Vágólapra másolva!
Hazaárulással ér fel csapattársa, Georg Preidler doppingkísérlete Thibaut Pinot, a Groupama-FDJ országúti kerékpárcsapat kapitánya szerint.

A 28 esztendős osztrák Preidler tavaly csatlakozott az FDJ-höz, idénybeli legnagyobb sikere a lengyel körversenyen elért szakaszgyőzelem volt. Pályafutása során összesen nyolc háromhetes körversenyen vett részt. Hétfőn aztán "azonnali és önkéntes felmondást" nyújtott be csapatához, miután megfogalmazása szerint "megbocsáthatatlanul részt vett" egy doppingkísérletben: egy év alatt kétszer esett át "vérgyűjtési eljáráson".

- kommentálta Preidler tettét a 2014-es Tour de France-on harmadik, a 2017-es Giro d'Italián negyedik francia Pinot.

Thibaut Pinot elvesztette egyik legfőbb szövetségesét Forrás: AFP/Luk Benies

Preidler esete köthető öt osztrák sífutó doppingügyéhez, akiket - további négy ember mellett - múlt szerdán, a seefeldi északisí-világbajnokságon, illetve Németországban végrehajtott összehangolt razzia során vettek őrizetbe. Az osztrák hatóságok vasárnapi bejelentése szerint egy másik kerékpáros is bevallotta doppingvétségét, az ő személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A német bűnözői csoport központi figurájának egy erfurti sportorvost tartanak, aki a gyanú szerint évek óta a vérdoppinghoz szükséges szerekkel és eszközökkel látta el a versenyzőket.

A 40 éves Mark Schmidt 2008-ban a Gerolsteiner országúti kerékpáros csapatnál dolgozott, amikor az istálló osztrák bringását, Bernhard Kohlt doppingolás miatt megfosztották a Tour de France-on elért harmadik helyétől.

A rendőrség szerint több sportág is érintett lehet a mostani doppingbotrányban, mert futballisták, úszók, kerékpárosok, kézilabdázók és atléták is jártak a doktorhoz.