Vágólapra másolva!
Mányoki Attila, a világ egyik legjobb hosszútávúszója egyetlen átúszásra van attól, hogy teljesítse az Ocean's Seven nevű kihívás utolsó állomását.

A zalaegerszegi sportoló lehet a tizenkettedik ember a Földön, aki sikerrel veszi a világ hét legveszélyesebb tengerszorosának átúszását. Mányoki Attila augusztus 2. és 8. között az Ocean's Seven utolsó állomásának, az Ír-szorosnak a leküzdésére készül: Észak-Írország és Skócia között kell megtennie 33,7 kilométert. A sportoló az őt az átúszásra elkísérő Echo TV-nek elmondta, hogy nem csak a 10-12 fokos víz jelent kihívást, hanem az áramlatok, a hullámzás és az állítvilág sem az úszó sikeréért "dolgozik".

Ő már hetek óta a nyáron sem tikkasztó hőmérsékletéről híres Észak-Írországban akklimatizálódik, és a segítő csapattal figyelik az időjárásjelentéseket, várva a legmegfelelőbb napot a rajtra.

A legfrissebb időjárási elemzések szerint a szombati nap lehet a legideálisabb a magyar hosszútávúszó számára, hogy átússzon Észak-Írországból Skóciába, s ezzel a világon 12. emberként teljesítse az Ocean's Seven sorozatot.

11 ember. Eddig ennyien tudták teljesíteni a világ legnehezebb kihívását az Ocean's Sevent. Mányoki Attila azonban nemcsak, hogy csatlakozni akar a szűk társasághoz, de nagy esélye van rá, hogy az összetett legjobb idővel lépjen be a sportág legnagyobbjai közé. Jelenleg 12 órányi előnye van, tehát ezen időintervallumon belül kell úszva megtennie az Észak-Írország és Skócia közötti 35 kilométeres távot. A nehézséget azonban nem a táv jelenti, hanem a környezeti viszonyok.

Az időjáráson kívül több komoly veszélyforrást is tartogat az úszás. A víz hőmérséklete 10-12 fok, amelyben egy átlagember 1-1,5 órán belül meghal, Attilának közel 10 órát kell majd ebben a vízben töltenie.

A másik legnagyobb ellenfél az oroszlánmedúza.

A szorosban rendkívül elterjedt faj, amely 200 kilósra is meg tud nőni csápjai pedig akár 50 méteren is elterülhetnek. Észrevétele lehetetlen úszás közben, így várhatóan több találkozást is meg kell majd élni a magyar úszónak. Ezek a találkozások amellett, hogy fájdalmasok, tüdőembóliát is okozhatnak.