Vágólapra másolva!
A világbajnokság leghosszabb napján vannak túl a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai. A sportolók és a stábtagok számára is megterhelő a hétórás versenynap, de fontosabb, hogy Bánhidi Ákos, a csapat edzője szinte maradéktalanul elégedett lehet a látottakkal.

„A hosszú versenynapokhoz hozzászoktunk a világkupában, ahol a szervezők az utolsó két versenyen nem igazán voltak felkészülve a hatalmas létszámra, és volt, hogy reggel hattól este fél tizenegyig tartott a program – mondta a szakember az Origónak a pénteki nap utolsó futama után. – A világbajnokság súlya persze mentálisan egy többletterhelést jelent, de túl vagyunk rajta."

Bánhidi Ákos és a szakmai stáb minden részletre figyel Fotó: Polyák Attila - Origo

Az eredményeket illetően még inkább elégedett lehet Bánhidi Ákos és a vezetőedző, Lina Zsang. A kétfős női csapatból Jászapáti Petra minden távon, míg Bácskai Sára Luca 1000 méteren jutott tovább, míg a férfiaknál Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba is triplázott, csak Varnyú Alexnek nem lesz egyéni száma a hétvégén.

„Amellett, hogy két ezres futamban is nagy szerencsénk volt – Bácskai Sára és Burján Csaba nem panaszkodhat – azt látom, hogy szinte az összes ország, összes versenyzőjének töltenie kellett a telepeket, nem csak nekünk.

Ez összehozza a mezőnyt, mert nem csúszik a jég, amire ugyebár ezt a sportágat kitalálták, és a kevésbé technikás, de fizikálisan erős korisok is tartani tudják a lépést a képzettebbekkel."

Az viszont nagyon jó jel, hogy Liu Shaolin Sándor egész nap rendkívül frissnek tűnt, látványosan kiemelkedve ezzel a mezőnyből.

ami vele is elő szokott fordulni. De úgy tűnik, hogy az egész éves agyalás jófelé viszi a dolgokat. És egyébként, bár tényleg nem ez az erőssége, ő ezen a téren is extra képességekkel rendelkezik."

Liu Shaolin Sándor (jobbra), úgy ment, mint a villám Forrás: Fiák Blanka, MOKSZ

Az idősebb Liu testvér és Burján Csaba mellett a szezonban az első magyar női vk-aranyérmet nyerő Jászapáti Petra is hibátlan napot zárt. Amiben nincs semmi meglepő, mondja Bánhidi, hiszen a világkupákon futott számtalan megnyert B-döntő, pláne az aranyérem tökéletes fokmérője az ő állapotának.

Neki most már csak azt a kis ugrást, ami ugyanakkor egy borzasztóan nagy és nehéz ugrás is, kell megtennie, ami beviszi azok közé a versenyzők közé, akik rendszeresen az érmekért harcolnak."

A szezonban a saját bevallása szerint is érettebb, jobb korcsolyázóvá váló Jászapáti edzője szerint félreérthetetlen jeleit mutatja, hogy valóban készen áll egy világbajnokságra, és arra, hogy kihozza magából a maximumot.

Jászapáti Petra már azzal kelt feltűnést, ha nem jut be legalább a B-döntőbe Forrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

Szombaton az egyéni versenyek mellett a férfi váltó is rajthoz áll, ahol Japán, Kína és Olaszország lesznek az ellenfelek az elődöntőben. Az viszont még kérdéses, hogy a mieink valóban a tervezett Liu, Burján, Krueger Cole, Varnyú Alex összeállításban állnak-e rajthoz, miután utóbbi nem mutatott kirobbanó formát pénteken.

„Innen éppen a másik két fiú (Krueger Cole és a csapattal tartó, 19 éves Sziklási András) váltó edzésére megyek – mondja Bánhidi. – Figyeljük a jeleket, ha esetleg úgy látjuk, hogy Alex beesett egy olyan „fáradtsági vákuumba", aminél húzhatunk jobb lapot,

Meglátjuk, hogy a regeneráció során kivel mi történik, melyik sportolón milyen jeleket mutat. Ádó (azaz Liu Shaoang – a szerk.) hiánya persze érzékeny veszteség, de egyébként mindenki tisztában van vele, hogy nincs kőbe vésett helye a váltóban."