Vágólapra másolva!
Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ünnepi ülésén, az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Díszpolgári címet kapott Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó,

Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező,

Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő,

Klinghammer István, földrajztudós, térképész, az ELTE korábbi rektora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező.

Tarlós István főpolgármester díszpolgári címet ad át Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónak a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermében Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az elismerésben posztumusz részesült László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke

és Olofsson Károly Placid bencés szerzetes. A László Jánosnak járó elismerést felesége, Kertész Márta és Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, az Olofsson Károly Placidnak járót pedig Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vette át.

Hosszú Katinka írásban támad: nyílt levelet írt a világ úszóinak

A világ úszóinak címzett terjedelmes, nyílt levélben támadta meg Hosszú Katinka a FINA-t, azaz a Nemzetközi Úszó Szövetséget. A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszónő szerint a szervezet döntéshozói nem hajlandóak az úszókat tárgyalópartnernek tekinteni, miközben a szövetségben káosz uralkodik. A levél megírására azután került sor, hogy a FINA egészen speciális szabályokat hozott a sportág egyik legfontosabb versenysorozatával, a Világkupával kapcsolatban.

A szabadság napja, június 19-e alkalmából tartott ünnepi ülésen, a kitüntetések átadása előtt Tarlós István azt hangsúlyozta:

Éppen ezért követendőnek, erőt, bátorságot adónak tekinthetjük őket, és tisztelettel hajtunk előttük fejet, kifejezve irántuk való, érzett megbecsülésünket. Ők megdolgoztak azért, hogy elérjék a többiek, sőt, a város lelkét, segítettek és segítenek bennünket abban, hogy támaszt és valódi értékeket találjunk, amelyekhez érdemes és kell is igazodni" – fogalmazott.

Tarlós István főpolgármester (elöl b) díszpolgári címet ad át Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgónak és országgyűlési képviselőnek a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermében 2017. június 21-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A főpolgármester köszönetet mondott a kitüntetetteknek, hogy közösségépítő és lélekerősítő munkájukért, példamutató helytállásukért, amellyel a fővárost, egyben pedig a magyar nemzetet gazdagították.