Amerikai versenyzővel erősödhet a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott

2014 U.S. Olympic Short Track Trials - Day 1 GettyImageRank2 Competition SPORT HORIZONTAL USA Utah Salt Lake City - Utah Winter Sport SPEED SKATING ADULT Men TIME TRIAL Utah Olympic Oval Meter Cole Krueger U.S. Olympic Short Track Trials
SALT LAKE CITY, UT - JANUARY 02: Cole Krueger #728 competes in the men's 1,000 meter time trial during the U.S. Olympic Short Track Trials at the Utah Olympic Oval on January 2, 2014 in Salt Lake City, Utah. Matthew Stockman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Január 12. és 14. között a németországi Drezdában rendezik a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságát. A februári téli olimpiára éremszerzési tervekkel készülő magyar válogatott a legerősebb összeállításában utazik a versenyre, ami azt jelenti, hogy a keretben ott lesz a magyar színekben ezúttal bemutatkozó amerikai Krueger Cole is.

A világ- és Európa-bajnoki érmekkel az elmúlt években szépen kidekorált magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott irányában nagyok az elvárások a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpia előtt. Különösen a férfi csapat felé fogalmazzák meg ezeket, eszerint a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang összetételű csapattól egyértelműen érmet vár a közvélemény és (nem is annyira titokban) a szakma is.

Liu Shaolin Sándor a férfi 500 méteres táv győztese Knoch Viktor (b) és Burján Csaba között célba érkezés után a rövidpályás gyorskorcsolya magyar bajnokságon a Gyakorló Jégcsarnokban 2015. január 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

A csapat ebben az összetételben utazik el január 10-én az olimpia előtti utolsó nagy felmérőre, a drezdai Európa-bajnokságra. Azaz, van még egy utazó,

a friss magyar állampolgár, amerikai születésű Krueger Cole.

A 25 éves sportoló ugyan nincs a sportág elitjében, de jó eséllyel pályázott a phjongcshangi részvételre amerikai színekben, míg teljesen el nem mérgesedett a viszony családja és az amerikai szövetség között – írta meg a sztorit tavasszal a The Washington Post. Az idén 21 éves John-Henry és Cole Krueger Pittsburgh-ben nőtt fel, onnan jártak át napi nyolcórás autózás árán a Washington közelében lévő edzőközpontba. A korcsolyázás családi hagyomány Kruegeréknél, a fiúk édesanyja, Heidi Weisenbacher-Krueger műkorcsolyázó volt, mielőtt edző lett.

A srácok tehetségesek voltak, de nem tudtak bekerülni a 2014-es szocsi téli olimpiára utazó amerikai csapatba

(John-Henryn a sértésinfluenza fogott ki, Cole pedig pocsékul ment a válogatón). A játékok aztán borzalmasan sikerültek az amerikai gyorskorisoknak: a nagy- és a rövidpályás csapat összesen egy ezüstérmet szerzett (az 5000 méteres férfi váltó révén), ami nem tett jót a hangulatnak.

Jobbról John-Henry és Cole Krueger a 2013-as amerikai olimpiai válogatón Forrás: AFP/2013 Getty Images/George Frey

Ahogy az sem, hogy néhány koris - köztük Kruegerék - annak a Jae Su Chunnak a Salt Lake City-i edzéseit látogatták, akit három évvel korábban egy versenyzője megvádolt azzal, hogy az ő agresszív taktikája miatt szenvedett súlyos sérülést (a 2011-es lengyelországi világbajnokságon egy kanadai versenyző korcsolyája elvágta a lábát), ami után Chun lemondott a szövetségi kapitányi posztról, majd két évre el is tiltották a sportágtól.

A szocsi blama után John-Henry fogta magát és 2016 elején Dél-Koreába (a sportág egyik nagyhatalma) költözött, hogy az amerikai olimpiai bajnokot, Apolo Ohnót felkészítő Jimmy Jang irányításával készüljön.

Jang egyébként a fent említett Chunnak volt egy időben a jobbkeze.

Eközben Cole is országot váltott: ő magyar válogatott gyorskoris barátnője kedvéért előbb hazánkba költözött, majd vállalva az egy éves eltiltást úgy döntött, hogy magyar állampolgárságért folyamodik. Az amerikai szövetséggel történő szakítás - legalábbis Cole részéről, mert John-Henry továbbra is amerikai színekben készül - nem volt váratlan, lévén a család meglehetősen önjáró. John-Henry 2015-ben megtagadta, hogy pulzusmérőt viseljen, miközben Koreában tréningezett, így az amerikai edzők nem kaptak róla részletes eredményeket.

A szövetség válaszul megvonta a havai 1250 dolláros támogatását, amire megenyhült a család

és vállalták, hogy a válogatott edzésein John-Henry viselni fogja az eszközt.

Ezt követően nem írták alá a szövetséggel a szponzor logók viselésére vonatkozó szerződést - pontosabban csak azzal kitétellel, ha a saját támogatóik logói is felkerülhetnek a ruháikra. A szövetség ebbe bele is ment, mire Kruegerék leszedték a logóikat, saját viszont - szponzor hiányában - nem került föl. Ezt tetézték azzal, hogy egy évvel ezelőtt a drezdai Világkupa-versenyen úgy álltak fel a dobogóra, hogy kifordították a dzsekijüket, hogy véletlenül se látszódjanak a szövetség támogatóinak logói.

Cole Krueger Forrás: AFP/2014 Getty Images/Matthew Stockman

Cole ezek után költözött Magyarországra. A váltás mögött szakmai megfontolás is állt: véleménye szerint a magyar csapat vezetőedzője, Lina Zhang a világ egyik legjobbja a szakmájában.

– nyilatkozta új tréneréről Cole.

A Washington Post megjegyzi, hogy míg amerikai versenyzőként jóformán mindent - jégidő, edzők, felszerelés, a korcsolyák kezelése, utazás a versenyekre - magának kellett fizetnie, addig magyarként mindezt megkapja a szövetségtől (ahogy a válogatott keret valamennyi tagja), emellett kapott egy kis apartmant, a megélhetési költségeket pedig nagyjából havi 500 dollárra (kb. 130 ezer Ft) árazza be az amerikai lap.

A drezdai Európa-bajnokságra utazó magyar válogatott névsora:
Nők: Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia
Férfiak: Burján Csaba, Knoch Viktor, Krueger Cole, Liu Shaoang Ádó, Liu Shaolin Sándor