Visszavonul az oroszok olimpiai bajnok sílövője

IBU World Cup Biathlon 9. Men. Pursuit landscape HORIZONTAL
5462528 24.03.2018 Anton Shipulin (Russia) after the finish of the men's pursuit race at the IBU World Cup Biathlon 9 in Tyumen. Alexey Filippov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását Anton Sipulin olimpiai bajnok sílövő, aki Oroszország kizárása miatt nem vehetett részt februárban a phjongcshangi téli olimpián.

A 31 éves sportoló kedden közölte döntését, hozzátéve, hogy több oka is van elhatározásának, de elsősorban az, hogy nem engedték rajthoz állni az orosz versenyzőket a játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az oroszok 2014-es, szocsi téli olimpián folytatott rendszerszíntű doppinggolása miatt tiltotta el az ország kéviselőit a phjongcshangi szerepléstől. Ugyanakkor néhányan külön engedéllyel részt vehettek a versenyeken. Sílövészetben négyen kaptak szabadkártyát, ám Sipulin nem volt köztük.

Anton Sipulin nem versenyez többet Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A szocsi játékokon, majd a tavalyi hochfilzeni világbajnokságon az orosz férfi váltó tagjaként aranyérmes Sipulin döntését két héttel azután jelentette be, hogy az osztrák rendőrök kihallgatták az orosz válogatott tagjait és edzőit a hochfilzeni világkupa-verseny előtt. A helyi hatóságok a 2017-es vb-n történt doppingétségek gyanúja miatt vizsgálódtak. A Nemzetközi Sílövő Szövetség (IBU) pedig később azt közölte, hogy öt-öt orosz versenyző és hivatalos személy ellen folyik nyomozás.