Vágólapra másolva!
Taróczy Balázs óta nem nyert magyar férfi Wimbledonban az egyéni főtáblán mérkőzést. Fucsovics Mártonnak volt esélye, hogy megszakítsa ezt az 1984 óta tartó sorozatot, de 2 óra 26 perc alatt 7:5, 7:5, 6:3-ra kikapott Julien Benneteau-tól a wimbledoni bajnokság 2. napján, amikor Petra Kvitovának sem sikerült a 64 közé kerülés. Rafael Nadal, Novak Djokovic, Simona Halep és Garbine Muguruza simán vette az első akadályt az All England Clubban.

Julien Benneteau egy évjárat Roger Federerrel. A tapasztalt francia decemberben lesz 37 éves, tavaly nősült, de már 2015 óta apa. Yannick Noah és Jimmy Connors a két példaképe, de Michael Jordan, Alberto Tomba és Ayrton Senna is inspirálta. A legjobb ranglistahelyezése a 25. volt (2014-ben), jelenleg 63., de 2016 elején, egy műtét miatti kihagyás eredményeként a 696. helyig csúszott vissza. Onnan került be újra a top százba tavaly májusban.

Már bejelentette, hogy a 2018-as szezon az utolsó éve a profi teniszezők között, visszavonul.

Fucsovics Márton teniszezett már jobban is Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Wimbledonban 2004-ben indult először és 2010-ben a legjobb 16-ig jutott. Összesen hatszor kapott ki az első fordulóban, legutóbb tavaly, amikor a selejtezőből érkezett ukrán Szerhij Sztahovszkij győzte le (6:3, 7:6, 2:6, 6:2.)

Emlékezetes mérkőzést játszott Roger Federerrel 2012-ben,

a 3. fordulóban: 6:4, 7:6-ra vezetett ellene, a svájci onnan fordított (2:6, 6:7, 1:6) és nyerte meg Wimbledont hetedszer. Összesen 45 Grand Slamen volt főtáblás egyéniben és 29-szer már a 64 közé kerülés sem sikerült neki. A legjobb eredményét a Roland Garroson érte el 2006-ban, amikor negyeddöntőig jutott. Párosban Roland Garros-bajnok (2014) és wimbledoni finalista (2016.)

Kellemetlen ellenfél, kétszer bizonyult jobbnak Roger Federernél (keménypályán),

de Fucsovics Márton ellen is nyert már, tavaly szeptemberben egy franciaországi Challenger elődöntőjében, három meccslabdáról fordított (3:6, 6:3, 7:6.) Ugyanakkor az idén januárban nem bírt Piros Zsomborral, a fiatal magyar 3:6, 7:5, 6:1-re verte Új-Kaledóniában. Wimbledon előtt a főtáblára jutott a Queen's Club ATP 500-as versenyén és ott legyőzte Tomas Berdychet, majd kikapott honfitársától Adrian Mannarinotól.

Fucsovics Márton másodszor szerepel a főtáblán Wimbledonban, tavaly a luxemburgi Gilles Muller ellen nem sok esélye volt (5:7, 4:6, 2:6.) A hétfő délutáni edzés után azt mondta, hogy nem túl jók az érzései a mérkőzéssel kapcsolatban. Nem sikerült visszatalálnia ahhoz a formához, ami a hallei sérülés előtt jellemezte a játékát. Csak 3-4 napot tudott keményen edzeni. Hétfőn azért már egy fokkal jobban ment neki a tenisz és bízott abban, hogy sikerül felszabadultan játszania Benneteau ellen.

ráadásul füvön nincsenek hosszú labdamenetek, nem tudod belelovalni magad a játékba, kigyűrni a pontokat. Gyors labdamenetek vannak. Remélem, hogy friss leszek, maximálisan odateszem magam"- magyarázta Fucsovics Márton még hétfőn, mielőtt kiment az 5-ös pályához szurkolni Babos Tímeának. Akkor már tudta, hogy ő is az ötösön játszik majd.

Fucsovicsnak ezúttal nem sok esélye volt Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A mérkőzés tétje

63 000 font és 45 világranglista pont

volt. A tervezettnél jó egy órával később léptek pályára, mert a két előző meccs elhúzódott. Fucsovics Márton kezdett adogatni, de rögtön fogadóelőnyt kellett hárítania. Egészen 3:5-ig a francia teniszezett jobban, nagyon stabilan játszott, kiválóan adogatott és extrákra is képes volt. A 3. gémben brékelt és adogatóként mindössze két pontot vesztett. Fucsovics Márton tanácstalannak tűnt, nem jöttek az első szervái és tenyeressel is sokat rontott. Aztán taktikát váltott és védekezőbb teniszt kezdett játszani, amivel sikerült zavarba hoznia a franciát.

Az igazi csata 4:5-nél kezdődött.

A szettért szerváló Benneteau az első játszmalabdájánál kettős hibát ütött és ennyi elég volt Fucsovicsnak, hogy elhiggye, van keresnivalója. Egyre parádésabb megoldásokkal fárasztotta a franciát. Egyenlített, de 5:5-nél hiába jött vissza 0:40-ről 30:40-re, ráadásul egy káprázatos labdamenet végén bravúros labdaérintéssel, a következő pontnál kettős hibát ütve megint hátrányba került. Benneteau másodszor szerválhatott a szettért. Ebben hét játszmalabdája volt a franciának, ötszörFucsovics fogadhatott a rövidítésért, de végül 56 perc alatt elment a szett.

Az mindenképp bíztatónak tűnt, hogy

Fucsovics Márton sokkal jobban teniszezett a második félórában,

mint előtte és Benneteau egyértelműen fáradt, nehezen vette a levegőt.
A folytatás ennek megfelelően alakult: a magyar 4:1-re vezetett a 2. szettben. Ami ezután történt arra nehéz magyarázatot találni. Benneteau túljutott a holtponton és újra nyomás alá tudta Fucsovicsot helyezni. Hiába hárított három fogadóelőnyt is a magyar, kétszer egymás után elvesztette az adogatását és

4:1-ről, 4:5 lett, a francia szerválhatott a 2:0-ért.

Fucsovics nem tudott visszavágni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Szerencsére nem ez volt az utolsó fordulat a párbajban. Sikerült visszabrékelni, de 5:5, 30:15-nél két bitang nehéz röpte után a harmadikat, a könnyű ziccert elrontotta Fucsovics Márton és ez láthatóan megzavarta: kettős hibát ütött. A rutinos Benneteau lecsapott rá és 6:5-nél megint adogathatott a játszmáért. Meg is csinálta, 1 óra 55 perc elteltével 7:5, 7:5-re vezetett.

Óriási lehetőség maradt ki.

A harmadik játszmában 3:3-ig viszonylag eseménymentesen jutottak el, Fucsovicsnak volt egy fogadóelőnye 3:2-nél, de Benneteau tenyeres nyerővel hárította. Az összecsapás

akkor vált végleg kilátástalanná, amikor a magyar elbukta a szerváját

és érezhetően megtört: 5:7, 5:7, 3:5-ről csoda kellett volna egy újabb fordulathoz. Esély sem volt rá, mert Benneteau befejezte a találkozót. Hiába adogatott 11 ászt Fucsovics Márton,

a 10 kettős hiba és a 47 ki nem kényszerített hiba túl soknak bizonyult,

ennyivel nem lehet mérkőzést nyerni Wimbledonban.

Folytatás szerdán a párosban, Mischa Zverev oldalán.