Liu Si-ven nyerte a kínai házidöntőt női egyesben az asztalitenisz-vb-n

ITTF World Table Tennis Championships / women’s singles Sports TABLE TENNIS ping-pong ping pong finals gold medal match
China’s Liu Shiwen hits a ball during women’s singles final match of Liebherr 2019 ITTF World Table Tennis Championships against China’s Chen Meng in Budapest, Hungary on April 26, 2019. Liu Shiwen won the event to claim gold medal. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A negyedik helyen kiemelt Liu Si-ven nyerte a női egyes küzdelmeit a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, miután a szombati döntőben hat szettben legyőzte a másodikként rangsorolt, ugyancsak kínai Csen Menget.

A legjobb négy között a címvédő, világelső Ting Ninget búcsúztató, 28 éves Liu három bronzérem mellett immár harmadszor játszhatott vb-finálét ebben a számban úgy, hogy eddig egyszer sem tudott nyerni, míg a 25 esztendős Csen - a magyar fővárosban rendezett januári World Tour-verseny győztese - a négy közé is most először került egyéniben.

A koncentráció meghozta a sikert Liu Si-vennek Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Ichiro Ohara

Kettejük külön párharcában egyértelműen a világranglista jelenlegi harmadik helyezettje, Csen a jobb, s ő is kezdte jobban a találkozót, megnyerte a szoros első szettet. Ezután azonban a nemzetközi szövetség rangsorában ötödik Liu - csakúgy, mint pénteken Ting ellen - sebességet váltott, a gyors labdamenetekből rendre ő jött ki jobban, így két, egyformán 7-re megnyert játszmával sikerült fordítania.

A negyedik felvonásban Csen 7-4-re vezetett, innen 7-6 lett, így időt kért magának - a két kínai hagyományosan edzők nélkül játszotta a meccset -, ez használt is, és ki tudta egyenlíteni a szettarányt.

Több sikerélmény azonban már nem jutott neki a találkozón, a folytatásban ugyanis Liu ellenállhatatlanul játszott, neki is "kiosztott" egy 11-0-s játszmát - pénteken Ting sem tudott ellene pontot csinálni az ötödik szakaszban -, s végül hat szettben megnyerte pályafutása első egyéni vb-címét.

A csapatban és párosban aratott győzelmekkel Liu Si-ven most már nyolcszoros világbajnok, Budapestnek pedig kétszeres győztese, miután pénteken Hszü Hszinnel vegyes párosban is a dobogó tetejére állhatott.

Eredmények:
női egyes, döntő:
Liu Si-ven (kínai, 4.) - Csen Meng (kínai, 2.) 4-2 (-9, 7, 7, -7, 0, 9)
A kínai Ting Ning és Vang Man-jü lett a bronzérmes.

korábban:
férfi páros, döntő:
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai, 18.) - Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles (román, spanyol, 7.) 4-1 (3, -8, 7, 3, 5)
A Tiago Apolonia, Joao Monteiro portugál és a Liang Csing-kun, Lin Kao-jüan kínai duó lett a bronzérmes.

később:
férfi egyes, elődöntő:
Liang Csing-kun (kínai, 9.)- Ma Lung (kínai, 11.) 17.00
Mattias Falck (svéd, 16.) - An Dzse Hjun (dél-koreai) 18.00

női páros, elődöntő:
Hajata Hina, Ito Mima (japán, 1.)-Hasimoto Honoka, Szato Hitomi (japán, 3.) 19.00
Csen Meng, Csu Jü-ling (kínai, 4.) - Szung Jing-sa, Vang Man-jü (kínai, 2.) 20.00

vasárnap:
férfi egyes, döntő 13.30
női páros, döntő 14.30