Megdönthetetlen doppingrekordot állított fel egy súlyemelőnő

148073159 Horizontal
Moldovan's Cristina Iovu competes during the weightlifting women's 53kg group A at the Excel Center in London during the 2012 London Olympic Games on July 29, 2012. AFP PHOTO / YURI CORTEZ (Photo by YURI CORTEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Harmadszor érték doppingoláson Cristina Iovu román súlyemelőt. A dologban nem is ez a szám a legkülönlegesebb, hanem az, hogy ezt sikerült három nemzet színeiben összehoznia.

A 26 éves sportoló neve is szerepel azon a nyolcfős listán, amit pénteken hozott nyilvánosságra a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), és, amellyel 13 főre emelkedett az elmúlt napok doppingvétséget elkövető emelőinek száma. Iovu, aki éppen nemrégiben kapott kitüntetést, mint „Románia igazi nagykövete”, ahogy a méltatásában említik, harmadszor bukott meg doppinggal, és ezúttal már örökös eltiltásra számíthat, írja a Reuters.

Iovu Moldovában született, és 2012-ben az ország színeiben nyert bronzérmet a nők 53 kilós versenyében a londoni olimpián.

Cristina Iovu első vétkezése helyszínén, első hazája színeiben Forrás: AFP/Yuri Cortez

Pár hónapra rá viszont egy csapattársával, Iuri Dudoglóval egyetemben „átigazolt” Azerbajdzsánba, és már új hazáját képviselve bukott meg egy doppingteszten tizenhét társával egyetemben.

2013-as eredményeit törölték, és soha többé nem versenyezhetett azeri színekben.

2016-ban aztán moldovai súlyemelőként is megbukott, mégpedig azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újra elővette a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni doppingmintákat. Iovu bronzérmét elvették, őt pedig, mint visszaesőt négy évre eltiltották. De sikeresen fellebbezett, az eljáró szervek ugyanis

helyt adtak annak a nem alaptalan érvelésnek, hogy a második doppingvétség valójában az első előtt történt.

A jogi huzavona után Iovu visszatérhetett a pódiumra, és az idén novemberi türkmenisztáni világbajnokságon már aktuális hazájának, Romániának szerzett bronzérmet lökésben az 55 kilósok között. Most a vébén adott mintájában találtak tiltott szert, és ezúttal már semmi nem menti meg Iovut az örökös eltiltásról. Talán nem a puszta véletlen műve, hogy az a Iuri Dudoglo, akivel annak idején együtt hagyta el Moldovát, néhány héttel ezelőtt kapott hasonló büntetést.