Negyedszázada kezdődött meg az utolsó emberi léptékű olimpia

OLY1994-CROSS COUNTRY-RELAY-ITA-NOR Horizontal FLAG SPORT-ACTION OLYMPIC GAMES SPORTS FAN CROSS-COUNTRY SKIING FINAL MEN'S WINTER OLYMPIC GAMES
Italian cross country skier Silvio Fauner (L) tries to hold off Norwegian Björn Daehlie during the final leg of the men's 4x10km relay as the two race to the finish line 22 February 1994 in Lillehammer at the Winter Olympic Games. Italy won the gold medal in front of Norway (silver) and Finland (bronze). AFP PHOTO/GABRIEL (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. február 12-én kezdődött meg a téli olimpia a norvégiai Lillehammerben. Csoda 16 napon keresztül, az utolsó emberi léptékű olimpia.

A téli olimpiákon az utolsó sífutó szám a férfi 50 km-es táv, amelyen eldől, hogy ki lesz a síkirály. Lillehammerben a zárónap előtt mínusz 25 fokos hidegre fordult az idő. Mégis, a kisváros körüli erdőben a versenyt megelőző éjszaka ötvenezer ember sátrazott, gyújtott tüzet és várta a reggelt, hogy elinduljon a téli olimpiák legklasszikusabb versenyszáma.

A norvég és az olasz férfi sífutó váltó harca az 1994-es téli olimpián Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Lillehammer, ez a bájos norvég kisváros felejthetetlen olimpiát rendezett. A település kis főterén minden este megejtett éremátadás, a norvégok határtalan lelkesedése, a puritánság és az emberi léptékek olyan olimpiát varázsoltak, amelyre azóta is csak várunk, de amelyre azóta sem volt példa. Meg arra sem, hogy egy rendező ország 26 érmet nyerjen a téli játékokon,

Norvégiának ez is sikerült.

Ezen az olimpián nyert aranyérmet – osztrák színekben – a női 1500 méteres távon a gyorskorcsolyázó Hunyady Emese. Ezen az olimpián vált minden idők legnézettebb téli olimpiai tévéműsorává a női műkorcsolyázók versenye. Ehhez persze az kellett, hogy a játékok előtt az amerikai műkorcsolya-válogatón valaki megtámadja Nancy Kerrigant, akit egy rúddal úgy megütöttek, hogy nem tudott elindulni a válogatón. Az incidensnek közvetlen részese volt Kerrigan nagy vetélytársa, Tonya Harding, akinek a volt férje rendelte meg a támadást. Végül mind Kerrigan, mind Harding ott lehettek az olimpián, de aranyat nyerni egyikük sem tudott.

Vagy említhetnénk minden idők egyik leghíresebb hokis jelenetét, amely a Svédország-Kanada döntőn esett meg a szétlövésben. Mutatjuk, mit csinált a svéd Peter Forsberg, aki ekkor 20 éves volt. A csel után a sokkot kapó Kanada a következő büntetőt kihagyta, így a svédek lettek az olimpiai bajnokok.

A norvég Johan Olav Koss három aranyat nyert a férfi gyorskorcsolyázók mezőnyében. Pénzdíját felajánlotta az 1984-es téli olimpia rendező városában, Szarajevóban a háború miatt árván maradt gyerekeknek.

Lillehammerben valahogy minden olyan meseszerű volt. Már az is, ahogy a kisváros elnyerte a rendezés jogát. A norvégok a svédországi Östersunddal vívtak nagy csatát a lebonyolítás jogáért. A norvégok pályázatának legfőbb eleme az volt, hogy a világon Lillehammer az egyetlen olyan város, amelynek a címerében egy síelő van. Mégsem ők voltak az esélyesek, mert a NOB a svéd pályázatot favorizálta.

Stein Gruben, aki a lillehammeri téli olimpia nyitóünnepségén a lánggal beugrott az olimpiai stadionba Forrás: AFP/Olivier Multhaup

A döntés 1988-ban, a szöuli olimpia helyszínén született meg. Négy pályázó indult. Szófia azért esett ki, mert a döntés évében – tehát 1988-ban – egy nagyváros, Calgary rendezett téli olimpiát, a NOB vezetése pedig nem akart még egy nagyvárosi téli játékokat. Az amerikai Anchorage azért vesztett, mert Kanada közvetlen szomszédságában, Alaszkában volt. A svédek pedig azért vesztettek, mert a szavazást megelőzően Svédország hangos tiltakozást nyújtott be, miután egy szovjet tengeralattjáró véletlenül svéd felségvizekre úszott be. A NOB szocialista országbéli tagjai összezártak, és így adták oda az olimpiát Lillehammernek.

Ennél jobbat nem is tehettek volna. Sem a világgal, sem Norvégiával, sem Lillehammerrel.