Nézik-e majd hétmilliárdan Hosszúékat a televízióban?

17. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, FINA visszaszámoló óra avatása,  Vizes VB visszaszámláló óra indítása Gundel Takács Gáborral és Hosszú Katinkával 2017 március 19.
FINA visszaszámoló óra avatása. Hosszú Katinka. 2017. március 19.
Vágólapra másolva!
Akár 466 ezer drukker is jegyet válthat a vizes vb eseményeire – mondta Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a keddi, Nemzetközi Sportmenedzsment Konferencián.

Szántó Éva emlékeztetett, hogy 1973 óta rendeznek vizes vébéket, a budapestire idén július 14–30. között kerül sor, a masters-világbajnokság pedig egy héttel később lesz.

A 16 nap alatt hat sportág – műugrás, nyílt vízi úszás, óriás-toronyugrás, szinkronúszás, úszás, vízilabda – 76 versenyszámát tekinthetik meg majd az érdeklődök.

A Duna Arénát akár hajóval is meg lehet majd közelíteni a Margitszigetről Forrás: MTI/Illyés Tibor

A helyszíneken összesen 466 ezer jegy értékesíthető. A vb-n várhatóan 2500 sportoló, 1800 kísérő és 7000 akkreditált személy vesz majd rész, a médiát mintegy 1500 újságíró képviselheti.

A 3500 önkéntes pozícióra több mint hatezren jelentkeztek,

a kiválasztás még folyamatban van, a nyelvtudás természetesen elsődleges szempont.

A 2015-ös kazanyi vb-nek – Szántó Éva prezentációja szerint – 6,8 milliárdos össznézettsége volt, a szervezők szeretnék, ha megdőlne a 7 milliárdos álomhatár.

Kétszer annyian drukkolhatnak majd a Margitszigeten, mint eddig Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az újonnan megépült Duna Aréna tesztversenye a május 26–28. közötti vízilabda BL Final Six lesz, a pólóvébét ugyanakkor a Margitszigeten rendezik majd.

Az aréna lelátójának 12 ezer fő a befogadóképessége, 9 ezer drukker vásárolhat jegyet, a többi hely a sajtóé és a VIP-vendégeké.

A szinkronúszás eseményeit a Városligetben rendezik majd.

A japán televízió külön kérésére délelőtt lesznek a döntők,

este pedig a selejtezők. Itt két 30 méteres és egy 50 méteres mobil medencét építenek be a tó vizébe, és köré a lelátót.

Szántó Éva ügyvezető igazgató Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Margitszigeten a női és a férfi póló-vb küzdelmei 14 napig tartanak majd, itt ideiglenes lelátókkal megduplázzák a Hajós Alfréd Sportuszoda befogadóképességét. Különleges élmény lehet majd a Duna Arénától induló, úgynevezett shuttle hajókkal megközelíteni a margitszigeti helyszínt.

Az óriás toronyugrás helyszíne a Batthyány tér lesz,

a férfiak 27, a nők 20 méterről ugranak majd egy 15 méter átmérőjű, 6 méter mély, kör alakú medencébe.

A nyílt vízi úszás versenyeit Balatonfüreden rendezik majd 5, 10 és 25 km-es távokon. Az ottani lelátó befogadóképessége 2500 fő. A nézőket igyekeznek majd minél közelebb elhelyezni a versenyekhez.

A Városligetben rendezik majd a szinkronúszás versenyeit Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szántó Éva a vb fontos kihívásairól is beszélt. Ide tartozik többek között a jó magyar sportszereplés, a jól működő közlekedés – sok ezer ember pontos mozgatása –, az önkéntesek bevonása, a biztonság garantálása és a kiváló vendéglátás. Hozzátette, a vb-t meglátogatja majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.

Szántó Éva szerint a gazdasági hasznok között említendő: az eddig rendezetlen budapesti területek rendezése, Budapest és a balatoni térség számára egyedi értékű reklám, várható növekvő adóbevételek, motiváció a mindennapos testmozgásra, a jól teljesítő magyar vizes sportágak további nemzetközi erősödése.