Már világbajnok volt, de az utolsó dobásnál is remegtek a lábai

Márton Anita
Birmingham, 2018. március 2. A női súlyökésben aranyérmes Márton Anita a győzelmét ünnepli a döntő után a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokságon 2018. március 2-án. Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg 19,62 méteres országos csúccsal. (MTI/AP/Matt Dunham)
Vágólapra másolva!
Márton Anita a világ idei legjobb eredményével, 19,62 méterrel világbajnoki címet nyert súlylökésben a birminghami fedettpályás atlétika világbajnokságon. Az utolsó dobásnál már biztos volt az aranyérem, neki mégis remegtek a lábai. A következő cél a berlini Európa-bajnokság és a 20 méteres álomhatár elérése.

A békéscsabai egyesület versenyzője világranglista-másodikként érkezett az atlétikai világbajnokságra, ahol egyértelműen az aranyesélyesek közé tartozott. Nem csoda, hisz már évek óta a nemzetközi elit tagja, a legutóbbi két fedettpályás Európa-bajnokságot megnyerte, a 2016-os portlandi világbajnokságon pedig második lett, öt centivel elmaradva egyéni csúcsától.

Öt-hat versenyző van a világon, aki 19,50 feletti eredményt tud lökni, így bárki felférhet, de le is csúszhat a dobogóról. Biztos vagyok benne, hogy centik fognak dönteni" – mondta Anita a vb előtt.

Nos, messze túlteljesítette a saját maga elvárásait.

Márton Anita eddigi eredményei

Olimpiai eredménye: bronzérmes (2016, Rio de Janeiro)
További kiemelkedő eredményei: fedettpályás világbajnok (2018, Birmingham), szabadtéri világbajnoki ezüstérmes (2017, London), fedettpályás világbajnoki ezüstérmes (2016, Portland), szabadtéri Európa-bajnoki ezüstérmes (2016, Amszterdam), szabadtéri Európa-bajnoki bronzérmes (2014, Zürich), fedettpályás Európa-bajnok (2015, Prága; 2017, Belgrád)
A magyar atlétika első világbajnoka a képen Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Világbajnokként remegő lábakkal

Az első két sorozat a szokásos volt, „biztonsági” dobások, egy 18,29-es és egy 18,30-as eredmény. Anitát ismerve, sejthettük, hogy lesz még ennél sokkal jobb is, ő akkor teszi oda magát igazán, amikor a legjobban kell.

A harmadik körben 19,48-at (!) dobott, amivel nem csak, hogy átvette az első helyet, de a saját csúcsát is megdöntötte.

Első cél, pipa.

– nyilatkozta az Origónak Gyulai Márton főtitkár.

Magyarok a fedettpályás atlétikai világbajnokságokon

Magyarország eddig öt érmet nyert a atlétikai világbajnokságokon: egy-egy aranyat és ezüstöt, illetve három bronzot. Az 1987-es első, indianapolisi fedett vb-n Forgács Judit (400 m), majd 1999-ben Maebasiban Szabó Zsuzsa (rúdugrás) és Czingler Zsolt (hármasugrás) a harmadik helyen végzett. Czingler csak utólag vehette át a bronzérmet, miután az eredetileg harmadik bolgár Dimitrovot doppingolás miatt kizárták. A 2016-os portlandi vb-n a súlylökő Márton Anita 19,33 méteres országos csúccsal lett második, pénteken pedig Birminghamben 19,62-es magyar rekorddal győzött. A fedettpályás vb-k elődjének számító párizsi világjátékokon 1985-ben Siska Xénia (60 gát) győzött, Pálóczi Gyula (távolugrás) pedig második lett.
Márton Anita dobását még csak megközelíteni sem tudták az ellenfelek Forrás: AFP/Ben Stansall

Innentől már csak a kínai Kung Li-csiaot kellett figyelni, egyedül neki volt meg az esélye, hogy nagyobbat lökjön Anitánál. De nem lökött nagyobbat. Sem ő, sem a végül második helyen záró jamaicai Danniel Thomas-Dodd, így Anita úgy állhatott oda a záró sorozathoz, hogy már biztosan világbajnok.

Életében először. A magyar atlétika első világbajnokaként. Neki mégis remegtek a lábai.

„Tudtam, hogy világbajnok vagyok, ennek ellenére még nagyobbat akartam dobni”. És nem csak akart, dobott is: 19,62 méter a vége, a világ idei legjobbja. Aranyérem. Második cél is pipa.

Márton Anita messze túlteljesítette a saját maga elvárásait Forrás: AFP/Ben Stansall

A harmadik kör után számítottunk arra, hogy a kínai és a jamaicai javítani fog, de túl sokat nem agyaltunk ezen. Az volt a cél, hogy Anita még nagyobbat dobjon" – mondta Gyulai Márton.

A hatodik dobás:

Nincs vége, amíg Anita nem dobta le az utolsót

Anita az utolsó sorozatok specialistájának számít. A 2017-es londoni világbajnokságon a hatodik körben dobott 19,49 méterrel lett ezüstérmes (Kung Li-csiao előzte meg). „Jó formában érkeztem Londonba, tudtam, hogy képes vagyok 19 méter fölött lökni.

Eddig nem az volt a jellemző, hogy utolsóra lököm a legnagyobbat, de most megpróbáltam fejben összeszedni magam" – mondta akkor Anita.

A londoni második hely:

A riói olimpián szintén az utolsó körben elért 19,87-es eredményével (országos csúccsal) állt dobogóra, ezzel ő lett az első magyar nő, aki olimpiai érmet nyert 1968 után. Birminghamben nem volt rajta semmilyen teher, mégis úgy koncentrált a hatodik dobás előtt, mintha az arany múlt volna rajta.

És megint meglett az eredménye, megint utoljára dobta a legjobbját.

A 20 méteres álomhatár a cél

Anita a birminghami atlétika vb-n 19,62 métert dobott, ami 25 centivel maradt el a riói eredményétől. Már tavaly is a 20 méteres álomhatár elérése volt a célja, és ugyanez maradt az idei évre is. „Ha egészséges lesz, akkor meggyőződésem, hogy meg fogja tudni dobni a 20 métert.

– mondta Gyulai Márton, kiemelve, hogy Anita lépésről lépésre halad, de az idei nagy célja a berlini Európa-bajnokság lesz.