Olimpiai aranyéremmel vonulna vissza a maratonfutó

Vivian Cheruiyot
Kenya's Vivian Jepkemoi Cheruiyot (gold medal) poses during the podium ceremony for the Women's 5000m during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 19, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az 5000 méteren olimpiai címvédő kenyai Vivian Cheruiyot bejelentette, befejezi pályafutását, ha 2020-ban, Tokióban megnyeri a női maratonfutást.

„Mindig is szerettem volna olimpiai aranyat szerezni, és amikor tavalyelőtt sikerült, azt mondtam, teljessé vált az éremgyűjteményem. Ennek ellenére szeretnék magas szinten búcsúzni, és Tokió jó alkalom arra, hogy ezt megtegyem" – nyilatkozta.

A 34 éves Cheruiyot érzése szerint még több mint öt évig tudna sportolni az eddigi színvonalon, de a maraton megnyerése stílusos búcsú lenne, ezért 2020-ban visszavonulna.

Cheruiyot a riói olimpián nyert aranyérmet 5000 méteren Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mint elmondta, tudja, hogy mostantól kezdve kiemelkedően kell teljesítenie a hagyományos városi versenyeken, hogy bekerüljön a kenyaiak olimpiai csapatába. Legközelebb április 22-én a London Maratonon áll rajthoz.

Az afrikai atléta tavaly, a brit fővárosban mutatkozott be a klasszikus, több mint 42 kilométeres távon. Negyedik helyezése után a frankfurti maratont megnyerte.

Cheruiyot 5000 méteren olimpiai arany- és ezüstérmes, illetve kétszeres világbajnok és egyszeres vb-második. Tízezer méteren egy-egy olimpiai ezüst- és bronzérmet és két vb-aranyat nyert.