Ismeretlen lett fiatal hódít Párizsban

tennis Horizontal
Latvia's Jelena Ostapenko (L) is congratulated by Switzerland's Timea Bacsinszky after winning their semifinal tennis match at the Roland Garros 2017 French Open on June 8, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT
Vágólapra másolva!
Az elődöntőbe még tiniként jutott, de a döntőben már 20 évesen játszhat szombaton Jelena Osztapenko, aki a francia nyílt teniszbajnokság 12. napján, 2 óra 25 perces mérkőzésen 7:6, 3:6, 6:3-ra verte Bacsinszky Tímeát. A kisgyerekként latintáncos, a szambáért rajongó Osztapenko a Roland Garros történetében a legalacsonyabb ranglistás helyezéssel (47.) döntőbe került női játékos, de nem csak ezért különleges a sikere.

Az már hetek óta tudható, hogy egy sorozat megszakad az idén a Roland Garroson. Az elmúlt öt évben nem rendeztek női egyesben döntőt Serena Williams, vagy Marija Sarapova nélkül a Garroson. Ezúttal azonban egyikük sem indult az ismert okok miatt: az amerikai babát vár, az orosz nem tudott nevezni az eltiltása miatt és szabadkártyát sem kapott.

Marija és Serena nélkül kellett beérnünk az idén Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A jelenlegi ranglistavezető Angelique Kerber elbukott az első fordulóban, a címvédő Garbine Muguruza a legjobb 16-ig bírta. Így fordulhatott elő, hogy a felső ágról Jelena Osztapenko és Bacsinszky Tímea játszhatott a szombati döntőért.

A női tenisz oly sokat hangoztatott kiszámíthatatlanságára még egy-két apró tény: a legjobb négybe került Karolina Pliskova és Jelena Osztapenko tavaly már az első körben kiesett. A tavaszi salakos versenyeken Pliskova mérlege négy győzelem és négy vereség, negyeddöntő Stuttgartban és Rómában. Bacsinszky mutatója 4Gy/3V és semmi komoly eredmény. Osztapenko is négy meccset nyert főtáblán, de Prágában legalább eljutott az elődöntőig.

Kevesen számítottak egy Osztapenko-Bacsinszky elődöntőre Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A legjobban még Simona Halep teljesített,

aki megnyerte a madridi versenyt, döntőt játszott Rómában és Stuttgartban is az elődöntőig jutott.

Ha erre gondolunk, meg arra, hogy a 25 éves román játszott már döntőt a Roland Garroson, akkor ebből a négyesből neki kellene célba érnie. Ráadásul Karolina Pliskova ellen 4:1-re áll és a salak is neki kedvez.

H.B.T.Y.

Születésnaposok csatájával indult a női elődöntők programja. Jelena Osztapenko és Bacsinszky Tímea is június 8-án született, csak a magyar-svájci nyolc évvel korábban. A lett lány pont aznap látta meg a napvilágot, amikor Gustavo Kuerten, aki a tenisz történetének egyik legnagyobb győzelmét aratta - éppen a Roland Garroson (1997. június 8-án nyert a döntőben Sergi Bruguera ellen.) Persze, hogy a legendás Guga Párizsban van és kicsit ünnepelték is őt csütörtökön, teljesen megérdemelten - bekerül a Hall of Fame-be, a Peugeot pedig limitált szériával tiszteleg előtte.

A brazil többek között azt mondta, hogy lenyűgözi őt Rafa Nadal teljesítménye és szerinte még 3-4 alkalommal elhódíthatja a Muskétások kupáját, de azt sem tartja kizártnak, hogy eljut 15-ig (most kilencnél tart.)

De térjünk vissza a nőkhöz, mert ez mégis csak az ő napjuk. Bacsinszky és Osztapenko jól ismeri egymást: játszottak együtt párost és sokszor edzettek közösen.

Talán ennek is tudható be, hogy az adogatás egyiküknek sem jelentett előnyt.

Bacsinszky és Osztapenko is nyolcszor brékelt. A döntő játszmában a svájci még 1:3-ról egyenlített, de utána megint a lett irányított, dominált.

Elegánsan köszöntötte saját magát:

Osztapenko sikere annyiban talán nem volt váratlan, hogy juniorként a mezőny egyik legtehetségesebb és legjobb játékosa volt, 2014-ben megnyerte a lányok versenyét Wimbledonban, de a felnőttek között még nem nyert WTA tornát, csak hét ITF-győzelem van a neve mögött. Párizsban pedig mindeddig semmi jelét nem mutatta, hogy jóban lenne a francia salakkal: 2014-ben a juniorok versenyében az első kör volt számára a végállomás, míg egy évvel később a selejtezőben nem nyert meccset, majd újabb évre rá a főtábla első fordulójában vérzett el.

Aki most megtette, hogy ez a lány döntőt játszik, az biztos, hogy jó nagy szatyorral fáradhat a pénztárhoz felvenni a nyereményét. Osztapenko az első nem kiemelt döntős a jugoszláv Mima Jausovic 1983-as fináléja óta - ő 6:1, 6:2-re kapott ki Chris Everttől.

Kit érdekel?

A második női egyes elődöntő legszomorúbb látványát a Philippe Chatrier stadion lelátója nyújtotta. Épp Simona Halep beszélt arról még szerdán, hogy egyértelmű, a férfiak tenisze jobban érdekli a szurkolókat.

Nem sokkal a kezdés előtt:

Mindez annak kapcsán jött elő, hogy egy másik román, Ion Tiriac, aki a madridi ATP/WTA versenynek is a tulajdonosa azt kezdte feszegetni, hogy nem igazságos az egyenlő díjazás, a férfiak többet érdemelnének. Nos, látva hogy Karolina Pliskova és Simona Halep meccsét kevesebb, mint félház követte a helyszínen, nehéz vitatkozni az üzletemberrel, aki amúgy sportvezető is.

Pliskova szinte végig szaladt az eredmény után és hiába jött vissza 1:4-ről (3:4) a döntő játszmában, a kevesebbet hibázó, jobban mozgó Halep nem engedte, hogy dráma legyen a találkozóból.

A mérkőzés utolsó ütése:

Simona Halep, 2014 után másodszor játszhat döntőt a francia nyílt teniszbajnokságon, de nem elhanyagolható különbség, hogy három éve Marija Sarapova várt rá szombaton, most viszont az ezen a szinten újoncnak számító Jelena Osztapenko.

Eredmények:
nők, elődöntő:
Halep (román, 3.)-Ka. Pliskova (cseh, 2.) 6:4, 3:6, 6:3
Ostapenko (lett)-Bacsinszky (svájci, 30.) 7:6 (7-4), 3:6, 6:3