Végleg visszavonul Martina Hingis

Horizontal
Martina Hingis of Switzerland (L) and Chan Yung-Jan of Taiwan pose with the trophy after winning the women's doubles final at the China Open tennis tournament in Beijing on October 8, 2017. / AFP PHOTO / Greg Baker
Vágólapra másolva!
Babos Tímea ellen játszhatja pályafutása utolsó mérkőzését Martina Hingis. A párosban jelenleg is világelső, apai ágon magyar származású 37 éves teniszsztár a csütörtöki, szingapúri mérkőzése után jelentette be, hogy az idei WTA Finals a profi karrierje végállomása. Korábban ugyan kétszer is elbúcsúzott, de azt mondja, ez most valóban a film vége.

Nem okozott igazi szenzációt Martina Hingis döntése, mert egy ideje suttogtak arról, hogy a Kassán született svájci a 2017-es szezon végén befejezi. Legutóbb a US Openen tették neki fel a kérdést, hogy elindul-e az Australian Openen januárban a brit Jamie Murray-vel, vegyes párosban, egy sorozatban harmadik Grand Slam-serlegért. Kitérő választ adott. Most úgy gondolta, nincs értelme tovább húzni a hivatalos bejelentést, már az is meglepte, hogy eddig viszonylag titokban maradt.

Martina Hingis 1996-ban, 15 évesen nyert először Grand Slamet, Helena Sukova oldalán Wimbledonban lett minden idők legfiatalabb Grand Slam-bajnoka. A következő évben már egyéniben is dominált, győzött az Australian Openen, Wimbledonban és a US Openen is, csak a Roland Garros döntőben kapott ki Iva Majolitól (6:4, 6:2.).

A 16 éves Martina Hingis élete első egyéni Grand Slam trófeájával az 1997-es Australian Openen Forrás: AFP/William West

Párizs maradt az egyetlen helyszín, ahol egyéniben soha nem ünnepelhetett. Játszott még Steffi Graf és Szeles Mónika is, de Hingis 16 évesen világelső lett, majd 1998-ban megcsinálta a Grand Slamet párosban. A visszaesését bokaproblémák okozták a 2000-es évek elején, de a Williams-nővérek erőtenisze is túl nagy kihívást jelentett neki. A döntése, hogy 22 évesen visszavonul, mégis váratlan volt 2003-ban. Nem is bírta sokáig,

visszatért és 2006-ban kvalifikálta magát a szezonzáróra, miközben megnyerte az első Grand Slam-címét vegyes párosban.

A sérülések azonban nem kímélték, ráadásul 2007 novemberében kiderült, hogy pár hónappal korábban megbukott a doppingellenőrzésen, Wimbledonban. Ekkor úgy tűnt, hogy innen nincs visszaút. Azt már korábban lehetett tudni, hogy Hingis nem az a sportoló, aki megelégszik a top tízzel, ha nem tud Grand Slameket nyerni, nincs esélye a világelsőségre, akkor nem erőlteti. Be is jelentette a visszavonulását.
Azért amikor lejárt a büntetése, elkezdett a korábbi bajnokok tornáin játszani és az Egyesült Államokban nagyon népszerű World Team Tennis sorozatba is bekapcsolódott. Elkezdett edzősködni és ez is arra inspirálta, hogy van még benne, képes a jelen legjobbjaival is felvenni a versenyt.

Martina Hingis (balra) a második visszatérés után Sania Mirzával (jobbra) állt össze is halmozta a sikereket Forrás: DPPI/Backpage Images

Beválasztották a Tenisz Hírességek közé 2013-ban, és még abban az évben bejelentette, hogy visszatér a tourra, de most már csak párosban. Hihetetlen sikersorozat vette kezdetét. Az indiai Sania Mirzával 42 mérkőzést nyertek sorozatban és begyűjtöttek 3 Grand Slam-serleget. Az idén a tajvani Csan Jung Dzsannal állt össze és a szezon végére gyakorlatilag megállíthatatlanok lettek, miközben a US Openen is a csúcsra értek. Jól mutatja Martina Hingis zsenialitását, hogy

a vegyes párosban a 2013-as visszatérése óta további hat Grand Slamen győzött, és nem mellékesen nyert egy ezüstérmet a riói olimpián, Bacsinszky Tímeával párban.

Babos Tímea azt mondta, soha nem volt a példaképe Martina Hingis, bár mindössze három éves volt, amikor a svájci először Grand Slam-bajnok lett. Az idei szezon elején beszélgettek arról, hogy esetleg megpróbálják együtt, de végül erre nem került sor. Babos úgy tartja, hogy a meccseken sokat tanult Hingistől és hiányozni fog a női teniszből.

Babos Tímeának ugyan nem jött össze a páros Hingisszel, de elmondása szerint így is sokat tanult tőle Forrás: AFP/Martin Bureau


„A korábbi alkalmakkor mindig ott volt a fejemben a visszatérés gondolata, hogy képes lehetek még jó játékra – kezdte Martina Hingis. – Úgy mentem el, hogy tudtam, visszatérhetek. Látva, hogy a velem egyidősek még mindig bírják, teniszeznek és nem is akármilyen szinten, arra gondoltam, nekem is sikerülhet. Sokat segített, hogy elkezdtem edzősködni és Sabine Lisicki, meg Anasztaszija Pavljusenkova mellett azt éreztem, nekem is mehet még. Az egyéni persze más, de mindig is nagyon jó párosjátékosnak tartottam magam és bíztam magamban, hogy van még bennem néhány Grand Slam.

- mondta Martina Hingis, aki természetesen nagyon szeretne egy újabb serleggel búcsúzni, de ő is úgy fogalmazott, hogy Babos Tímea és Andrea Hlavackova nagyon jó páros, elfogadja, ha a szombati elődöntőben nem sikerül legyőzniük őket.
Az egészhez még csak annyit, hogy Venus Williams és Martina Hingis egyidősek, az amerikai azonban az egyéniben képes még mindig bárkivel felvenni a versenyt és nem véletlenül elődöntős Szingapúrban, ahol a legidősebb induló a 42 éves Kveta Peschke volt, akit épp Hingisék búcsúztattak csütörtök este.