Vágólapra másolva!
Takács Tamarát 2017-ben az év legjobb kajakozójának választották. Az akkor éppen csak 21 éves sportoló kimagasló szezont zárt, világ- és Európa-bajnok lett, az országos bajnokságon pedig kilenc aranyérmet szerzett, amivel rekordot állított fel a sportág történetében. A Vasas sportolójának azonban a 2018-as éve már korántsem volt ennyire sikeres. Takács Tamara a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában végzett erőfelmérő után nyilatkozott az Origónak az idei terveiről, az edzőváltásról és arról, hogy újra élvezi a kajakozást.

Hogy sikerült az erőfelmérő?
Biztatók az eredményeim, úgy tűnik, sikerült fejlődnöm. Jobban tudtam tartani a lapátot, és a csapásaim is erősebbek, úgyhogy bizakodóan várom az előttünk álló szezont.

Mivel teltek a napjai szeptember óta?
A világbajnokság után volt egy hónap pihenőm. Elmentem nyaralni, raftingoltam is kicsit, úgyhogy sikerült feltöltődnöm, és kipihentem magam. Sajnos a felkészülés elején volt egy kis gond a vállammal, és a klubommal úgy egyeztünk meg, hogy ezt Győrben kezelem. Ott edzettem Szabados Krisztián csoportjában, a kenus lányokkal, és az erőnléti edzőm, Holanek Zoltán segítségével dolgoztunk azon, hogy megoldódjanak a problémák. Jártam gyógytornászhoz, rehabilitációra, szerencsére most már rendben van a vállam, úgyhogy folytathatjuk a munkát Simon Miklóssal.

A világ- és Európa-bajnok Takács Tamara újra élvezi a kajakozást Fotó: Polyák Attila - Origo

Januárban vált hivatalossá, hogy Kozák Danuta korábbi edzőjének, Simon Miklósnak a csapatában folytatja tovább. Eddig Fábiánné Rozsnyói Katalin keze alatt dolgozott egy edző egy versenyző felállásban, most viszont csapatban készül. Hogy ízlik az újfajta közeg?
Nagyon tetszik, hogy nemcsak rám fókuszálnak, hanem megoszlik a figyelem. Négyen vagyunk a csoportban. Kárász Anna, Homonnai Luca, Sólyom Dóra és én. Ugyanúgy evezünk, hasonló súlyokkal dolgozunk a konditeremben. Az edzések sokkal jobb hangulatban telnek, és ami a legfontosabb: húzzuk egymást a többiekkel.

Nyáron szakított Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, azóta pedig több csapatban is kipróbálta magát. Hogy kötött ki Simon Miklós mellett?
Több csoportnál is kipróbáltam magam, Somogyi Béla, Likér Péter és Hadvina Gergely irányításával is. Mindegyik helyen volt, ami tetszett, így nehéz volt meghoznom a döntést, de elég volt abból, hogy egyedül evezek, vagy mindig csak csapódom valahová.

Simon Miklóssal még 2017 nyarán edzettem, amikor klubtársammal, Vad Ninettával egy hajóban ültünk.

Jól kijöttünk egymással, és szerettem volna kipróbálni magam a csoportjában egyedül is. Tervben volt ez már korábban is, örülök, hogy nála kötöttem ki, mert sokat tanultam tőle. Több ember tanácsát is kikértem, és az egyesületem, a Vasas is támogatott. És mivel vasasos edző, ezért egyértelmű volt a döntés.

Takács Tamara négy év után szakított a legendás Fábiánné Rozsnyói Katalinnal Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miért fejezték be az együttműködést Fábiánné Rozsnyói Katalinnal négy év után?
Egyáltalán nem volt köztünk rossz viszony, csak annyi történt, hogy állandóan ketten voltunk, és kicsit belefásultunk ebbe a történetbe. Nyilván azért is voltam magam alatt, mert amikor egyedül készültem, nem tudtam senkivel sem megosztani a gondjaimat, nem tudtam kihez fordulni az edzéseken, folyton egyedül voltam, egymagamban, ezért

az egy edző, egy versenyző felállást már nem annyira éreztem tökéletesnek. Egy igazi csapatba vágytam. És mivel nem sikerült jól a szezon, elhatároztam, hogy váltok.

Mi a véleménye a 2018-as évéről?
Úgy érzem, már tavasszal is voltak gondok. A portugáliai edzőtáborban sok minden nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Elveszettnek éreztem magam, ráadásul előjött a vállfájásom. Nem is kezeltük, és igazából senki nem is foglalkozott vele. Egyre jobban kezdtem lecsúszni a lejtőn, és csapódtam mindenhová. Most azonban úgy érzem, hogy megtaláltam a helyemet. Újra élvezem a kajakozást.

Mi a legfontosabb célja az idei szezonra?
Elsősorban az a célom, hogy a technikámon változtassak, ami segíthet előrelépni teljesítményben is.

Amikor visszanéztem magamat a felvételeken, akkor mindig azt láttam, hogy borzalmasan evezek. Én legalábbis tragikusan éltem meg.

Az edzőtársamnak, Kárász Annának nagyon tetszik az evezése, ezért jó, hogy egy csapatban vagyunk, mert ott van előttem az élő példa. Simon Miklós is mindig ugyanazokat a tanácsokat mondja mindkettőnknek, és mivel látom, hogy Anna milyen messzire eljutott vele, úgy érzem, a legjobb helyre kerültem.

A legfontosabb, hogy a női kajaknégyesbe bekerüljek, mert jó lenne az olimpiai számban rajthoz állni a szegedi világbajnokságon.

Ehhez arra van szükségem, hogy jól teljesítsek az 500 egyesben. Ha sikerülne olyan időt eveznem, mint 2017-ben (1:49.061 – a szerk.), akkor szerintem bekerülhetek a hajóba.

A 2017-es vb-győztes négyes: Vad Ninetta, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Takács Tamara Forrás: MTI/Kovács Tamás

A belgrádi Európa-bajnokságon fél percet ráverve a mezőnyre rajt-cél győzelmet aratott 5000 méteren. Tervezi a folytatást ebben a versenyszámban?
Igazából csak plusz számnak gondoltam, aztán mégis sikerült kijutnom az Európa-bajnokságra. Nem gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni. Én nagyot iramodtam, az ellenfeleim meg lehet, hogy nem bírták a meleget. Az is segített, hogy a futamom előtt a kenus Kiss Tamás volt érdekelt 5000 méteren (a 13. helyen végzett – szerk.), miután kiszállt a hajóból, rendesen felkészített. Elmondta, hogy ő miket rontott el, adott pár jó tanácsot.

Tudja már, hogy alakul az idei szezonja?
Március 3-án indulunk Dél-Afrikába hathetes edzőtáborba. Kemény lesz, mert ilyen hosszú időt még sosem töltöttem külföldön. Korábban öt hét volt a maximum Abu-Dzabiban. Bízom benne, hogy sikeres lesz a felkészülés. Napi három edzésünk lesz, úgyhogy legalább biztosan lebarnulunk a végére, és feltöltődve jövünk haza. Utána majd Szolnokon folytatjuk, mert a szegedi kajak-kenu pályán az augusztusi világbajnokság miatt folyamatosan dolgoznak majd.

Takács Tamara világbajnoki címmel ünnepelte 22. születésnapját Forrás: MTI/Kovács Tamás

2017-ben világ- és Európa-bajnoki címet nyert, majd az országos bajnokságon rekordot állított fel a kilenc megszerzett aranyéremmel. Ezt követően megválasztották az év kajakosának. A 2018-as éve gyengébbnek tűnik, de az U23-as vb-n nyert egy aranyérmet 500 méteren, majd a belgrádi felnőtt Európa-bajnokságon 1000 méteren szerzett ezüstöt, 5000 méteren pedig tönkreverte a mezőnyt. Talán nem is volt olyan rossz éve, csak a mércét tette korábban nagyon magasra?
Persze, nagyon magasak voltak az elvárások. Mindenki azt hitte, hogy majd mindent megnyerek, de azért tudtam, hogy ez korántsem lesz egyszerű, hiszen a 2017-es évet sokan kihagyták a legjobbak közül. Ha a helyükön kezeljük a dolgokat, akkor az eredményeim így is jók voltak, csak az előző év után mindenki csodát várt tőlem.

És persze Kozák Danuta visszatérése is jócskán átrendezte az erőviszonyokat...
Nagy motivációt jelentett a visszatérése mindenkinek. Kíváncsi voltam, hogyan tud visszatérni szülés után. Neki fantasztikusan sikerült. Szerintem még gyorsabb, mint előtte volt. Az sokat elmond a klasszisáról, hogy a hazai válogatón 500 méteren két másodpercet rávert a teljes mezőnyre. Nagyszerű versenyző, igazi példakép.

A tokiói olimpiára kerülhet csúcsformába


„Január eleje óta dolgozunk együtt, és már most nagyon élvezem a munkát, Tamara hozzáállása nagyon jó, igazi profi, fizikálisan pedig nagyon jó állapotban van. Azért a Kati nénivel eltöltött idő nem múlt el nyomtalanul. Úgy érzem, ha rendben zajlik a munka a következő időszakban, stabil tagja lehet a vb-csapatnak, és ezzel saját magának és a Vasasnak is tud bizonyítani" – fogalmazott Simon Miklós, aki szerint Takács Tamarának korántsem olyan rossz a technikája, ahogy azt állítja magáról. – Nem véletlenül ér el valaki olyan eredményeket, mint ő. Talán egy kicsit eltúlozza ezt Tamara, a legfontosabb dolgok rendben vannak nála, a finomságokon kell csiszolni. Inkább azt tartom fontosnak, hogy ő maga is elhiggye, hogy sok mindenre képes, lelkileg is meg kell erősödnie. Most van a legideálisabb korban, minden esélye megvan arra, hogy Tokióra kihozza magából a maximumot."