Vágólapra másolva!
A magyar férfi és női 500 méteres kajak négyes is magabiztos előfutam-győzelemmel kezdte meg szereplését a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon.

A kora délutáni A-döntők után - amelyeken a magyar válogatott három aranyérmet szerzett – elő- és középfutamokkal folytatódott a kajak-kenu világbajnokság a portugáliai Montemor-o-Velhóban.

Elsőként Birkás Balázs szállt vízre K-1 200 méteren – két órával azután, hogy Balaska Márkkal párosban 200 méteren megvédték világbajnoki címüket. A 22 éves kajakos egyéniben is hozta a formáját, ugyanis 36.323-as idővel a futamából elsőként jutott be az olimpiai versenyszám középfutamába.

Ezt követően a kenus Korisánszky Dávid a negyedik helyet szerezte meg a C-1 200 méteres előfutamban, így lemaradt az automatikus döntős szereplésről, és a középfutamban folytathatja.

Lucz Dóra ezúttal is nagyot csatázott az új-zélandi Lisa Carringtonnal Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyancsak a középfutamba került Lucz Dóra, aki az új-zélandi Lisa Carrington mögött a második helyen végzett a K-1 200 méteres előfutamában. Igaz, az újpesti kajakosnak esélye sem volt a döntőbe jutásra, mert ebben a számban annyian neveztek, hogy akkor is a középfutamban kellett volna bizonyítania, ha az első helyen végez.

C-2 200 méteren a Nagy Bianka, Molnár Csenge páros a hatodik helyet szerezte meg az előfutamában, de vasárnap a döntőbe kerülésért újra próbálkozhatnak a középfutamban. A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám alkotta kenus páros a második helyen végzett a C-2 500 méteres előfutamban, így azonnal a döntőbe jutott.

A Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós és Kuli István alkotta férfi kajak négyes könnyed győzelmet aratott az olimpiai K-4 500-es versenyszám előfutamában, ezzel azonnal a döntőbe került. Akárcsak a Kárász Anna, Medveczky Erika, Kozák Danuta és Bodonyi Dóra alkotta aranyesélyes női kajak négyes - amelynek mind a négy tagja szerzett már legalább egy aranyérmet Montemorban - láthatóan tartalékolva, simán nyerte az előfutamát, és bejutott a fináléba.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső könnyedén nyerték az 500 méteres középfutamot Forrás: MTI/Kovács Tamás

Végezetül az Eb-győztes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső alkotta kenus páros az első helyen végzett az 500 méteres középfutamában, így vasárnap ők is aranyéremért szállhatnak vízbe.

A további program magyar idő szerint:
vasárnap:
200 és 500 méteres középfutamok 11.00
200 és 500 méteres döntők 13.00
5000 méteres döntők 16.00