Vágólapra másolva!
A magyar férfi teniszválogatottból Balázs Attila és Valkusz Máté sem várja egészségesen a németek elleni februári Davis-kupa-selejtezőt, közben pedig Köves Gábor kapitány felkérte Fucsovics Mártont a részvételre, a döntés a játékos kezében van. 

Köves Gábor csütörtökön félnapos összetartást vezényelt a keretnek, melynek során a Nemzeti Edzés Központban (NEK) közös gyakorlással, majd karácsonyi csapatvacsorával hangolt a Balázs Attila, Valkusz Máté, Piros Zsombor, Nagy Péter, Borsos Gábor összetételű válogatott.

"Eredetileg csak egy évzáró vacsorában gondolkodtunk, de aztán jött az ötlet, hogy h

jól érzik magukat, mivel amúgy külön edzenek egymástól" - mondta az MTI-nek Köves Gábor, miközben éppen Piros Zsombor váltott kemény labdameneteket Nagy Péterrel. A kapitány kifejtette, a Davis Kupa-hét elején már rendelkezésre áll a frankfurti csarnok, ott ismét teljes létszámban edzhet majd a csapat, de

igény esetén addig is lehetnek kisebb összetartások.

Köves Gábor kapitány (balra) szerint nagyon nehéz dolga lesz a válogatottnak Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

"Sajnos Máté és Attila sem százszázalékos, és ettől függetlenül is nagyon nehéz párharcra számítok,

mert a németek hat-hét top 100-as játékossal rendelkeznek, ráadásul Alexander Zverev a világ legjobbjai között van már. Nagy dolog, hogy idáig eljutottunk, meglátjuk, milyen csapattal tudunk kiállni. Talán segíthet, hogy már csak két nyert szettre mennek a mérkőzések, de irreális lenne azt gondolni, hogy túl sok esélyünk lenne idegenben a németek ellen" - fejtette ki a szakvezető.

A szövetséggel zajló vitája miatt a válogatottságot lemondó Fucsovics Mártonról - aki 36. helyével a legjobb magyar férfi teniszező - Köves Gábor annyit mondott, hogy f

elkérte őt a részvételre, a döntés a játékos kezében van, és az ajtó az utolsó pillanatig nyitva áll.

"Én beválogatom a csapatba, az biztos" - tette hozzá.

Fucsovics Márton az Arthur Ashe stadionban Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az ATP-rangsorban 244. Valkusz Máté kissé letörten ült a pálya mellett, a régóta mononukleózissal küszködő fiatal játékos hetek óta nem tud rendes edzésmunkát végezni.

már le is mondtam a januárra tervezett első két versenyemet. Gyengeséggel, fáradtsággal, motiválatlansággal küzdök, most húsz perc ütögetéstől rosszul lettem" - sorolta Valkusz Máté, aki egyelőre nem bocsátkozott jóslatokba a jövőt illetően. "Remélem, hogy pár héten belül jobban érzem magam, és rendesen tudok edzeni" - mondta.

A lábsérüléssel bajlódó Balázs Attila úgy vélekedett, hogy februárra minden bizonnyal hadra fogható lesz:

"Júliusban fájdult meg a lábam, és még mindig nem panaszmentes. Próbálok pozitív maradni, gyógytornázom, erősítek, ezzel együtt csoda lenne, ha már januárban tudnék versenyezni" - jelentette ki a világranglista 189. helyezettje.

A tavaly junior Australian Open-bajnok Piros Zsombor viszont egészségesen és elszántan várja a 2019-es évet.

Piros Zsombor játszik a cseh Lukas Rosol ellen a tenisz Davis Kupa Magyarország - Csehország osztályozóján a Lurdy-ház parkolójában felállított teniszpályán 2018. szeptember 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Még öt napig tart az alapozás, amelyet teljes intenzitással csinálok végig. Utána 27-én kéthetes túrára indulok, melynek során

- mondta az idény első hónapjairól a 19 éves teniszező, aki a 385. helyen áll.

A folytatásról szólva Piros közölte, ha jól sikerül a rajt, akkor challenger-versenyeken megy tovább, ha viszont nem, akkor kisebb future-tornákról próbálja meg bebiztosítani helyét a challengereken.

"Egy év múlva szeretném magamat a legjobb 150-ben látni,

ez egy nagy álom, de szerintem megvalósítható" - tette hozzá.

A válogatott február 1-jén és 2-án lép pályára a frankfurti Davis Kupa-selejtezőben, amelynek győztese részt vehet novemberben a 18 csapatos DK-döntőben.