Vágólapra másolva!
Szabadkártyával ott lehet a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpián a Rjom Tae Ok, Kim Ju Szik észak-koreai műkorcsolyapáros, amely bronzérmet szerzett pénteken Tajpejben a Négy Kontinens-bajnokságon.

A duó az ország történetének első párja, amely nemzetközi műkorcsolya-versenyen érmet nyert: a Négy Kontinens-bajnokságon az Európán kívüli legjobbak küzdenek egymással.

"Negyedik helyen álltunk a rövidprogram után, de bíztunk abban, hogy a kűr jobban sikerül majd. Nagyon boldog voltam, hogy összejött az érem" - mondta Rjom, a páros 18 éves női tagja, aki a közvetlenül a szabadprogram után még sírva vette tudomásul, hogy elesett a dupla axelből. Végül ez a hiba is belefért számukra és felállhattak a dobogóra.

Szabadkártyával ott lehet a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpián a Rjom Tae Ok, Kim Ju Szik észak-koreai műkorcsolyapáros Forrás: AFP/Anthony Wallace

"Remélem, Phjongcshangban azt a formánkat tudjuk hozni, amit az edzéseken szoktunk, mert akkor még jobban fogunk futni. Nem gondolkozunk éremben, egyszerűen csak fejlődni szeretnénk" - mondta Rjom partnere, a 25 éves Kim. A versenyt egyébként az amerikai Tarah Kayne, Danny O'Shea kettős nyerte honfitársaik, Ashley Cain és Timothy Leduc előtt.

Az észak-koreai páros még tavaly szeptemberben, a németországi Oberstdorfban rendezett Nebelhorn Kupán vívta ki az olimpiai szereplés lehetőségét, ugyanakkor a megadott október 30-i határidőig nem adta le nevezését az olimpiára, így a szabályok értelmében nem lehetne ott a Koreai Köztársaságban.

A két Korea vezetői múlt szombaton egyeztek meg arról, hogy az északiak indítanak sportolókat Phjongcshangban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pedig szabadkártyát adott az északi párosnak. Mellettük négy sportág hat versenyszámában még 22 észak-koreai sportoló vesz részt a játékokon.