Vágólapra másolva!
Mack Beggs veretlenül zárta a középiskolai birkózószezont, azonban az öröme nem lehet felhőtlen, miután számos támadás érte, mert a nemváltás érdekében kapott tesztoszteronnak köszönhetően lényegesen erősebb azoknál a lányoknál, akikkel birkóznia kellett. Ezzel ő is tisztában van, a szabályok azonban nem engedték, hogy a fiúk között induljon.

A Texas állambeli Cypressben rendezett középiskolai lány birkózóbajnokság döntője a várakozásoknak megfelelően óriási viták közepette ért véget. A győzelmet ugyanis – 56-0-s mérleggel zárva a szezont – az a Mack Beggs szerezte meg, aki nemváltása során nagy mennyiségű férfi nemi hormont (tesztoszteront) kapott – és aránytalanul erősebb volt, mint versenytársai.

Beggs szüleinek elmondása szerint ők azt szerették volna, ha fiuk – a történtekről beszámoló írásokban férfi névmással (he) említik – az új nemének megfelelően a fiúk között lépett volna szőnyegre. Csakhogy a texasi állami iskolákra vonatkozó sport jogszabályok szerint

mindenkinek abban a nemben kell versenyeznie, ami a születési anyakönyvi kivonatában van.

Beggs esetében ez pedig azt jelenti, hogy – ebből a szempontból – továbbra is lánynak számít.

Mack Beggs Forrás: 1230wsok.iheart.com

A versenyt kiíró és szervező UIL (University Interscholar League) igazgatója, Jamie Harrison szerint ő egyrészt nem kapott olyan tárgyú kérelmet, hogy Beggs ne a lányok között versenyezzen, másrészt pedig igazságos eredmény született, és „azok az észrevételek, amelyek beérkeztek,

– nyugtatta meg az aggódókat Harrison.

Jim Baudhuin ügyész, akinek a lánya ugyancsak birkózó, viszont soha nem birkózott Beggs ellen, a verseny előtt megpróbálta elérni, hogy a transznemű sportoló ne léphessen szőnyegre, amíg le nem zárul a nemváltása. Az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy ő nem Beggset hibáztatja a történtekért, hanem a UIL szabályait.

Beggs egyik mérkőzésének felvétele:

Amerikában az eset után újra fellángolt a transzneműek körüli vita, azt követően, hogy egy éve az Észak-Carolinában történtek után – ahol az volt a vita tárgya, hogy a transzneműek a születésükkor bejegyzett, vagy az új nemüknek megfelelő mosdókat használhatják-e a nyilvános helyeken – egyszer már komoly belpolitikai, sőt sportpolitikai ügy kerekedett belőle: az államban található Charlotte-tól a törvény miatt ugyanis az NBA elvette az idei All-Star-gála rendezésének jogát.

Az amerikai kormány a múlt héten kivette a szövetségi felügyelet alól azt a rendeletet, ami engedélyezte volna, hogy a transzneműek a választott identitásuknak megfelelő mellékhelyiségeket használják, és a jövőben ennek eldöntésének jogát a helyi, azaz állami törvényhozásokra bízta.