Vágólapra másolva!
A női páros maradt Babos Tímeának, mert a vegyesben 6:2, 6:3-mal búcsúzott az első fordulóban. A francia nyílt teniszbajnokság 6. napján már a 16 közé kerülésért teniszeztek a Roland Garroson és kiesett a 4. kiemelt Grigor Dimitrov, de ez nem jelentett meglepetést. A péntek hőse Damir Dzumhur lehetett volna, de hiába játszotta élete meccsét, a német Alexander Zverev győzött öt szettben. Novak Djokovicnak egyre több oka van az örömre.

A januári Australian Openen a döntőig ment Babos Tímea és Rohan Bobanna. A fináléban is remekeltek a 2. szett közepéig, de nem tudtak együtt Grand Slamet nyerni.

Párizsban újra megpróbálták, de a péntek nem az ő napjuk volt.

Az első játszma elég gyorsan elment és a másodikban is egyből brékhátrányba kerültek. Sok volt a ki nem kényszerített hiba és a stabilabban teniszező Csang Suaj és John Peers ezt könyörtelenül kihasználta. Már az is bravúr volt, hogy sikerült visszajönni a meccsbe, de 3:4-nél, a gémet eldöntő pontnál Babos Tímea kettőshibát szervált és utána az ausztrál már kiadogatta a meccset: 56 perc alatt lett 6:2, 6:3.

az ellenfél meg nagyon jó volt. Az idén már nem valószínű, hogy indulok vegyes párosban, mert remélhetőleg stabilizálódik az egyéni játékom és csak a vegyesért nem lenne értelme maradni egy Grand Slamen"- értékelt a mérkőzés után Babos Tímea, aki szombaton a női párosban lép pályára a 16 közé kerülésért.

Babos Tímea búcsúzott a vegyes párosok versenyétől Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Amíg a férfiaknál a felső ágon szinte elképzelhetetlen, hogy ne a tízszeres Roland Garros-bajnok, címvédő, világelső Rafael Nadal jusson el a jövő vasárnapi döntőbe, addig a 128-as tábla alsó felében legalább hatan számítottak esélyesnek a fináléra: Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, Dominic Thiem, David Goffin, Novak Djokovic és Nisikori Kei – és akkor, a salakon mindig veszélyes három spanyolról (Pablo Carreno Busta, Roberto Bautista Agut és Fernando Verdasco) még nem is beszéltünk. A legjobb 32-ig el is jutottak valamennyien, de a 2. kiemelt német, a tavalyi ATP Finals-győztes bolgár, a sérülése után egyre jobb japán és a tavalyi formáját még mindig csak kereső belga már átélt egy-egy ötjátszmás csatát. Így érkeztünk el a péntekhez, amikor már a 16 közé kerülés volt a tét.

A férfi tenisz két legsikeresebb hódítója találkozott a római arénára emlékeztető 1-es pályán.

A legsikeresebb hódító ezúttal a női szívekre vonatkozik, mert Grigor Dimitrov és Fernando Verdasco is – csak a publikus szerelmeik névsorára gondolva – rendkívül népszerű a hölgyek körében.

A 27 éves bolgárnak szurkolt már Serena Williams, Marija Sarapova és Nicole Scherzinger is. Ráadásul egyik sem egyéjszakás, futó kaland volt. A 34 éves spanyol csődör is tucatnyi női szívet ejtett rabul, emlékezzünk csak Ana Ivanovicsra, de nem ő volt az egyetlen.

A spanyol Fernando Verdasco komoly népszerűségnek örvend a női szurkolók körében Forrás: DPPI/Stephane Allaman

Természetesen a francia nyílt teniszbajnokság 3. fordulójában ez számít a legkevésbé.

A spanyol hatszor jutott el a legjobb 16-ig Párizsban, először 2007-ben, legutóbb tavaly, de ott mindig elfogyott a tudománya.

Dimitrovval négyszer párbajozott korábban, 2:2-re álltak, de márciusban, Indian Wellsben legyőzte a bolgárt. Valószínűleg az sem lehet véletlen, hogy Dimitrov még soha nem került be a 4. fordulóba a Roland Garroson, pedig már hétszer indult. Ilyen előzmények után (ráadásul a 2. mérkőzésén 4 óra 20 perces csatában nyert szerdán) egyáltalán nem meglepő, hogy a 4. kiemelt bolgár 7:6, 6:2, 6:4-re kikapott. Próbálkozott, a 3. szettben kétszer jött vissza brékhátrányból, de a fonákja nagyon bizonytalan volt, és a gyorsasága, robbanékonysága is elmaradt a megszokott teljesítménytől.

A centeren párhuzamosan ment Alexander Zverev és Damir Dzumhur összecsapása.

A 26 éves bosnyák vasárnap Fucsovics Mártonnal edzett egy órát, jó barátságban vannak, régóta ismerik egymást. Dzumhur előrébb jár a ranglistán és tavaly például jobbnak bizonyult a németnél egy ATP-versenyen. Arra azért senki nem számított, hogy meccslabdáig jut a 2. kiemelt ellen.

A bosnyák Damir Dzumhurnak nem sok hiányzott a csodához Forrás: AFP/Thomas Samson

A dráma a 4. szettben kezdett fokozódni, amikor Dzumhur 4:2-re vezetett. Zverev egyenlített, de 4:4-nél 0:40-ről adogatott, négy nyerővel mászott ki a sírgödörből. Pár perccel később Dzumhur mégis megkapta élete lehetőségét, mondjuk megdolgozott érte:

a meccsért szerválhatott 6:5-nél.

A rövidítésben nem adott esélyt a német, és amikor a döntő játszmában már ő vezetett 4:2-re a többség hátradőlt a székében, várta a csata lezárását. A bosnyák azonban fordított és 5:4-nél már Zverev szervált a meccsben maradásért, majd 30:40-nél a feszültség elérte a csúcspontját.

A meccslabda hárítása után még legalább kétszer rezgett kritikusan a léc, de Dzumhur kétszer is hibázott a hálónál fonákkal.

Ahogy az lenni szokott, a kimaradt esély után jött az újabb fordulat és innen már nem volt visszaút.

Alexander Zverev a diadalnak mindenképp örülhet, de a héten ez már a második ötjátszmás találkozója volt, közel 4 óráig tartott, ami a második héten még sokba kerülhet neki.

Novak Djokovic két kvalis ellenfél után komolyabb tesztet kapott. A spanyol Roberto Bautista-Agut ellen ugyan vezetett 6:4, 4:1-re, de a 13. kiemelt spanyol megfordította a mérkőzést: a rövidítésben megnyert második szett után a harmadikban 5:3-nál adogathatott a játszmáért. Innen jött vissza a szerb.

- értékelt a mérkőzés után Novak Djokovic, aki arról is őszintén beszélt, hogy még nem találkozott olyan sportolóval, aki minden helyzetben pozitív tud maradni. Neki sem sikerül. Ezúttal a második játszmában akadt ki, a feszültséget az ütőjén vezette le.

Novak Djokovic Forrás: AFP/Christophe Archambault

- vallotta be a szerb, aki vasárnap Fernando Verdascóval találkozik a negyeddöntőbe jutásért.

Eredmények, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

férfiak:
Djokovic (szerb, 20.) - Bautista-Agut (spanyol, 13.) 6:4, 6:7 (6-8), 7:6 (7-4), 6:2
A. Zverev (német, 2.)-Dzumhur (bosnyák, 26.) 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (7-3), 7:5
Nisikori (japán, 19.)-Simon (francia) 6:3, 6:1, 6:3
Verdasco (spanyol, 30.)-Dimitrov (bolgár, 4.) 7:6 (7-4), 6:2, 6:4

nők:
Wozniacki (dán, 2.)-Parmentier (francia) 6:0, 6:3
Keys (amerikai, 13.)-Oszaka (japán, 21.) 6:1, 7:6 (9-7).
Kaszatkina (orosz, 14.)-Szakkari (görög) 6:1, 1:6, 6:3
Strycova (cseh, 26.)-Siniakova (cseh) 6:2, 6:3
Buzarnescu (román, 31.)-Szvitolina (ukrán, 4.) 6:3, 7:5
Putyinceva (kazah)-Vang Csiang (kínai) 1:6, 7:5, 6:4

A Roland Garros hőse felöklelte a labdaszedőt - videó

A bosnyák Damir Dzumhur nem vette észre a szemből érkező kisfiút.