Dévai: Nem mehettem haza az aranyérem nélkül!

Dévai Boglárka
Silver medalist Russia's Angelina Melnikova (L), Gold medalist Hungary's Boglarka Devai (C) and Bronze medalist Romania's Denisa Golgota pose on the podium during the medal ceremony for the women's vault final of the artistic gymnastics at the SSE Hydro during the 2018 European Championships in Glasgow on August 5, 2018. / AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Dévai Boglárka aranyérmet nyert ugrásban a glasgow-i tornász Európa-bajnokságon vasárnap délután. A magyar tornasportnak 20 évet kellett várnia, hogy Varga Adrienn Szentpétervárott, szintén ugrásban aratott győzelme után újra a legfényesebb medália kerüljön egy magyar sportoló nyakába. Dévai Boglárka akkor még nem is élt, most viszont történelmet írt. Határtalan boldogság és örömittas nyilatkozat a vegyes zónából. 

"Azt hittem kihullik a hajam, ezt még most sem tudom felfogni" - kezdte őszintén az értékelést az újdonsült Európa-bajnok. "Nem viccelek, nagyon rossz állapotban voltam az egész verseny alatt, remegtem és az ájulás kerülgetett.

mert mindkéttőnél rontottam. Az utolsó három lány ugrásánál már a francia versenyző nyugtatott és fogta a kezem, végig azt mondogatta, hogy nyugi, győzni fogsz. Szerencsére igaza lett.

Dévai Boglárka (középen) 20 év után nyert aranyérmet Magyarországnak tornában Forrás: AFP/Andy Buchanan

Kíváncsiak voltunk, hogy egy 18 éves sportoló hogyan készült élete eddigi talán legfontosabb napjára.

"Tegnap a csapatverseny után teljesen kétségbe voltam esve, rendíkvül izgultam. Persze a többiekkel próbáltam este egy kicsit kiengedni, de nem igazán ment, nem tudtam másra gondolni, csak a döntőre.

Az alvás is nehezen ment, két óránál többet egyszerre nem tudtam pihenni, összesen pedig maximum hatot aludtam.

A délelőttöt egyedül töltöttem, néztem a juniorokat a tv-ben, és próbáltam hangolódni."

Dévai Boglárka azt is elmondta, tisztában volt vele, hogy 20 év után nyerhet újra aranyérmet az országnak.

"Ez is rendkívül motivált, dacból, "csakazértis" győzni akartam. A 20 egyébként is egy szép kerek szám, itt volt az idő, hogy véget vessünk ennek a hosszú várakozásnak. Egy barátom egyébként reggel azt írta üzenetben, hogy nem mehetek vissza Magyarországra az aranyérem nélkül.

Én pedig szeretnék hazamenni, úgyhogy már csak ezért is győznöm kellett!"