kipchoge (kenyai) 2:02:37 óra
2. Mosinet Geremew (etióp) 2:02:55
3. Mule Wasihun (etióp) 2:03:16

nők:
1. Brigid Kosgei (kenyai) 2:18:20 óra
2. Vivian Cheruiyot (kenyai) 2:20:14
3. Roza Dereje (etióp) 2:20:51