Vágólapra másolva!
Caroline Wozniacki kétszer zárta már a szezont világelsőségként (2010-11), de soha nem nyert még Grand Slamet, vagy WTA-döntőt, három finálét vesztett el. Vasárnap este, Szingapúrban, a WTA-világbajnokság idei egyéni döntőjében, 1 óra 29 perc alatt 6:4, 6:4-re győzte le Venus Williamst, akinél soha nem bizonyult még jobbnak, pedig hétszer mérkőztek korábban. A 27 éves dán a Billie Jean King trófea mellé 2 207 000 dollárt nyert és 3.-nak jött fel a világranglistán.

A WTA már október 20-án, a szingapúri Gálaest keretében kihirdette, hogy Garbine Muguruzát választotta 2017-ben az év játékosának. Ha arra gondolunk, hogy a világranglista első öt helyezettje közül csak a spanyol (vagy inkább venezuelai) tudott Grand Slamet nyerni az idén, akkor a döntés viszonylag logikusnak tűnik.

Simona Halep a világranglista éllovasa Forrás: AFP/Roslan Rahman

Aztán, tíz nappal később, a WTA Finals egyéni döntője előtt megkoronázták Simona Halepet. A román azért kapta a hatalmas, díszes serleget, mert, ha minimális különbséggel, de ő zárta a szezont a ranglista élén (a döntő eredményétől függetlenül), tehát ő a világelső. És még hátra volt az igazi világbajnoki döntő, ahol Venus Williams és Caroline Wozniacki csapott össze egy harmadik trófeáért. Felesleges lenne most azon elmélkedni, melyik a rangosabb, értékesebb, igazából mindhárom mögött komoly teljesítmény van.

Halep koronája, a számok alapján megkérdőjelezhetetlen,

de sokat elárul a női tenisz jelenlegi kiegyenlített erőviszonyairól, hogy az idén két Grand Slamen is az első fordulóban kiesett és Szingapúrban mindössze egy meccset nyerve búcsúzott a csoportkörben.

Egyébként mindaz, amit egy hét alatt a WTA Finalsen megéltünk, tökéletes tükre volt a 2017-es szezonnak, a bármikor, bármi megtörténhet jeligének. Múlt vasárnap, a 37 éves Venus Williams nagyon simán kikapott Karolina Pliskovától (6:2, 6:2), hogy aztán, két nappal később, a versenyben maradásért, a bajnokság talán legjobb, de mindenképp legfordulatosabb, leghosszabb csatájában legyőzze Osztyapenkot (7:5, 6:7, 7:5.) A fiatal lett két vereség után intézte el az addig játszmát sem vesztő Pliskovát, megtörve ezzel a cseh lendületét.

Venus Williams az idei harmadik döntőjét is elbukta Forrás: AFP/Roslan Rahman

A másik, a piros csoportban, Simona Halep lemásolta a legnagyobb riválisa, Garbine Muguruza produkcióját:

jól kezdett, de hiába nyert 6:4, 6:2-re a Szingapúrba 11 meccses veretlenségi sorozattal érkező Caroline Garcia ellen, a folytatásban már egy szettet sem hozott a román, sőt, beleszaladt egy elég kínos 0:6, 2:6-ba, Wozniacki ellen. A legszebb a történetben, hogy még a dántól elszenvedett kiütéses kudarc után is maradt esélye Halepnek az elődöntőre, de nem bírt a már biztos kieső Jelina Szvitolinával. Így aztán senki nem távozott legalább egy győztes meccs nélkül Szingapúrból.

Tekintettel arra, hogy az utolsó mérkőzés előtt több minden szólt Venus Williams sikere mellett, várható volt, hogy nem ő nyer.

Caroline Wozniacki nyolcadik nekifutásra legyőzte Williamst Forrás: AFP/Roslan Rahman

Persze, ez nem így működik és az fontosabb volt, hogy Caroline Wozniacki szenzációsan teniszezett, komoly kihívást jelentett fogást találni a játékában. Az első szettben még 5:3-ról visszaengedte az amerikait, de aztán újra lebrékelte a játszmáért. A másodikba úgy tűnt, hogy Venus Williams lesz a negyedik a héten, akinek a dán kioszt egy 6-0-t. Nem sokon múlt, 5:0-nál talán már Wozniacki szurkolói is megsajnálták a 37 éves legendát. Venus Williams azonban hihetetlen teniszt kezdett játszani, és amikor 5:4-nél az egyenlítésért adogatott szinte felrobban a lelátó az arénában. Mindenki űzte, hajtotta, mert akarta a folytatást, a dráma fokozását. Szenzációs előadást figyelhettek a szurkolók, de az igazi fordulat elmaradt, a 2. meccslabdáját megcsinálta

Caroline Wozniacki és Babos Tímeáék után ő is világbajnok lett.

Venus Williams óriásit küzdött, de az idén már a harmadik döntőjét vesztette el. Januárban a húgától kapott ki az Australian Openen, Wimbledonban beleszaladt egy bomba formában teniszező Muguruzába és most Wozniacki játszott szinte hibátlanul.

Az amerikai így trófea nélkül maradt 2017-ben, de az utóbbi évek legsikeresebb szezonját zárta így is Szingapúrban.