Rafael Nadal megállíthatatlan, Barcelonát is újra bevette

Nadal
Spain's Rafael Nadal poses with his trophy after winning the Barcelona Open ATP tournament final tennis match in Barcelona on April 29, 2018. / AFP PHOTO / Josep LAGO
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal Monte-Carlo után Barcelonában is megállíthatatlannak bizonyult. Az áprilisi visszatérése óta 12 mérkőzést nyert sorozatban játszmavesztés nélkül. Elődöntőbe juttatta a spanyol Davis-kupa-csapatot, majd 11. alkalommal is elhódította a serleget Monte-Carlóban és Barcelonában is. Az 1899-ben alapított Real Club de Tenis stadionjában (ami az ő nevét viseli) 6:2, 6:1-re győzte le Sztefanosz Cicipaszt, amiért 501700 eurós csekket kapott a trófea mellé és megőrizte a koronáját, továbbra is ő vezeti a világranglistát. Egyetlen kérdés maradt, képes lehet-e bárki megállítani a 31 éves salakkirályt?

Rafael Nadal 18 éves volt, amikor először döntőt játszott Barcelonában, 2005 óta az idei már a 11. fináléja volt a katalán város királyi klubjában. Soha nem vesztett döntőt. Az elmúlt 13 évben senkinek nem sikerült olyan fiatalon eljutnia a győzelem kapujába Barcelonában, mint neki. Ebből a szempontból is érdekesnek ígérkezett, hogy a címvédő, az itteni ATP 500-as versenyt tízszer már megnyert Nadal ezúttal egy 19 éves trónkövetelővel találkozott a döntőben. Sztefanosz Cicipasz jelenleg még négy hellyel Fucsovics Márton mögött található a világranglistán, de hétfőtől már a top 50 tagja lesz. Ezt azért is érdemes hangsúlyozni, hogy

érzékeljük, milyen klubnak a tagja a legjobb magyar,

és mennyire minimális a különbség a top százban.

A spanyol megállíthatatlanul menetel salakon Forrás: AFP/Josep Lago

Csak egy biztos pont létezik, egy valaki emelkedik ki a mezőnyből: Rafael Nadal. Amúgy szinte bármi megtörténhet, például az, hogy a budapesti ATP 250-s torna döntőjét egy szerencsés vesztes (a selejtezőben egyszer már kikapott) olasz és egy salakspecialistának jóindulattal sem nevezhető, a világranglistán 93. ausztrál játssza. A kitérő után térjünk vissza Barcelonába.

Kis túlzással azt is állíthatnánk, hogy ez a hét nem Rafael Nadalról szólt.

Hiába javította meg minden mérkőzésével a saját rekordját és nyerte már a 400. meccsét salakon, Cicipasz menetelése izgalmasabb történet. A mallorcai ugyanis olyan szinten uralja a teniszt ezekben a hetekben, hónapokban, hogy hiába lenyűgöző a teljesítménye, kicsit kezd unalmassá válni a verseny.

Nadal tavaly májusban kapott ki utoljára salakon Forrás: AFP/Josep Lago

Rafael Nadal tudott 81 mérkőzésen győzni megszakítás nélkül salakon (2005 áprilisától 2007 májusáig), de még akkor sem produkált olyat, hogy sorozatban 44 szettet nyer. Most így érkezett a döntőbe, a léc csak egyszer rezgett, amikor a Novak Djokovicot búcsúztató Martin Klizan ellen a pénteki negyeddöntőben a 6:0-s első szett után a másodikban három játszmalabdája is volt a szlováknak.

Egészen elképesztőek a számok Nadal neve mellett.

A vasárnapi már a 113. döntője volt az ATP World Touron és a 77. serlegéért küzdött. A tavaly májusi, római negyeddöntő óta nem vesztett meccset salakon.

A már több mint tehetség Cicipasz jól kezdte a döntőt, semmire hozta az adogatását, tehát nehéz lenne azt állítani, hogy megilletődötten, idegesen lépett pályára. Igaz, az 1:0-ból elég gyorsan 1:5 lett, mindössze hat pontot csinált a következő öt gémben.

Nadal tizenegyedszer nyert Barcelonában Forrás: AFP/Josep Lago

Rafael Nadal harmadik hete tart erődemonstrációt, nem lazít, nem enged ki, nem kegyelmez. Dominic Thiemnek és David Goffinnek is kiosztott egy-egy 6:0-s szettet az elmúlt napokban. Talán nem véletlen, hogy pont az osztráknak és a belgának:

tavaly ők szorongatták a leginkább és most is tőlük várták, hogy a legkeményebb kihívást jelentik majd a spanyolnak.

Nos, a sorsát szegény Cicipasz sem kerülhette el, bár élete eddigi legsikeresebb hetét produkálta, jobbnak bizonyult Dominic Thiemnél és Pablo Carreno Bustánál is a héten, játszmavesztés nélkül jutott el a döntőig, de ott csak annak örülhetett, hogy nem kapott 6:0-s szettet.