Ettől igazán értékes a szófiai vb-bronzérem

Krueger Cole (b) és Varnyú Alex (b2), a magyar csapat tagjai a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi váltójának döntőjében 2019. március 10-én. A magyar váltó a harmadik helyen végzett. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott a férfi váltó révén egy bronzéremmel zárta a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságot. Az esemény előtt sokan talán jobbra és több éremre számítottak, de Bánhidi Ákos edző ezzel az eredménnyel sem elégedetlen.  

Kiküldött munkatársunk jelenti Szófiából.

Az utolsó vasárnapi verseny után először a legfrissebb élményről, a váltó bronzérméről kérdeztük a szakembert.

"Tökéletesen látszott, mit jelent egy adu ász jelenléte, vagy éppen hiánya egy csapat életében. Elég csak a hollandokat említenem, akik a háztartási balesetek sorát elszenvedő Sjinkie Knegt nélkül nem tudtak beleszólni a nagy dolgokba" – mondta a szakember, aki a zongoracipelők melletti megoldóemberként írta le a holland klasszist, aki az utolsó körökben képes megnyerni egy versenyt. –

Burján Csabi a váltóban mindig kiemelkedően teljesít, és megközelíti ezeket a szinteket. Negyediknek pedig az kerül be, aki éppen a legjobb állapotban van."

Krueger Cole (b) és Varnyú Alex (b2), a magyar csapat tagjai a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi váltójának döntőjében 2019. március 10-én. A magyar váltó a harmadik helyen végzett. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az FTC korisainak, így a Liu és a Krueger testvéreknek az edzője szerint a világbajnokság végére látszott, hogy lemerültek az elemek, és a fiúk elhasználták a tartalékaikat, ami komoly fejtörést okoz a szakvezetésnek a következő szezon megtervezésekor.

"Át kell gondolni, hogy tudjuk jobban mobilizálni a tőkénket az év végére. Már számos konzekvenciát levontunk, de azt se felejtsük el, hogy

De ez nem kifogás, hanem tény. Nem voltunk top állapotban, de éppen ezért örülök nagyon ennek az éremnek, mert ilyen állapotban, ilyen ellenfelekkel szemben sikerült megnyerni a bronzérmet."

Pénteken még kérdéses volt a váltó összetétele, és Bánhidi Ákos megerősítette, hogy nem sokon múlt a junior korú Sziklási András bevetése, aki itt volt a csapattal Szófiában, de nem merték megkockáztatni, hogy ilyen fiatalon éppen egy vb-döntőben küldjék először jégre a csapattal.

Mindenképpen szerettünk volna lábon maradni, véletlenül sem meglökni valakit, ami egy fiatal sportoló esetében, a borzasztóan nagy nyomás alatt könnyebben előfordulhat, ezért nem léptük meg."

Sziklási egyébként akkor is éppen edzett, amikor egy szinttel feljebb róla folyt a beszélgetés.

Liu Shaolin Sándor kizárását csak óvatosan kommentálta Bánhidi Ákos, mondván, nem látta még a magyar csapat videósának felvételeit, de a vasárnapi bírói döntések "határozottan közelebb álltak a valósághoz, mint az elmúlt két napban hozott ítéletek".

A sportolók ezúttal nem mehetnek olyan hosszú szabadságra, mint az olimpia után, hat héttel a világbajnokságot követően, április 22-én már megkezdődik a felkészülés a 2019-2020-as szezonra. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a következő szezontól a bőség zavarával küzdhet a magyar szakvezetés.

Ebben is benne volt a rock'n'roll, mondhatja Bánhidi Ákos Forrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

Liu Shaoang teljesen felépül, az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger is indulhat magyar színekben, de a női vonalon is erősödni fog a csapat, ahol az eddig ausztrál színekben versenyző, többszörös világkupagyőztes, Deanna Lockett csatlakozhat a magyar kerethez.

"A "bőség zavara" soha ne legyen zavaró, de én is úgy gondolom, hogy jövőre erősödni fog a helyzetünk – támasztja alá gondolatunkat Bánhidi Ákos, kiemelve, hogy Liu Shaoang sérülten is mennyire fontos tagja volt a válogatottnak, rendszeresen bejárt az öltözőbe, bátorította, bíztatta a többieket. – Nagyon erősek a lehetőségeink, és ha azzal kezdtem, hogy a holland férfi váltót mennyire megviselte egyetlen erős emberük kiesése,

2022-ben jön a következő téli olimpia, ezúttal Pekingben, amire nem jövőre fog kezdődni a felkészülés, hanem már javában tart. "Négyéves ciklusokban gondolkozunk, ez a szezon is Peking jegyében telt. Minden egymásra épül, ez volt az első részlet. Miután leszálltunk a phjongcshangi gépről, már tudtuk, hogy nem lehet sokat pihenni, mert mindjárt itt a következő olimpia."