Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok Kárász Anna csak magának akar bizonyítani. Az NKM Szeged VE versenyzője az Origónak adott interjút, amelyben vallott arról, hogy milyen kalandos úton jutott el a kajakozásig, beszélt Janics Natasáról, akinek rengeteget köszönhet, és elmondta, hogy az idei szezonban is szeretne az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta párospartnere lenni.

Nemrég kezdte meg a felkészülést az idei szezonra. Hogy érzi magát?
Kaptam egy gyomorrontást a dél-afrikai edzőtáborban, de ezt leszámítva minden rendben. A tavaszi felkészülésre nagyon jó helyszínt választott a szövetség. Már a hangulatunkon is nagyon sokat segít a meleg és a szép környezet. Jó, hogy úgy lehet vízre szállni, hogy nem kell rengeteg ruhát felvenni, és az eső sem esik. Ez lélektanilag nagyon sokat segített.

Hogyan ismerkedett meg a kajakozással?
2002-ben, 11 évesen kezdtem el edzésekre járni, de korábban már édesapám tanított, aki hobbiszinten kajakozott. Sokszor családi nyaralásokra is elhozta a csepeli hajóját, és kivette az ülését, hogy lejjebb kerüljön a súlypont, és én is meg tudjam ülni. Megtanított evezni, majd később levitt a dunaújvárosi csónakházba, és ott ragadtam.

Más sportokat is kipróbált, mielőtt kajakos lett?
Nálunk kötelező volt sportolni. Úszással kezdtem, de őszintén szólva azt nagyon utáltam. Persze, nagyon jó sport, ami remek alapokat ad, de nagyon untam. Aztán kipróbáltam a vízilabdát is, de hamar rájöttem, hogy ott is végig úszni kell, úgyhogy azt is gyorsan abbahagytam. Nagyon szerettem táncolni, jazzbalettoztam, de azt csak heti egy alkalommal, úgyhogy komoly sportolásnak nem volt nevezhető. Ekkor azt mondták a szüleim, örülnek, hogy szeretek táncolni, de csináljak valami olyat is, ami rendszeres. Így kötöttem ki a kajaknál.

Kárász Anna az úszás helyett a kajakozást választotta Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hogyan került Szegedre?
Az egyik oka az volt, hogy 2010 őszén kezdtem a Szegedi Tudományegyetemen, ahol gazdálkodás és menedzsment szakra jártam. A másik pedig, hogy az olimpiai bajnok Janics Natasa csapatot toborzott maga köré, és hívott, hogy menjek oda. Akkor nem volt előttem túl sok lehetőség, és amúgy is tetszett a közeg, úgyhogy adta magát a dolog.

Janics Natasa akkor már háromszoros olimpiai bajnok volt. Sokat tanult tőle?
Nagyon jól éreztem magam. Akkoriban még Kovács László volt Natasa edzője, sokáig velem is foglalkozott. Sokat tanultam Natasától, és roppant hálás vagyok neki, hogy átadta azokat a tapasztalatokat, amiket a kajakozás során szerzett. Én is próbálom elmondani a lányoknak azokat a technikai dolgokat, amiket tőle tanultam, mert ebben ő zseniális.

Többször volt már gond a vállával. A 2017-es idényt ki is kellett hagynia műtét miatt. Most mi a helyzet?
Sajnos már 2009-ben, ifi koromban is volt egy komoly sérülésem, majd 2016 őszén meg kellett műteni a jobb vállamat. Ez hosszabb rehabilitációt jelentett, és bizonyos izomcsoportok megerősítését igényelte. Azóta szerencsére jól vagyok. Sokat kell vele foglalkozni az edzések mellett, de már megtanultam együtt élni vele. Mindenkinek van valami gyenge pontja. Nekem ez.

A 2018-as vb-győztes női kajaknégyes: Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Kárász Anna és Kozák Danuta Forrás: MTI/Kovács Tamás

2016-ban lemaradt a riói olimpiáról, pedig az időeredményei alapján kint lett volna a helye. Hogyan viselte a mellőzést?
Ez valamennyire mindig fájó pont lesz az életemben, de az embernek muszáj továbblépnie, és előre kell nézni. Kudarc volt, de általa sokkal több lettem, magamról és a környezetemről is sok mindent megtanultam. Úgy érzem, már túl vagyok rajta.

Másfél évvel az olimpia előtt van önben némi „csak azért is megmutatom mindenkinek" dac?
Nincsen. Csak saját magamnak akarok bizonyítani. A 2016-os év után ez volt a legnagyobb változás. Már senkinek nem akarok megfelelni, csak magamnak kajakozom.

Milyen célokat tűzött ki maga elé az idei szezonra?
Ugyanúgy készülök, mint tavaly. Nyilván a minszki Európa Játékok és az augusztusi szegedi világbajnokság a legfontosabb. Az itthoni válogatókon stabil teljesítményt szeretnék nyújtani. Mellette bízom benne, hogy Kozák Danutával a párosunk tovább fog működni. Remélem, minél hamarabb elkezdjük a közös edzéseket. Idén szeretnénk a válogatók előtt már hamarabb összeülni a tavalyihoz képest, hogy a lehető legjobbat és legtöbbet hozzuk ki az egységből.

Kárász Anna és Kozák Danuta párosban is aranyérmet nyertek a 2018-as világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Melyik a kedvenc versenyszáma?
Az 500 méteres a kedvencem. A 200 is nagyon tetszik, de azt viszonylag keveset csináltam eddig. A 2015-ös évben nagyon jól ment, de mostanában azért hanyagoltuk, mert úgy érzem még többet kell erősödnöm hozzá.

Most Simon Miklós csapatában készül Takács Tamarával és Sólyom Dórával. Milyen a közös munka?
Nagyon jó a csapat minden tekintetben. Kiegészítjük egymást a lányokkal. Minden területen más számít jobbnak. Bár ezt tavasszal nagyon nehéz belőni, mert ilyenkor még mindenki csak magára koncentrál. Én amúgy is lassan találom meg a mozgást és a sebességet. De biztos vagyok benne, hogy a válogató közeledtével nagyon jó versenyszituációkat tudunk majd kialakítani az edzéseken.

Simon Miklós csapata: Kárász Anna, Sólyom Dóra és Takács Tamara Forrás: Takács Tamara/Instagram

Rengeteg férfi rajongója van. Sokan a legszebb magyar kajakosnak tartják. Mennyire jutnak el önhöz ezek a dolgok?
Nem nagyon. Néha kapok egy-két kedves megjegyzést, de semmi extra őrület nincs körülöttem. De az igazat megvallva, nem is figyelek rá. Nemrég megnéztem az üzenetet, amit nekem írt, és akkor láttam, hogy egy halom olvasatlan üzenetem van ismeretlen emberektől, amit eddig észre sem vettem. Hirtelen megdöbbentem, hogy mennyi üzenetem van. Még 2016-os levelek is voltak, de kaptam verset is szülinapomra. Lehet, hogy mégis vannak rajongóim, csak eddig nem foglalkoztam velük.