A WADA nem nyugszik bele a kínai úszóklasszis felmentésébe

Chinese Olympian Sun Yang threatens to sue Sunday Times over doping test report Sun Yang swimming Olympian Sunday Times lawyer drug test
--FILE--Sun Yang of China celebrates after winning the men's 4 × 200 metre freestyle final at the FINA Swimming Short Course World Championships in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 14 December 2018. Chinese Olympian Sun Yang's lawyer has written to Times Newspapers, which runs British newspaper The Sunday Times, threatening legal action over a recent report detailing Sun's response to an impromptu drug test. Details of the incident should have been confidential per a ruling the International Swimming Federation, or FINA, made on Nov. 19, state-owned news agency Xinhua reported, citing a public statement Sun's attorney Zhang Qihuai issued to accompany the letter. The Sunday Times reported yesterday that Sun, who was banned by the Chinese Swimming Association in 2014 for blood doping, resisted off-season tests in September and "faces a lifetime ban after a clash with doping testers ended in him and his security guard using a hammer to smash a sealed vial containing the swimmer's blood."
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) dönt a kínaiak olimpiai bajnok úszója, Szun Jang doppingügyében, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezést nyújtott be a szervezethez.

A háromszoros ötkarikás aranyérmes gyorsúszó tavaly szeptemberben, egy versenyen kívüli tesztelés során összetűzésbe keveredett az ellenőrökkel, vitatta a személyazonosságukat és - brit sajtóhírek szerint -

kalapáccsal megsemmisítette a vérmintáját tartalmazó fiolát.

A kilencszeres világbajnok sportolót az eset után a kínai sportági szövetség nem találta vétkesnek, míg a nemzetközi szövetség csak figyelmeztetésben részesítette. A CAS bejelentése szerint azonban a WADA nem fogadta el ezeket a döntéseket és fellebbezést nyújtott be az ügyben.

Szun Jangot a kínai szövetség felmentette Forrás: Imaginechina/Zhang tongzhou - Imaginechina/Zhang Tongzhou

A Sportdöntőbíróság nem közölte, mikorra tűzi ki a tárgyalást, és egyelőre nem lehet tudni, hogy a júliusi vizes világbajnokságig megszületik-e a döntés.
A 27 éves Szun Jangnak 2014-ben volt már egy doppingügye, akkor serkentő használatáért három hónapra szóló eltiltást kapott.