A megkéselt Kvitovával, megható meccsel indult a Roland Garros

tennis Horizontal
Czech Republic's Petra Kvitova reacts after winning her qualification round match against US Julia Boserup at the Roland Garros 2017 French Tennis Open on May 28, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Bátorság és hit feliratú pólóban jött az interjúszobába Petra Kvitova a Roland Garros első napján. Tavaly játszott legutóbb hivatalos mérkőzést, mert 2016 decemberében, a saját otthonában lett egy késes támadás áldozata. Hosszú út vezetett a vasárnapi visszatérésig, de úgy tűnik, erősebben, több hittel kezdheti meg második teniszkarrierjét. Nem úgy mint a kilencvenes évek közepén Szeles Mónika.

A sportoló életében a sérülés maga a rémálom. Hosszan lehetne sorolni a példákat bajnokok pályafutását kettétörő balesetekről. Elég egy rossz mozdulat, ami után hosszú hónapokat kell kihagyni, majd szinte a nulláról építkezni. Az átlagos sérülésekből visszatérni önmagában komoly kihívást jelent, az is képes megviselni a sportolót lelkileg, túl a fizikai megpróbáltatásokon. De talán nem tévedés azt állítani, hogy a verseny közben, vagy gyakorlás alatt elszenvedett sportsérülésekhez (törések és szakadások) képest más kategóriát képvisel Szeles Mónika és Petra Kvitova története.

Mindkét teniszezőt megkéselték.

A magyar származású Szeles a csúcson volt 1993-ban, egyértelműen uralkodott a női teniszben, leszorítva a trónról Steffi Grafot. Minden jel arra utalt, hogy évekig ő lehet a királynő. Mindössze 18 évesen már hétszeres egyéni Grand Slam-bajnoknak mondhatta magát. Egy fanatikus Graf-szurkoló azonban nem tudta ezt elviselni. A hamburgi verseny negyeddöntőjében, a bolgár Magdalena Maleeva elleni meccs egyik szünetében, 1993. április 30-án, berontott a pályára a lelátóról és hátba szúrta a világelsőt. A penge, a bal válla alatt, 1,5 cm mély sebet ejtett. A német Günter Parche megúszta a börtönt, mert a bíróság úgy látta, elmeállapota miatt nem büntethető.

A hamburgi támadás utáni drámai pillanatok Forrás: AFP/-

Szeles Mónika ugyanakkor több mint két évig nem versenyzett, 1995 augusztusában tért vissza, Torontóban (ahol rögtön végigverte a mezőnyt). Pár héttel később a döntőig jutott a US Openen, de ott kikapott meccslabdáról, Steffi Graftól. Az elvesztett finálé után ugyan úgy beszélt a Hamburgban történt késelésről, mint egy tapasztalatról, amin túltette magát és tovább lépett, de soha többet nem játszott úgy, mint a támadás előtt.

Második esély

Petra Kvitovának talán annyiból könnyebb feldolgoznia a tavaly december 20-i eseményeket, hogy ott ő egy rablótámadás áldozata volt, nem személy szerint ellene irányult a behatoló akciója. A magát közüzemi dolgozónak kiadó férfi váratlanul kést szegezett a kétszeres wimbledoni bajnok torkához, majd pont a bal kezén okozott súlyos sérülést a csehek kedvencének.

Közel négy órás műtét kellett ahhoz, hogy újra mozgatni tudja az ujjait. Kvitova már az operációt követően nagyon elszántnak, erősnek tűnt.

„Minden energiámmal a felépülésre fogok koncentrálni és mindent megteszek azért, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessek a pályára"- mondta még akkor. Sokáig úgy tűnt, hogy csak a füvön, júniusban láthatják őt újra a szurkolók, de múlt csütörtökön, váratlanul sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat Párizsban, péntekre.

Kvitova a Roland Garroson tért vissza Forrás: AFP/Jorge Guerrero

„Tudtam, hogy eljön ez a nap. Nem volt könnyű, de boldog vagyok, hogy itt lehetek, és újra teniszezhetek – kezdte a 27 éves, balkezes bajnok, még a Roland Garros sorsolásának napján. – A támadást követő napokban nem aludtam jól, de nem voltak rémálmaim. A szüleim, a barátaim nagyon sokat segítettek ebben az időben és ez nem változott azóta sem.

Hirtelen nem tudtam azt csinálni, amit imádok. A pályafutásom során előfordult, hogy azon gondolkodtam, befejezem, nem találtam a motivációt. De történt valami, teljesen váratlanul, ami ráébresztett arra, mennyire fontos szerepe van a tenisznek az életemben. Hiányzott a verseny, a küzdelem. Ugyanakkor, arra is rájöttem, hogy a tenisz csak egy sport, nem kell sírni, ha nem találom el a pályát.

"Nem sokan hittek abban, hogy valaha még teniszezni fogok, az orvosom is vázolta ezt a lehetőséget, de szeretem a kihívásokat. Elkezdtem tanulni, beiratkoztam egyetemre, közösségi média és kommunikáció szakra. Ez azért is jó volt, mert elterelte a gondolataimat. Március végén vettem először ütőt a kezembe, de csak a hálótól ütögettem, könnyített labdával. Nagyon furcsa érzés volt."

"Nem igazán éreztem az ütőt a kezemben. Mintha nem az én ütőm és nem az én kezem lett volna, de minden nap hozott egy kis javulást, fejlődést. Szerencse, hogy a technikámon nem kellett egyáltalán változtatni. A kezem még nem tökéletes, de remélem, egyszer újra az lesz. Sokáig csak az erőnlétemen dolgoztam, kerékpároztam és futottam.

- mesélte még pénteken Petra Kvitova, akire a magyar szurkolók először talán 2008-ban figyeltek fel. A Roland Garros 3. fordulójában ő győzte le, az akkor 13. kiemelt és esélyesebb Szávay Ágit (7:6, 4:6, 6:2). Sétáltunk vissza az 1-es pályáról Kuhárszky Zoltánnal (Szávay edzője), aki azt mondta, ez a lány óriási tehetség, Grand Slam-bajnok lesz. Elég sikeres jövendölésnek bizonyult.

Örömkönnyek

Petra Kvitova tehát vasárnap, majd hat hónap kihagyás után lejátszotta idei első mérkőzését. Vele kezdődött a 2017-es francia nyílt teniszbajnokság a centeren. Ami a Philippe Chatrier arénában történt csak annyiból érdekes, hogy

Kvitova simán, 6:3, 6:2-re nyert az amerikai Julia Boserup ellen.

Tavaly ilyenkor valószínűleg nem került volna a legnagyobb pályára ez a meccs és a nemzetközi sajtó képviselői sem ülnek be az interjúszobába, Kvitovára várva.

Petra Kvitova így örült a győzelmének Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

"Kicsit tartottam attól, hogy elsírom magam, amikor kimegyek a pályára, de kontrolálni tudtam az érzéseimet. Igaz, a mérkőzés után már nem sikerült, akkor könnyeztem – emlékezett vissza a pályán történtekre Kvitova. – Megígértem az orvosomnak, akitől zöldjelzést kaptam, hogy, ha fájdalmat érzek a kezemben, akkor azonnal befejezem a játékot. Örülök, hogy ez nem következett be."