Vágólapra másolva!
Új edzőjük, Rami Zur szerint az olimpiai ezüstérmes Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel eddig Fábiánné Rozsnyói Katalinnál egymással versenyzett. Ezen is gyökeresen változtatni kell ahhoz, hogy ismét a világ legjobbjai közé emelkedjenek, de remek úton haladnak. Meglátogattuk a kaliforniai Newport Beachen edzőtáborozó kajakosokat, akikkel együtt készül az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina is.

"Itt, Amerikában ragadt rám az a hozzáállás, ami a filozófiám lett: Azért vagyok itt, hogy segítsek. Ha nincs rá szükséged, akkor semmi probléma,

menj haza, ne pazarold az időmet, ne pazaroljuk egymás idejét!"

- mesélte az Origónak a Kaliforniában született, de Izraelben felnőtt Rami Zur a versenyzőihez való hozzáállásáról.

Balra Tóth Dávid, jobbra Rami Zur, középen Fazekas-Zur Krisztina és Pauman Dániel készül egy reggeli edzésre Kaliforniában Forrás: Origo

Miután nem jutott ki a riói olimpiára a Londonban ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű férfi kajak négyes, utóbbi három versenyző edzőt váltott, és Fábiánné Rozsnyói Katalin helyett Rami Zurral folytatja a felkészülést. Fazekas-Zur Krisztina férje és edzője hat héten át a kaliforniai Newport Beachen edzőtáborozik a három férfi kajakossal és feleségével, megnéztük őket edzés közben.

A reggeli edzésen azért még nyoma sincs a kaliforniai napsütésnek:

Ez az első alkalom, hogy Rami Zur magyar férfi versenyzőket készít fel. "Korábban edzettem együtt a szlovák férfi kajakosokkal. Ők mások, sokkal türelmesebbek és nyugodtabbak.

Amikor a technikán dolgozunk, akkor kicsit le kell lassítani. Meg kell tanulniuk, hogy a felkészülés bizonyos szakaszaiban mi a cél. Most nem az a cél, hogy versenyezzenek egymással, hanem az, hogy jó formába kerüljenek, és fejlesszék a technikájukat. Ha versenyzel, akkor nem tudod közben fejleszteni a technikádat. Ilyenkor a háttérbe kell szorítani az egót."

Most ne versenyezz!

Rami Zur szerint korábbi edzőjénél, Fábiánné Rozsnyói Katalinnál végig keményen és gyorsan kellett kajakoznia Tóth Dávidnak, Kulifai Tamásnak és Pauman Dánielnek, szerinte ez nem jó irány.

Ki kellett tűnni az edzéseken

Pauman Dániel is alátámasztja Rami Zur állítását: "Rozsnyói Katalinnál egymással harcoltunk, mindig ki kellett tűnni az edzéseken, most 180 fokos fordulat állt be. Biztos lesz olyan is, hogy a rivalizáláson lesz a hangsúly, de inkább azon vagyunk, hogy technikailag javuljunk, hogy kijavítsuk azokat a mozgásokat, amik rosszul rögzültek be. Rami szerint már bizonyítottuk, hogy jó versenyzők vagyunk, most pedig azt kell bizonyítanunk, hogy még mindig jók vagyunk."

"Fábiánné Rozsnyói Katalin rendkívül eredményes edző, senki nem vitatja el az érdemeit, de ma már máshogy kell készülni, és tudni kell minél változatosabb edzéseket tartani. Többek között ezért megyek ki a srácokkal az óceánra. Lehet, hogy szenvednek a nyílt vízen, de ezzel is csak erősebbek lesznek.

Minél többször szeretném őket új helyzetbe tenni. Ha változtatunk az edzésmódszeren, akkor az új körülményekhez mindig alkalmazkodnia kell a testnek. Ezt csak kemény munkával lehet, a kemény munka pedig mindig kifizetődik."

Tiszta Hollywood

Rami Zur mindhárom új versenyzőjének adott egy becenevet, elárulta, ki miért kapta azt a nevet.
Pauman Dániel - The Iceman: "Nem beszél sokat, csak megy előre és mindig koncentrál."
Kulifai Tamás - A professzor: "Mindig kutat, kérdezősködik, szeretne mindent megérteni."
Tóth Dávid - Hollywood: "Csak rá kell nézni a szőke, jóképű fejére."
Iceman, Hollywood és a Professzor Forrás: Origo

A 40 éves edző szerint fontos az erő, de a technika legalább annyit tesz hozzá a teljesítményhez.

"Úgy kell ezt elképzelni, mint egy baromi nagy autót. A technika a váltó, és hiába van egy erős motorod, ha nem jó a váltód, akkor nem lesz gyors az autód. Szinte mindennap készítek slowmotion videókat a srácoknak, és elküldöm nekik."

Ezt a héten küldte körbe nekik:

"Rendkívül fontos, hogy lássák, hogy hogyan eveznek.

Ha megnézem az első néhány alkalommal készített videóimat és a jelenlegit, már most szembetűnő a változás a technikájukban.

Persze itt apróságokról van szó, van, hogy csapásonként csak öt centiről, de az 1000 méter körülbelül 300 csapásból áll, ki lehet számolni, hogy az már mekkora javulás."

Szokatlan, de hasznos

Kulifai Tamás is kiemelte a videoelemzéseket. "Fábiánnéhez hasonlóan Rami Zur is nagyon keménykezű edző. Ugyanúgy sokat követel, azonban egyelőre többet foglalkozunk a mennyiséggel, mint az intenzitással, tehát máshogy fáradunk el az edzéseken, mint eddig. A kondicionális és a futóedzésekből számunkra szokatlanul sok van, ezt mindenképp hasznosnak érzem. Rami nagy hangsúlyt fektet a technikai hibák kijavítására, ezeket elsősorban mindennapos videoelemzésekkel teszi meg."

Vannak olyan edzések, amikor Zur versenyzői kilenc kiló pluszsúlyt tesznek a hajóba (a fenti edzésnapon is így mentek). Sokan teniszlabdákat kötnek egy kötélre, majd a hajóra erősítik, és ellenállásként használják, de ő inkább a súlyokban hisz.

"Biztos csinálják ezt mások is, nem tudom. Én azért szeretem, mert így nem változik meg a kajak természetes mozgása, a teniszlabdákkal viszont megszűnik a hajó egyensúlya a vízen."

Súlyok a kajakban:

Brutális edzés

A hét egyik legkeményebb edzésén előbb vízen voltak Rami Zur versenyzői, majd egy közeli iskola atlétikapályáján futottak. Kajakozásban öt szintet különböztetnek meg: a level 1 a 150 pulzus alatti iramevezés, a level 3 az az iramevezés, amilyen tempóval 1000 méteren versenyeznek, a level 5 pedig amivel 200 méteren kajakoznak. A level 2 és a level 4 a köztes szinteknek megfelelő iramú evezést jelenti. Ennek megfelelően az aznapi edzéstervük a következő volt:

Kajakozás:
Bemelegítés
10 perc level 2
10 x 1 perc level 3 - egyperces pihenőkkel (laza evezéssel)
20 x 30 másodperc level 3 - félperces pihenőkkel
10 perc level 2
Levezetés

Futás:
1200 méter bemelegítés
3 x 800 méter időre
3 x 400 méter időre
1200 méter levezetés

Árulkodó képünk az egyik 400 méter után Forrás: Origo

Szerinte fontos, hogy egyenrangú partnerként kezelje őket. "Érdekel, hogy mit gondolnak, végül is ők érzik, hogy milyen az edzés. Örülök, ha elmondják a véleményüket. Egyébként nem szoktam őket ellenőrizni, hogy megcsinálják-e, amit kérek tőlük.

Nem rendőr vagyok, hogy állandóan nyomozgassak utánuk,

felnőtt emberek, láthatóan profik, tudják, hogy minden az ő érdekükben történik."

Edzés után a konyhában is megvan a csapatmunka: Pauman, Tóth és Kulifai

Forrás: Origo

Ezt mi is láthattuk, amikor a hét legkeményebb edzése után (Rami Zur jellemezte így az egyik hétközi tréninget) arra kérte a srácokat, hogy ha hazamentek, sétáljanak be a hideg óceánba derékig, és öt percet álljanak a vízben. Pauman Dániel kisebb húzódással bajlódott, ezért ő az óceán helyett egy csontkovács felé vette az irányt, Kulifai Tamás és Tóth Dávid azonban becsületesen végrehajtotta az edző kérését.

A Professzor magyarázza el, miért kellett a hideg vízbe menniük:

Harmincon túliaknak is tud újat mutatni

Tóth Dávid az eddig elvégzett munka alapján úgy látja, hogy Rami Zur segítségével 30-on túl is tudni fog fejlődni. "Ez annak köszönhető, hogy ő olyan edző, aki odafigyel minden apró részletre. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a technikára is, Rami specifikusan elmondja, hogy kinek mi a hibája, és úgy javítja ki, hogy meg is mutatja nekünk. Előre elküldi az edzéstervet, egymásra vannak építve az edzésnapok, nemcsak egy hetünket láthatjuk előre, hanem a következő hónapunkat is, ez teljesen új. Egyébként szintén változatos, jó téli felkészülést folytattunk otthon Beé István vezetésével az újpesti csapattársainkkal, így jó erőnlétben érkeztünk Ramihoz Kaliforniába."

Fazekas-Zur Krisztina 2010-ben költözött ki az Egyesült Államokba, számára már nem újdonság sem a kaliforniai helyszín, sem a férje edzésmódszere.

"Krisztával már nem kell annyit foglalkozni, ő már tudja, hogy ez nem a versenyidőszak, most saját magára kell figyelnie, és nem mást megelőznie. Kriszta a legjobb és legprofibb alany, akivel valaha együtt dolgoztam" - mondta Rami Zur.

A Zur család az edzés után:

Hogy hazaviszik-e a munkát a feleségével? "Igen, sokat beszélgetünk otthon is a kajakról, de alapvetően ketté tudjuk választani a magánéletet és a munkát.

Ha mi szenvedünk munka közben, akkor együtt szenvedünk, de ezt már megszoktuk."