Vágólapra másolva!
Elmaradt a csoda, a két nap alatt több mint hét órát teniszező Fucsovics Márton nem tudta életben tartani a magyar reményeket, a belgák elleni Davis-kupa-mérkőzés harmadik napján. A sokkal pihentebb, világranglista hetedik David Goffin, a fontos pillanatokban jobb volt és 2 óra 38 perc alatt 7:5, 6:4, 3:6, 6:2-re nyerve, a világcsoport negyeddöntőjébe juttatta hazája csapatát, mert a belgák 3:1-re győztek. A magyar válogatott szeptemberben folytatja, hogy jövőre is az elitben indulhasson. 

David Goffin azóta nem vesztett egyéniben, a Davis-kupában,

hogy a 2015-ös döntőben kikapott Andy Murray-től. A 27 éves belga azok közé a játékosok közé tartozik, akiknek fontos a Dk, mindig jól játszik. Tavaly ugyan kihagyta a németek elleni nyolcaddöntőt, de utána a fináléig vezette a csapatot és a franciák elleni döntőben is hozta mindkét meccsét, Jo-Wilfried Tsongát is legyőzte, idegenben.

Fucsovics Mártonnak is van egy 6:0-s mutatója 2017-ből,

csak ő négy egyéni és két páros mérkőzésen maradt veretlen. David Goffinhez hasonlóan az ő pályafutásában is meghatározó a Davis-kupa, az első komoly sikereit ebben a sorozatban érte el, és évek óta ő a magyar csapat vezére.

David Goffin Fucsovics Márton, a két vezér, akiknek egyformán szívügyük a Davis-kupa Forrás: AFP/Eric Lalmand

David Goffin és Fucsovics Márton edzettek már együtt, de

a vasárnapi volt az első hivatalos mérkőzésük.

A találkozó esélyesének egyértelműen a belga számított, gyakorlatilag minden mellette szólt: a múlt, a ranglista, a hazai pálya, a frissesség, a kevesebb pszichés teher. Fucsovics, a szombathoz hasonlóan úgy lépett pályára, hogy győznie kell, mert, ha nem, akkor vége.

Liege-ben vasárnap délben kezdett havazni, de nem biztos, hogy ezért nem telt meg a harmadik napon sem a 4500-as Country Hall. A helyi újságírók szerint

a belgák kényelmesek, elkényeztetettek, mondhatni sznobok.

Akkor indulnak meg tömegesen egy Davis-kupa-mérkőzésre, ha az társadalmi eseménynek számít, van rangja, például döntő, vagy az ellenfélnél sztárok játszanak.

Az első játszmában David Goffin kezdett adogatni és 2:2-ig alig alakult ki játék, az adogatás dominált. Az ötödik gémben,

az első hosszú, látványos labdamenetet Fucsovics nyerte,

ráadásul fogadóként, de ez, mintha csak figyelmeztető riasztásként szólt volna a belga fülében, megrázta magát és előbb hozta az adogatását, majd brékelt.

Fucsovics ugyan megdolgoztatta Goffint, de a szett a belgáé lett Forrás: AFP/BELGA/Eric Lalmand

Jó volt látni, hogy az egyik legstabilabb alapvonal-játékosnak számító belgával Fucsovics Márton nem csak lépést tud tartani, de képes őt meglepni, zavarba hozni. Ennek eredményeként rögtön visszanyerte az elveszett szerva gémet és 2:4-ről egyenlített.

Rontotta az esélyeit, hogy a hajrában rendre neki kellett a játszmában maradásért adogatni. Az első alkalommal, 4:5-nél, még megoldotta a feladatot, de a rövidítésért küzdve

a legrosszabbkor ment el az első szervája.

Anélkül pedig borzasztó nehéz ezen a szinten. Egy játszmalabdát még hárított 15:40-nél, de a második elment és vele a szett is. Lélektanilag és mentálisan is komoly kihívást jelent így elbukni egy első játszmát.

A második szett az elsőnél is kiegyenlítettebb játékot hozott. Goffinnek volt egy fogadóelőnye a negyedik játékban, de Fucsovics nem hagyta, hogy elhúzzon. A magyar egyre bátrabban engedte el a tenyerest és adogatóként magabiztosan uralta a játékot. Aztán hiába volt labdája az 5:5-höz, egy pici bizonytalanságot a belga könyörtelenül kihasznált és 1 óra 23 perc elteltével már 7:5, 6:4-re vezetett.

Fucsovics, amíg bírta erővel, addig egyenlő ellenfele volt Goffinnek Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Ez volt az a pillanat, amikor talán még Fucsovics Márton, lelátón ülő

édesapja sem fogadott volna a fia sikerére.

Pénteken, Goffin, két szoros szett után, 6:0-lal zárta le a meccset. Fucsovics azonban egyre inkább kezdett játékba jönni, egyből brékelt a harmadik szettben és az sem törte össze, hogy a belga azonnal javított. Ő is tudott újra játékot nyerni fogadóként és ezt az előnyét magabiztosan őrizte.

Egyre több nyerőt ütött, egyértelműen irányított,

miközben Goffin játéka visszaesett, talán nem számított ilyen ellenállásra, sokat hibázott és kissé elbizonytalanodott. Fucsovicsnak nem kellett a játszmáért adogatnia, mert 5:3-nál, harmadszor is elvette a hazai kedvenc adogatását. David Goffin, péntek óta először érezhetett nyomást.

Jellemző David Goffin klasszisára, hogy ebben a helyzetben mennyire összekapta magát. Gyorsan brékelőnybe került és amikor Fucsovicsnak fogadóelőnye volt a 2:2-höz, akkor három ászt adogatott sorozatban. Innen már nem volt vissza út, hiába próbálkozott, küzdött becsülettel Fucsovics Márton. Hárított még két meccslabdát 1:5-nél, de a fordításhoz nem maradt ereje, bár volt labdája a 3:5-höz is fogadóként. Most sajnálhattuk csak igazán, hogy pénteken nem sikerült Ruben Bemelmanst legyőznie Fucsovics Mártonnak.

Habár a párharc eldőlt, a csapatok megegyezése alapján lejátszották az ötödik mérkőzést is, melyen junior Australian Open-bajnokunk, Piros Zsombor két játszmában legyőzte Julien Cagninát.

Eredmény:
David Goffin–Fucsovics Márton 7:5, 6:4, 3:6, 6:2
Julien Cagnina–Piros Zsombor 3:6, 6:7

összesítésben: 3-2-re Belgium nyerte a párharcot

A belgák ezzel továbbjutottak a negyeddöntőbe, ahol idegenben mérkőznek meg az Egyesült Államok legjobbjaival. A magyarok pedig szeptemberben osztályozót vívnak majd a másodosztály (Euro-Afrikai Zóna) egyik feljutó-jelöltjével.

"Ma tényleg mindent kiadtam magamból – mondta közvetlenül a találkozó után Fucsovics Márton az M4 Sportnak nyilatkozva. – Az első két szett elég szerencsétlenül ment el, talán, ha valamelyiket megnyerem, akkor több esélyem lett volna, és talán máshogy is alakulhatott volna a mérkőzés. Többször is volt esélyes visszajönni a meccsbe, de Goffin éppen azért hetedik a világranglistán, mert ilyen helyzetekben elő tudja húzni a legjobb szerváját és a tökéletes játékát. A harmadik szett előtt, mondjuk, hogy átment rajtam a fáradtság és egyre labdabiztosabb lettem. Végeredményben nagyon szépen helyt álltunk, élmény volt itt lenni, és nagyon szeretném, ha nem esnénk ki a csoportból."

"Egyáltalán nem volt könnyű, mert nem hibázott sokat Marci. Nem volt túlságosan támadó a tenisze, de nagyon kemény volt, nem volt könnyű megtalálnom a saját ritmusomat és a nyerő ütéseimet – mondta David Goffin az M4-nek. – Az ember néha elkövet hibákat, mint én tettem a harmadik játszmában, utána viszont megint jobban ment az adogató játék. Az első két szett után arra számítottam, hogy visszaesik Marci, de nem történt, sőt feljavult. A negyedik játszmára már jobban koncentráltam és jobban is játszottam, ezért sikerült nyerni."