Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az idény hatodik ATP 1000-es versenyének eddigi legnagyobb meccsét játszotta Fucsovics Márton szerda este Torontóban. A Rogers Cup 2. fordulójában Stan Wawrinka várt a magyarra. Fucsovics 6:1, 6:7, 3:0-ra vezetett a svájci klasszis ellen, és a döntő játszma rövidítésében négy meccslabdája volt. Innen fordított Wawrinka, és győzött 2 óra 44 perc alatt.

Úgy tartják a teniszezők, hogy az olyan mérkőzésekért érdemes vállalni a kemény munkát, a lemondást, az állandó utazást, mint amilyet Fucsovics Márton játszott szerda este Torontóban a háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinkával. A 2 óra 44 perces csata egyetlen szépséghibája, hogy

csak az egyik harcos jöhetett le győztesen a pályáról.

Érdekes kapcsolat köti a legjobb magyar teniszezőt Wawrinkához. Még a 2017-es szezonra készülve néhány napig együtt edzettek Svájcban, és Fucsovics Márton ott mutatott olyan teniszt, amivel még

az edzőjét, Sávolt Attilát is meglepte.

Akkoriban még csak álmodozott a top százról, de Sávolt azt mondta neki, hogyha így tud játszani, akkor az első ötven is elérhető.

Fucsovics egészen drámai meccset vívott a svájci klasszissal Torontóban Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

Az elmúlt egy évben aztán Fucsovics Márton bizonyította, hogy nem csak edzésen képes arra a teljesítményre. Stan Wawrinkával az idén májusban már ellenfélként találkoztak a genfi ATP 250-es negyeddöntőjében. A svájci címvédőként indult, de a magyar 6:4, 6:0-ra verte, ami akkor is óriási eredmény, ha Wawrinka két térdoperáció és fél év kihagyás után tért vissza januárban, és a salakos szezonra sem érte még el a korábbi formáját.

Fucsovics Márton már hétfőn biztosította a helyét a legjobb 32 között a Rogers Cup rendkívül sűrű mezőnyében, és úgy nyilatkozott, hogy szívesebben játszana Stan Wawrinkával, mint Nick Kyrgios ellen.

Teljesült a kívánsága, mert a sérüléssel bajlódó ausztrál kikapott a svájcitól.

Szerdán újra az eső alakította a programot Torontóban, így Fucsovics Márton és Stan Wawrinka este nyolc után tudott kezdeni. Az menet közben kiderült, hogy a győztesre valóban a világelső vár majd csütörtökön, mert Rafael Nadal nagyon simán elintézte a francia Benoit Paire-t (6:2, 6:3.)

Az első játszma álomszerű volt:

remekül kezdett (3:0) Fucsovics Márton, amihez az is kellett, hogy 2:0-nál hárítson egy bréklabdát. A folytatásban ennyi esélyt sem adott a 33 éves klasszisnak, aki 3. helyen is állt a világranglistán, 6:1-re hozta a szettet.

A másodikban Wawrinka ment el 3:0-ra, de a magyar utolérte (3:3), és a rövidítésig nem volt már újabb fogadóelőny.

A tiebreakben Wawrinka jobb volt,

de a döntő szettben megint a magyar dominált: most ő vezetett 3:0-ra, és három labdája volt adogatóként a 4:1-hez, helyette a svájci visszabrékelt. Fucsovics Marcinak volt még egy fogadóelőnye a 4:2-höz, de a rövidítésre maradt a döntés, és

a dráma egyre fokozódott:

3:3-mal fordultak, onnan lett 5:3 Wawrinkának, majd 6:5 a magyarnak. Meccslabda, saját szerva! Kimaradt. Még háromszor állt egy pontra a győzelemtől, de a rutinos svájci 9:10-ről 12:10-re fordított és

2 óra 44 perc alatt 1:6, 7:6, 7:6-ra győzött.

Emberemlékezet óta nem játszott magyar férfi teniszező az aktuális világelső ellen egy ATP 1000-es versenyen. Most

négyszer is egy pont kellett volna ehhez a tenisztörténeti tetthez,

de egyelőre maradt a várakozás. Könnyen lehet, hogy a jövő héten Cincinnatiban összejön a csúcstalálkozó, mert ott folytatja Fucsovics Márton, és a szerdai produkciója alapján bármi megtörténhet a keménypályás versenyeken.

Rafael Nadal nem Fucsovics Mártonnal játszik Torontóban Forrás: AFP/2018 Getty Images/Vaughn Ridley

Stan Wawrinka legyőzése plusz 45 világranglista pontot ért volna és egy Rafael Nadal elleni meccset. Egy héten belül ez a negyedik olyan mérkőzés, amit magyar teniszező nyerő helyzetből veszít el.

Egészen más szinten, de a fiataljaink is fájdalmas, nehezen feldolgozható élményeket gyűjtöttek.
Stollár Fanny Washingtonban versenyzett a múlt héten, alanyi jogon fért fel a WTA GP főtáblájára, ami egyértelműen siker, mutatja az elmúlt hónapok jó eredményeit.

A negyeddöntőbe jutásért a világranglistán 44. Donna Vekic várt rá, és a döntő játszmában előbb 0:3-ról egyenlített a magyar, majd 5:4-nél a győzelemért adogathatott. Háromszor állt kettő pontra a boldogságtól, de végül a rövidítésre maradt a döntés. Ebben három meccslabdája volt Stollár Fannynak (az egyik saját szervánál), de a 2 óra 26 perces csatát a horvát nyerte 6:2, 3:6, 7:6-ra, a tiebreaket 15:13-ra hozva.

Kicsit hasonló Piros Zsombor története, bár ő még nem ott tart a top 100 felé vezető úton, mint Stollár Fanny. Liberecben a selejtezőben három meccset nyerve került a 32-es mezőnybe, ott is ment egy kört (a német Tobias Kamkét verte), majd jött az 1. kiemelt Pedro Sousa. A 30 éves portugál ellen 4:1-re vezetett a 3. játszmában, de nem tudta megőrizni a brékelőnyt, mert Sousa elkezdte minden mindegy alapon lőni a labdát, és

a kamikázetenisz bejött neki: 6:1, 3:6, 7:6-ra megnyerte a 2 órás csatát.

Valkusz Máté egy 127 ezer eurós Challenger selejtezőjében vezetett a 7. kiemelt Gianluca Mager ellen, de az olasz 3:6, 7:6, 6:4-re nyert, és azóta már a főtáblán negyeddöntős. Valkusz Máté egyszer vesztette csak el az adogatását, és több pontot nyert, mint az itáliai, de a tenisz már csak ilyen.

Az egyik legnehezebb feladat egy szoros mérkőzés, akár meccslabdáról történt elvesztése után pozitívnak maradni és a következő hétre a pozitívumokat vinni tovább. Elhinni, hogy legközelebb majd az ő javára dől el egy ennyire szoros meccs, amikor milliméterek döntenek: az egyiknek pont csípi a vonalat, a másiknak kimegy kicsivel. Valószínűleg egyszerűbb ezt magyarázni, mint profi teniszezőként megtanulni, elsajátítani ezt a mentalitást.

Mindent egy helyen az Eb-ről