Történelmi országos csúccsal jutott Eb-döntőbe a magyar gátfutó

Glasgow, 2019. március 3. Kozák Luca a női 60 méteres gátfutás középdöntőjében a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon az Emirates Arénában 2019. március 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Kozák Luca 7.97 másodperces új országos csúccsal jutott be a 60 méteres női gátfutás vasárnap esti döntőjébe a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon. A nyolcas mezőnyben ráadásul nem lesz egyedül, miután debreceni klubtársa, Kerekes Gréta is kvalifikálta magát a fináléba.

Kozák az első elődöntőben az egyes pályán futott, a mezőnyben pedig, mások mellett ott volt a fedettpályás vb-bronzérmes holland Nadine Visser is. Az országos bajnokságon 8.03-at futó debreceni atléta azonban nem ijedt meg, és végig vezetve 7.97 másodperces idővel megnyerte a futamát, és bejutott az esti döntőbe. Csöppet sem mellékesen pedig megdöntötte Siska Xénia 1985-ben futott kereken 8 másodperces országos csúcsát, amivel ő lett az első magyar atlétanő, aki az álomhatáron belülre került.

Az viszont ijedtségre ad okot, hogy a célba érkezés után, a futókat megfogó szivaszfalról visszaérkezve Kozák rosszul fogott talajt, és megrándult a bokája, ami azon nyomban be is dagadt.

A bokám most fáj, de próbálok nem megijedni, és biztos vagyok benne, hogy estére rendbe fogjuk hozni” – mondta Kozák Luca, az M4 Sportnak nyilatkozva a futás után.

A magyar szövetség beszámolója szerint Kozák Luca bokasérülése nem teszi lehetővé, hogy elinduljon a döntőben. Kozák részleges bokaszalag-szakadás gyanújával megy képalkotó diagnosztikára, végleges diagnózis ezt követően várható.

A következő futamban klubtársa, Kerkes Gréta is remekelt, aki harmadik helyen célba érve, 8.05-ös idővel ugyancsak bejutott az esti döntőbe.

„Rám nagyon rossz hatással tud lenni a nagy tét, és néha még beleesek abba a hibába, hogy nem hiszem el magamról, hogy bejuthatok egy Eb-döntőbe, pedig látszik, hogy képes vagyok rá. Amikor Luca bejutott, tudtam, hogy nekem is sikerülni fog, mert szinte mindig szinkronban vagyunk, ha neki megy, akkor nekem is. Van egyfajta rivalizálás, hogy melyikünknek sikerül előbb nyolc másodperc alá kerülnie, most neki sikerült, de este nekem is sikerülni fog” – fogadkozott Kerekes Gréta.

A férfiak 60 méteres gátfutásában Szűcs Valdó 7.75 másodperces idővel 12. lett. Az elődöntő után elmondta, hogy szinte minden gáton összeakadt a lába az ellenkező oldalról lendítő francia Thomas Martinot-Lagarde-dal, ami megakadályozta, hogy még jobb eredményt érjen el.

A női 60 méteres gátfutás döntője a hivatalos program szerint 19:25 órakor kezdődik.