Vágólapra másolva!
Visszafogottan ünnepelte Serena Williams legyőzését a női tenisz új klasszisa, a vasárnap Indian Wellsben győztes Naomi Osaka. A példaképe ellen játszott, de ez nem zavarta abban, hogy 6:3, 6:2-re verje a korábbi világelsőt a Miami Open első fordulójában.

Serena Williams és Naomi Osaka korai találkozója Miamiban azért is volt érdekes, mert a 20 éves, Floridában élő japán a legfrissebb világranglistán már a 22. helyen áll, de a Miami Open női egyes főtábláját vasárnap készítették el és akkor még csak a 44. volt, így nem lett kiemelt. Miamiban a 32 kiemelt csak a 64 között kapcsolódik be a versenybe, így viszont

már az első fordulóban összekerült Indian Wells friss bajnoka és a Miami Openen nyolcszor győztes legenda.


A 23-szoros Grand Slam-bajnok épp 20 éve indult először Miamiban, akkor a negyeddöntőig jutott, ahol Martina Hingis állította meg (6:3, 1:6, 7:6.) Az volt az első alkalom, hogy az aktuális világelső ellen lépett pályára és azóta nem fordult elő, hogy már a 64 közé kerülésért játszania kelljen Miamiban. A következő évben már a fináléig jutott, de a nővére jobbnak bizonyult nála.

Jennifer Capriatit győzte le a döntőben. Az idén indult 17. alkalommal a floridai csúcsversenyen, de korábban csak hat játékos tudta legyőzni itt (nem mellékesen mindegyik Grand Slam-bajnok), és soha nem szenvedett vereséget a 4. forduló előtt.

Serena Williamsnek még van hová fejlődnie Forrás: AFP/2018 Getty Images/Al Bello

Serena Williamsnek a Miami Open még csak a második hivatalos versenye a szülés, illetve a visszatérése óta. Indian Wellsben a 32 között búcsúzott, miután kikapott Venustól.

Olyan ütéseket rontok el, amiket korábban soha. A jó hír az, hogy bőven van miben fejlődnöm"- mondta a veresége után, már Miamira gondolva. A közösségi médiában inkább édesanyaként aktív Serena Williams, két napja például arról posztolt egy fotót a hat hónapos babájával, hogy valahányszor leteszi aludni, mindig hiányzik neki.

Már Indian Wellsben többen hangot adtak azon véleményüknek, hogy a WTA-nak jobban kellene védenie Serena Williamst, mint egy szülésből visszatérő édesanyát. Az aktuális ranglistavezető Simona Halep egészen odáig ment, hogy neki kellene az első kiemeltnek lennie. Hasonló véleményen volt a román edzője, Daren Cahill is. Miamiban a versenyigazgató, James Blake kritizálta az illetékeseket, hogy nem óvják jobban Serenát, szerinte is a kiemeltek között lenne a helye. Blake úgy gondolja,

szükség lenne egy szabályra, ami segíti, védi a szülés után visszatérő teniszezőket.

Minderről még az előtt beszélt, hogy szerda este Serena Williams kisétált a centerre és 77 perc alatt, nagyon simán kikapott Naomi Osakától. Egy dolog biztos, az amerikai extraklasszis utoljára játszott ebben a stadionban, mert jövőre költözik a verseny: Key Biscayne-ből a belvárosba, a Hard Rock stadionba.

Amikor egy éve Jelena Vesznyina, nem kis meglepetésre győzött Indian Wellsben, nem okozott akkora szenzációt, hogy pár nappal később az orosz már az első meccsén kikapott Miamiban.

Az egyik legnagyobb kihívás a teniszben

nagy siker után folytatni a menetelést. Igaz ez egy Grand Slamre, ahol gyakran előfordul, hogy az esélytelenebb, a győzelmét követő fordulóban rögtön kikap. Legalább ennyire jellemző, hogy egy verseny megnyerése után néhány nappal, a friss bajnok meglehetősen sebezhető és meglepő vereséggel folytatja.

Naomi Osaka igazi profihoz méltón játszott és nyert Forrás: AFP/2018 Getty Images/Al Bello

Naomi Osakán még nagyobb lehetett a teher, mert pályafutása során először ünnepelhetett tornagyőzelmet, ráadásul egyből az egyik legjelentősebb serleget emelhette a magasba. Talán még fel sem fogta,

fel sem dolgozta, mi történt vele, mit ért el,

amikor már újra pályára kellett lépnie, és bizonyítania, hogy három nappal korábban nem a véletlen műve volt a diadala. Tipikusan az a helyzet, amikor tízből nyolcszor az történik, hogy az új bajnok beleszalad egy kijózanító pofonba, nem mintha amúgy józanodásra lenne szüksége.

Jól mutatja Naomi Osaka kivételes képességeit, bajnoki kvalitását, hogy ő abba a húsz százalékba tartozik. Pontosan ott folytatta, ahol vasárnap, Indian Wellsben abbahagyta Daria Kaszatkina ellen.

Egyáltalán nem zavarta, hogy a példaképe áll a háló másik oldalán,

és már nem az esélytelen nyugalmával teniszezhet. Hihetetlen koncentráltan játszott az első pillanattól kezdve. Hatalmasakat szervált, főleg amikor igazán kellett. Lenyűgöző szögeket ütött és minden fontos pontot megnyert. Persze, Serena Williams tud sokkal jobban teniszezni annál, amit szerda este mutatott, a meccslabdánál is egy szinte ziccer tenyerest rontott, de a japán lány parádés játéka akkor is bámulatos volt. Az első játszmában 3:3 után hagyta állva az amerikait és a másodikban sem lassított.

A győzelmét ünnepelve a pályán egy mosoly el nem hagyta az arcát. Örült ő, csak

annyira tiszteli Serena Williamst, hogy nem akarta megbántani.

Sok ideje most sem marad emészteni az újabb sikert. Jön a 4. kiemelt Jelena Szvitolina, akinek nem lesz könnyű dolga.

További eredmények:
Dodin (francia)-Cepede (paraguayi) 6:4, 6:7 (3-7), 6:3
Azarenka (fehérorosz)-Bellis (amerikai) 6:3, 6:0
Kenin (amerikai)-Vögele (svájci) 6:4, 6:4
Szabalenka (fehérorosz)-Brengle (amerikai) 6:1, 6:4
Martic (horvát)-Davis (amerikai) 6:1, 7:5
Petkovic (német)-Hercog (szlovén) 6:2, 6:0
Vihljanceva (orosz)-Peterson (svéd) 7:5, 6:1
Lepchenko (amerikai)-Golubic (svájci) 6:4, 5:7, 7:5
Collins (amerikai)-Begu (román) 6:1, 6:1
Vekic (horvát)-Giorgi (olasz) 6:0, 7:5
Puig (Puerto Ricó-i)-Stosur (ausztrál) 6:3, 6:4